Cine este metrosexualul

Termenul de metrosexual a fost inventat la mijlocul anilor '90 de un ziarist englez, care a observat tendinta unor tineri barbati (putini atunci, din ce in ce mai multi acum) de a fi interesati de moda si frumusete la fel de mult (sau poate mai mult) ca si femeile.

In cazul in care nu stiati, metrosexualul este acel barbat care foloseste mai multe produse pentru a-si aranja parul, si care are o garderoba impresionanta. El traieste intr-un oras mare, are bani si timp sa-i cheltuiasca si este la curent cu toate noutatile in materie de "fashion".

Fizic si sanatate

Unii metrosexuali au, uneori, tendinta de a exagera. Se ingrijesc mai ceva ca o femeie, traiesc pentru a fi admirati etc. Altfel, au grija nu numai de aspectul fizic (extrem de important), ci si de sanatate.

Un metrosexual care se respecta mananca doar ce trebuie, cat trebuie si cand trebuie, merge la sala, la masaj, la sauna, plus in toate locurile pe unde, candva, umblau numai femeile: cosmetica, masaj, solariu s.a.m.d. Povestea termenului pleaca de la constatarea ca barbatul secolului al XXI-lea a devenit... neutru si nesigur, ca urmare a cresterii spectaculoase a puterii feminine.

Beckham - etalonul

Conform unui top pe care l-am intocmit cu ajutorul colegilor nostri (specializati in domeniu) de la ApropoTV, cel mai reprezentativ metrosexual al tuturor timpurilor este David Beckam (foto).

El a nascut o adevarata isterie atunci cand a recunoscut ca-si picteaza unghiile si nu s-a ferit sa-si etaleze latura feminina a personalitatii. Alti metrosexuali celebri: Brad Pitt, Keanu Reeves, Cary Grant, Johnny Depp, George Clooney, Tom Cruise, s.a.

Cochetii locali

Ei bine, da! Nu doar femeile merg la cosmetica, dau banii pe ultimele marci de creme antirid sau prefera bronzul la solariu. BANATEANUL a ales cativa barbati locali recunoscuti pentru grija pe care o poarta aspectului fizic. Am descoperit ca, pentru unii, nu-i usor sa fii barbat!

Fotbalisti cu clasa

Fotbalistii de la Poli care au venit din Capitala si-au pastrat obiceiul de a frecventa saloanele de infrumusetare. Adrian Olah merge des la hair-stilist, la manichiura sau pedichiura: "In cantonamente e mai greu, ca trebuie sa imi fac manichiura si pedichiura singur, dar nu reusesc sa o fac la fel de bine ca la un salon.

Solar nu trebuie sa fac, pentru ca am oricum tenul mai inchis din nastere, iar sala de forta fac oricum, pentru ca intra in programul de antrenament. Ma epilez doar pe picioare, dar nu neaparat din considerente estetice, ci pentru ca ma simt mai confortabil in timpul jocurilor".

La "Vierme"

Olah ne-a dezvaluit ca portarul Marius Popa si Gabriel Canu sunt si ei preocupati de felul in care arata: "Cu Popica si Gabi mergeam si la Bucuresti, la salonul de infrumusetare al lui "Vierme" de la "Animal X". Era plin de vip-uri acolo, am remarcat-o si pe Andrea Banica (ex-Blondy)".

"Ingrijesc singur..."

Dar nu numai fotbalistii veniti din Bucuresti sunt cocheti. Guye Mansour (foto), "goleadorul" de abanos de la Poli, si-a schimbat radical frizura de cateva ori de la venirea sa in orasul de pe Bega. De la suvite lungi impletite a trevut la suvite vopsite blond sau la tunsoare scurta cu mijlocul capului vopsit tot blond.

"Mai schimb si eu sistemul de freza... Asta da, se poate... Dar la salon nu ma duc. Imi place sa ingrijesc singur", ne-a declarat atacantul senegalez.

"Un stilist special"

Colegii lui de echipa Valentin Velcea si Silviu Balace si-au lasat parul lung si si-au vopsit suvite blonde. "Normal ca ma duc la saloanele de infrumusetare. Am si un stilist special la care apelez. Acum mi-au iesit suvitele, dar o sa-mi fac iar. La bronzat ma duc. La epilat nu...

