Uniunea Vatra Romaneasca, infiintata la inceputul lui '90 cu scopul declarat de a lupta pentru pastrarea valorilor romanesti intr-un spatiu pe care, la momentul respectiv, unii il vedeau ca tinta a revizionismului maghiar, revine din nou in atentie.

Desi de ani buni activitatea sa a fost foarte discreta, rezumandu-se cel mult la organizarea unor spectacole folclorice, V.R nu a disparut. Acum, insa, e pe cale sa-si piarda sediul, solicitat de Biblioteca Judeteana.

Poate ca tocmai aceasta discretie a dus la situatia de acum, cand Uniunea este pe punctul de a-si pierde sediul din incinta Palatului Culturii, un spatiu de aproximativ 50 mp, alcatuit din doua birouri si o sala de sedinte cu 20 de locuri.

"Fiind sediul Consiliului National Director al Uniunii Vatra Romaneasca, acesta este un spatiu vital pentru noi. Activitatea Consiliului Director se desfasoara mai mult dupa-amiaza, de cel putin doua ori pe saptamana.

Intalnirile Consiliului National, de Coordonare si Conventiile Nationale au loc tot aici, iar in luna octombrie se va desfasura Conferinta Nationala a Uniunii, cand vor avea loc noi alegeri.

Evidentele pe plan national ale Uniunii tot in acest spatiu sunt pastrate, inclusiv organizatia de tineret, Junimea Vatra Romaneasca, tot aici isi are sediul. Daca activitatea noastra este una discreta, nu putem fi acuzati ca nu existam", a spus vicepresedintele UVR, consilierul local Florin Oproiescu.

Contract valabil

Palatul Culturii este in directa subordine a Consiliului Judetean Mures, care coordoneaza si atribuirea spatiilor.

Desi Uniunea are contract de inchiriere perfect valabil, conducerea Consiliului Judetean i-a dat in judecata pentru evacuarea spatiului, care va fi atribuit Bibliotecii Judetene - care, intr-adevar, are nevoie de spatiu pentru cartile care de prea multi ani stau in conditii nedemne.

Cu toate acestea, pozitia de forta adoptata de CJ i-a nemultumit profund pe liderii Vetrei. "Cei de la Biblioteca nu au discutat cu noi despre spatiul respectiv. Nu respingem o discutie cu CJ si Biblioteca, dar nici nu putem renunta la sediul national al Uniunii.

Cu doamna Lokodi nu am putut discuta solutia gasirii altui spatiu, pentru ca nu a existat vointa din partea dansei. Pur si simplu ne-a trimis o somatie de chemare in judecata.

Nici cererea noastra de trecere prin sedinta Consiliului Judetean a unei hotarari de acordare a altui spatiu nu a dorit sa o ia in discutie, pentru ca, daca s-ar aproba asa ceva, ar fi nevoita sa respecte decizia consilierilor.

Ieri am avut prima infatisare la tribunal pentru solutionarea cauzei si am cerut amanare pentru angajarea unui avocat", a mai declarat Florin Oproiescu.

Printre demersurile Vetrei Romanesti, a carei justificare initiala nu mai este actuala, se numara depunerea, la Ministerul Culturii, a doasrului prin care solicita obtinerea statutului de Organizatie de utilitate publica, ceea ce ar aduce finantari guvernamentale.

Cu toate controversele pe care le-a generat, activitatea culturala a Vetrei Romanesti este incontestabila, asa ca, poate, ar merita mai multa consideratie din partea autoritatilor. Pentru ca, in contextul actual, cand dimensiunea nationalista a Vetrei s-a estompat, cultura merita sustinere.