Pentru locuitorii din Gherghita, apele au navalit in curti si case a doua oara, dupa ce, in urma cu doua luni, au mai avut de suferit din cauza inundatiilor. Credeau ca pericolul a trecut si isi pot vedea in continuare de vietile lor. Dar noaptea de 20 septembrie le-a distrus toate sperantele. Fusesera avertizati de catre autoritati ca va ploua foarte mult si ca este posibil sa fie inundati.

Dar si-au zis ca nu poate fi la fel de grav ca in iulie. „Stateam in casa cand am auzit un vuiet. Si brusc m-am trezit cu apa in camera. Am strigat disperata la vecina si m-am rugat sa nu ma inec", ne-a povestit printre lacrimi o batrana. In casa de alaturi, un barbat isi curata curtea de noroi.

„Incerc sa fac ce pot, dar am curatat si ieri, iar azi noapte a mai trecut un val de apa", a oftat el. Maria Constantin se uita trista la casa in care nu se mai poate locui. „Mi-am mutat copiii la un cumnat, dar nu putem ramane acolo pentru ca sunt deja cinci persoane. Ce o sa fac eu in iarna asta?", suspina femeia.

Si-a mutat lucrurile din casa la o vecina pentru ca peretii locuintei sale au inceput sa cada. Ne-a spus ca a primit ca ajutor de la Primarie o patura si doua paini. „Dar ce sa fac cu patura? Unde sa o pun daca in casa mea e mal si apa", ne-a intrebat ea. La carciuma din sat mai multi barbati isi beau linistiti berea.

Se uita la noroiul din jur si la femeile care intind covoarele la uscat pe garduri. Injura printre dinti si bombane ca vine sfarsitul lumii. „Ce sa fac acasa? Animalele le-am dus la neamuri in cealalta parte a satului", ne-a zis prietenos unul dintre ei. Isi vad in continuare de „treaba" povestind cum viitura a luat o cisterna cu benzina si a carat-o „mai bine de un kilometru".

Poate ca maine se vor apuca sa-si curete gospodariile si nu vor mai astepta „sa le trimita ajutoare Basescu sau aia de la Guvern".