De manichiura si pedichiura se ocupa mai mult sotia. Nu atat din cauza banilor, ci pentru ca nu am, parca, incredere. Mi-e teama sa nu fac vreo infectie, ceva... Mai ales la picioare, nu te joci... In Timisoara nu prea imi cumpar haine.

Am prieteni care imi aduc de la Bucuresti", spune "Nedved din Banat", cum e alintat de fani Silviu Balace (foto).

"Trebuie sa te respecti"

Vali Velcea, colegul de echipa al lui Mansour si Balace, considera ca e foarte important sa se ingrijeasca: "Pentru mine e un lucru foarte important sa ma ingrijesc. Daca tii la imaginea ta, inseamna ca tii si la tine.

Trebuie sa te respecti ca om prin ceea ce faci, dar si prin felul in care arati. Consider ca manichiura si pedichiura tin de igiena corporala a unui om. Nu imi place sa am freza haotica. E o moda mai tinereasca. Eu am trecut deja prin asta". Singura extravaganta pe care si-o permite este parul lung.

Desi a renuntat in ultima vreme si la suvitele colorate. In urma cu cativa ani, nu il lasau antrenorii sa aiba parul lung. Constantin Carstea de la Bistrita era foarte strict in privinta asta. La fel si "Jackie" Ionescu. "Cand ma duc la salon, ma epilez, fac tratamente faciale, imi aranjez sprancenele... si folosesc cam tot ce tine de cosmetica in materie de barbati. La haine nu pun accentul pe moda de sezon, pentru ca prefer sa ma imbrac cu ce imi vine bine si ce imi place. Pe stilul clasic si sport, in general".

Dobos - etalon la eleganta

Anton Dobos, aflat in conducerea Clubului Poli Timisoara, e pasionat de eleganta si bun gust. Ne-a dezvaluit ca-si cumpara haine mai deosebite din Grecia si Italia.

Oficialul lui Poli considera ca pedichiura, manichiura sau epilatul sunt lucruri normale; i-au intrat in obisnuinta inca de pe vremea cand juca la Steaua sau Dinamo. "De ce sa nu se ingrijeasca si barbatii? Recomand tuturor si sauna, sala de forta, sa faca miscare... tot ce face bine.

Ma mai duc si la solar, dar mai rar, pentru ca nu e prea santos", ne-a declarat cel care a reusit sa-i faca o operatie estetica si echipei de fotbal.

Vestimentatie europeana

Unul dintre VIP-urile locale (si internationale) cu o tinuta impecabila la orice ora a zilei este directorul Operei din Timisoara, Corneliu Murgu (foto).

Celebrul tenor, invitat pe cele mai renumite scene din Europa si din SUA, ne-a declarat ca isi achizitioneaza vestimentatia din tarile europene pe care le viziteaza des.

Singurul "sport" pe care il practica cel care l-a interpretat cel mai bine pe Otello (primind premiul Verdi d'Oro) este "urcarea scarilor" la institutia la care lucreaza. La tuns merge "ori de cate ori este nevoie", iar igiena e una dintre prioritati, celebrul tenor declarandu-ne ca "se spala de trei ori pe zi".

Politicieni cocheti

Intre politicienii locali care se evidentiaza prin grija pe care o poarta felului in care arata se numara Alin Popoviciu (consilier judetean PD), Adrian Cioroianu (senator PNL), Ovidiu Draganescu, prefect de Timis (PNL), Constantin Ostaficiuc (presedintele PD al Consiliului Judetean) si viceprimarul popular Adrian Romita Orza.

Haine de la Viena

Consilierul judetean democrat Alin Popoviciu arata mereu ca scos din cutie. Tanarul politician ne-a declarat ca acorda o importanta deosebita vestimentatiei, pe care o achizitioneaza cu preponderenta din Viena, Bucuresti sau Munchen: "Am foarte multe costume, camasi, cravate...

Mai merg la masaj cand am timp, in general dupa ce joc tenis de camp. La tuns merg cam o data la trei saptamani, la un frizer anume, la Salonul Lux".

