898 de elevi din clasele I - XII, inclusiv invatamantul seral, cu frecventa redusa si scolile de arte si meserii vor avea sistata alocatia de stat pentru copii pentru ca repeta anul scolar, din motive care tin de rezultate obtinute la invatatura.

Conform unei adrese a Ministerului Educatiei si Cercetarii inaintata catre Inspectoratul Scolar al Judetului Salaj, toti elevii cu varste intre 7 si 18 ani care repeta anul scolar pentru alte motive decat de sanatate, dovedite cu certificat medical, nu vor mai beneficia de alocatie de stat.

Aceeasi masura se aplica si pentru intreruperea formelor de invatamant seral si cu frecventa redusa si pentru abandon scolar. in judetul Salaj, in anul scolar 2004 - 2005, au fost inregistrate 136 de cazuri de abandon scolar, cazuri ce se adauga celor 898 reprezentate de elevii repetenti. in total, 1.034 de elevi nu vor primi alocatii de stat. in cazul exmatricularii, potrivit art.

116 si 117 din Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar masura este aceeasi, doar ca sanctiunea nu poate fi aplicata elevilor care frecventeaza invatamantul obligatoriu. Cazurilor speciale li se mai adauga si cei 58 de elevi care nu au avut situatia incheiata la invatatura la sfarsitul anului scolar.

Referitor la aceasta masura s-a spus ca este o parghie prin care parintii pot fi obligati sa ii incurajeze pe copiii lor sa vina la scoala dar ca, prin alocatia de stat pentru copii nu se face protectie sociala.