Rromii caldarari si unguri, barbati si femei in toata puterea cuvantului, s-au intors cuminti in banci, sa invete sa scrie si sa citeasca. "Toti diferiti – toti egali" este deviza sub care se desfasoara programul PHARE de acces la educatie al grupurilor dezavantajate.

La ciclul primar se pot inscrie tineri cu varsta de pana la 30 de ani, care au intrerupt scoala sau n-au trecut niciodata pragul unei institutii de invatamant. Clasele I-IV vor fi promovate in doi ani.

Am ajuns la Scoala Nr. 8 din Colonia Nuci in ziua in care tocmai picase o inspectie de la ISJ Valcea, condusa de inspectorul scolar Ion Oprea, responsabilul programului "A doua sansa". Acest proiect vizeaza educatia celor care provin din familii cu numar mare de membri. Dupa ce vor absolvi ciclul primar, "bobocii" se pot inscrie la gimnaziu.

Unii au facut-o deja. Absolventele se pregatesc acum in croitorie, iar barbatii in confectii metalice. L-am lasat pe "tatucul" scolii, cum ii spun profesorii directorului Constantin Mihaescu, sa stea de vorba cu oaspetii de la inspectorat si am petrecut o ora in clasa, printre "bobocii" de etnie rroma.

Elevii de la clasele primare au varste cuprinse intre 14 si 28 de ani. Educatoarea Consuela Pausescu e bucuroasa ca are elevi curati, cuminti, respectuosi si cu sete de carte. Eleva Elena Mihai are 24 de ani. A scris prima sa compunere si o citeste in fata colegilor de clasa. Multumeste directorului scolii si educatoarei pentru aceasta sansa.

"As vrea sa invat anul acesta foarte bine. La anul voi incepe scoala de soferi. Imi place la scoala, deoarece este curatenie. Imi place clasa noastra, in care invatam carte, si imi place de toti colegii, alaturi de care invat foarte bine. Sunt bucuroasa ca sunt eleva", isi incheie compunerea, cu usoare poticneli, Elena. Ne povesteste ca vrea sa devina cineva in viata.

Va incepe prin a invata croitoria. "Eu am abandonat scoala in clasa a III-a, pentru ca m-am logodit la 13 ani si la 14 m-am casatorit. Tata nu ma lasa sa vin la scoala, dar, dupa ce pleaca el, eu fug ca din pusca si vin la ore. As merge si pana la capatul lumii numai sa invat sa scriu si sa citesc.

Cand ajung acasa, mama, care are 42 de ani, se uita in caietele mele si vrea sa o invat si pe ea sa citeasca. Asa, sa moara tata de necaz", spune Elena. Cea mai vorbareata eleva are 20 de ani si se numeste Augustina Stanescu. Lumea o striga insa Timisoara.

"La 17 ani m-am inscris in clasa a II-a, dar nu m-am mai dus, pentru ca radeau de mine ceilalti colegi. Eu vreu sa-mi iau permis si, daca nu stiu sa citesc si sa scriu, fac accidente si e vai si amar! Vreau sa termin scoala, ca sa pot citi singura la telenovele. Tatal meu a murit de infarct, iar noi suntem patru frati si un baiat. Nu este deloc usor pentru mama sa ne creasca", ofteaza Timisoara.

text ... Rromii nu isi lasa fetele la scoala de frica sa nu fie deflorate

Cea mai in varsta dintre elevele din ciclul primar este Rodica Radu. Are 28 de ani, e maritata si are doi copii. Acestia sunt colegi de scoala cu mama. Unul este in clasa a V-a, mezinul intr-a II-a.

"Cand nu stiu ceva, Claudiu, baiatul meu dintr-a V-a, ma ajuta sa-mi fac temele pentru acasa. N-am facut scoala. In legea noastra, tiganeasca, fetele nu erau date sa invete. Parintilor le era frica ca nu cumva sa nu mai fim fete mari daca mergem la scoala", ne explica Rodica.

Lucica Iacob si Budi Albert sunt rromi unguri. Cand nu merg la scoala, strang nuci si seminte, pe care le vand. "Nu vrem sa fim inselati la bani, de aceea trebuie sa stim sa socotim", explica ei cum s-au hotarat sa mearga la scoala.

Elevii de la scoala din Nuci de-abia asteapta sa mearga in vizita la muzee si sa faca primele excursii cu clasa. Sunt incantati ca vor schimba rolurile si vor face si ei putin pe dascalii: educatoarea Consuela Pausescu le-a promis ca va invata limba romani.