"Fac totul normal"

Senatorul liberal Adrian Cioroianu e unul dintre putinii intelectuali de anvergura care reusesc sa starneasca pasiuni printre femei. La un moment dat, presa centrala a scris despre o presupusa relatie a sa cu vedeta TV Andreea Marin.

Desi arata mereu bine, ingrijit, tanarul istoric spune ca nu apeaza la specialisti: "Nu e cazul meu. Cumpar haine de la magazine normale. Fac totul normal. Ma tund la frizeria de cartier. Intr-un salon de infrumusetare nu am intrat niciodata."

Politica si masculinitate

Intre vedetele masculine locale investite cu putere in administratie se remarca prin eleganta si prin tinuta prefectul liberal de Timis, Ovidiu Draganescu, presedintele Consiliului Judetean, democratul Constantin Ostaficiuc, si viceprimarul popular Adrian Romita Orza.

Aspectul exterior

Daca primii doi n-au fost de gasit pentru a da detalii legate de importanta felului in care arata, vicele popular Orza (foto) a recunoscut ca aspectul exterior e foarte important pentru el, nedorind insa sa intre in detalii: "Nu imi place sa vorbesc despre mine. Nu merg la saloane de infrumusetare, nici vorba...

Asta nu inseamna ca nu tin insa la aspectul meu exterior. Dar nu cred ca e cazul sa vorbesc despre lucruri din astea...".

Metrosexuali internationali

Printre celebritatile care fac furori pe plan mondial sunt: Brad Pitt, Enrique Iglesias, Keanu Reevs, George Clooney, Tom Cruise, Johnny Deep, Justin Timberlake, Leonardo di Caprio, Colin Farrell... In sport: David Beckham, Francesco Totti, Paolo Maldini, Christian Vieri, Alessandro del Piero, Pavel Nedved.

Etalonul metrosexualitatii este, fara indoiala, David Beckham - un vehicul de marketing vanat de cele mai mari firme din lume. Englezul a ajuns ajuns sa castige mai mult de pe urma felului in care arata decat din salariul de fotbalist.

Metrosexuali mioritici

O copie autohtona a lui Beckham o reprezinta Adrian Mutu. Mereu ingrijit si imbracat la moda, Mutu si investitiile sale in imagine ajung mereu pe prima pagina a ziarelor.

Stefan Banica jr., Florin Piersic jr., Pepe, baietii de la trupa Akcent, Cristian Chivu, Alexandru Papadopol (din "Numai iubirea") - sunt si ei vedete masculine preocupate de propria imagine.

Ca sa nu mai vorbim de Catalin Botezatu sau Razvan Fodor (Kripton). Razvan Fodor recunoaste ca se penseaza si se epileaza, iar manichiura si pedichiura sunt la fel de obisnuite pentru el ca si cafeaua aromata de dimineata.

Iar Botezatu nu face un secret din faptul ca isi face manichiura, pedichiura, merge la solar si masaj.

Epilare si masaj

Singurul salon de frumusete din Timisoara exclusiv pentru barbati este Privilege. Elegant si discret, salonul a fost vizitat la inceput de angajatii straini ai unor companii multinationale din Timisoara. Proprietarul salonului spune ca acum clientela s-a diversificat.

Vin politicieni, profesori, taximetristi, medici, fotbalisti sau patroni. In general oameni cu bani, desi preturile sunt destul de accesibile. Incep sa creasca atunci cand serviciile devin mai complexe.

Un tuns costa intre 100.000 si 400.000 de lei, manichura/pedichiura: 130.000 - 220.000 lei, cosmetica 200.000 - 900.000 lei, masaj 400.000 - 500.000 lei. Stilistul Mihai Miloiu ne-a dezvaluit ca un lucru mai extravagant pe care i l-au cerut clientii - dar pe care l-a recomandat si el - a fost epilarea la ceafa.

Una dintre specialitatile casei la Privilege este masajul japonez de relaxare Yumeiho. Un masaj care nu are nimic de-a face cu cel erotic. Desi unii clienti ar fi dorit.