Judetul Alba este singurul din Transilvania unde UDMR nu a primit nici un post de conducere in cadrul institutiilor descentralizate. Reprezentantii acestei formatiuni politice au negociat la nivel judetean mai multe functii, dar nu au primit nimic pana acum.

De altfel, relatiile dintre liderii Uniunii si cei ai PD si PNL sunt aproape inexistente, ultima intalnire avand loc cu mai multe luni in urma.

Presedintele organizatiei judetene a UDMR, Levente Racz, a declarat ca a cerut ca pe posturile repartizate formatiunii politice pe care o reprezinta sa fie numite persoanele convenite cu liderii Aliantei "D.A.", dar acest lucru nu s-a produs. El a recunoscut ca situatia a fost adusa si la cunostinta liderilor de la nivel central ai Uniunii.

"Demersurile de rigoare le-am facut, dar nu le putem face publice deocamdata", a spus Levente Racz. El a adaugat ca nu doreste sa faca publice numele persoanelor si functiile din administratie pentru care au fost nominalizate pentru a nu fi pusi intr-o situatie penibila in cazul in care nu vor castiga concursurile pentru respectivele posturi.

Surse din cadrul Aliantei "D.A." Alba au mentionat ca UDMR ar fi interesat de postul de secretar general al Prefecturii, eliberat dupa plecarea Adrianei Ursa. Aceasta, desi unul dintre cei mai echilibrati oameni din cadrul institutiei, a plecat din cauza unor presiuni politice recunoscute indirect chiar de prefectul judetului, Cosmin Covaciu (PNL).

Intr-o prima faza, pentru aceasta functie ar fi fost nominalizat, potrivit reprezentantilor PD, fostul consilier judetean Koble Csaba. Liderul UDMR a confirmat interesul pentru functia de secretar general al Prefecturii, dar a spus ca nu Koble Csaba va fi persoana sustinuta de formatiunea sa.

UDMR nu a primit nimic la nivel judetean, situatie unica in Transilvania, pentru ca nu a avut nimic de oferit. La Alba, Uniunea nu a obtinut nici o functie de deputat sau senator si nici un loc in Consiliul Judetean. Practic, liderii PNL si PD nu au avut nici un interes pentru a-i promova pe maghiari in functii de conducere.

Spre deosebire de UDMR, Partidul Conservator a obtinut in judet o multime de functii de director sau director adjunct ale unor institutii importante.