Cu o luna in urma, ZIUA de Cluj a prezentat modul in care Chim&Mar, firma de constructii patronata de Chimu Capusan, un afacerist controversat al Clujului, a incercat sa amplaseze doua imobile pe un teren retrocedat. Capusan a fortat din nou indulgenta adminsitratie locale si a construit in Gradini Manastur un bloc de locuinte fara avize si autorizatie de constructie.

Mai mult, agentia imobiliara Nobila Casa, patronata de Ani Capusan, sotia lui Chimu, a pus in vanzare apartamentele din Gradini Manastur.

Tandemul Chim&Mar si agentia imobiliara Nobila Casa ridica blocuri pe banda rulanta. Au in palmares, cel putin pentru aceasta perioada, constructia unor "imobile cu stil", dupa cum sustin reprezentantii Nobila Casa, in Andrei Muresanu. In schimb, acestia incearca sa tina la distanta o afacere de urma carei au dat inspectorii Directiei de Control din Cadrul Primariei Cluj-Napoca.

In cursul saptamanii trecute, in urma unor verificari, ei au descoperit in zona Gradini Manastur un imobil in constructie. Oficialii biroului mass-media din cadrul Primariei au declarat, oficial, ca pentru respectivul imobil nu s-a eliberat autorizatie de construire.

De asemenea, Inspectorii Directiei Control - Serviciul Control Urbanism, impreuna cu angajatii Inspectoratului de Stat in Constructii, au efectuat un control la acest imobil, unde au constatat, in momentul "vizitei inopinate", ca era terminata fundatia, parterul, etajul unu si se turna placa de beton peste acesta din urma.

"In procesul verbal incheiat de inspectorii de la Directia de Control, imobilul pare ca apartinand constructorului Chimu Capusan", a declarat Ionela Onofrei, inspector de specialitate din biroul mass-media. Cu alte cuvinte, Chimu Capusan a ridicat, ilegal, o cladire cu un nivel. Contactat telefonic, patronul Chim&Mar s-a aratat stupefiat de acesta informatie. "Eu nu am nici o constructie in zona.

E prima data cand aud asta. Oricum, toate constructiile mele au avize si certificate de urbanism", a declarat Capusan. El a mentionat ca este o confuzie si ca nu este vinovat de nici o ilegalitate. Inspectorii Primariei au dispus intrarea in legalitate a imobilului. "Documentatia pentru imobil este depusa, dar nu s-a dat nici un aviz", a declarat sefa biroului mass-media al Primariei.

Nobila Casa Capusan vinde himerele din Manastur

Agentia imobiliara Nobila Casa este una din societatile controlate de Chimu Capusan, prin intermediul sotiei sale Ani. Redactorii ZIUA de Cluj au descoperit ca, desi imobilul din Gradinile Manastur nu are nici un aviz din partea Primariei, acesta este deja pe lista de vanzari a agentiei imobiliare Nobila Casa. "In zona Gradini Manastur avem o cladire in constructie.

E din caramida, vor fi apartamente. Trebuie sa mai vorbim cu constructorul (n.red. Chim&Mar) si o sa va aratam si un plan, mergem chiar si la fata lorcului", a declarat Tudor Andron, unul din angajatii agentiei Imobiliare Nobila Casa. In interiorul agentiei, comunicarea pare sa lipseasca deoarece Ani Capusan, directorul firmei, infirma ceea ce sustine chiar angajatul sau.

"Noi nu vindem nici un apartament in Gradini Manastur", a declarat sotia lui Chimu Capusan. De asemenea, ea a mentionat ca sotul ei nu construieste in zona, dar ca… ar vrea. "Singurele noastre constructii sunt cele din Andrei Muresan", spune Ani Capusan.

Informatie partial corecta, deoarece planurile familie Capusan s-au indreptat, in aceasta vara, catre cartierul Grigorescu, unde unul din imobile este in asteptarea unei solutii din partea Primariei.

Locuinte construite fara "patalama"

Constructorul Chimu Capusan a beneficiat de o hotarare a Consiliului Local in urma careia a demarat lucrarile de construire a doua imobile in cartierul Grigorescu, pe un teren unde functiona complexul Albina si care a fost deja retrocedat familiei Madarasz.

In calitate de constructor, Capusan sustine ca nu a verificat starea juridica a terenului, dar a platit 300.000 de dolari pentru a deveni proprietar. Chimu Capusan este sigur ca nimeni nu poate stopa ridicarea blocurilor sale.

In sedinta din 19 iulie 2005, Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a aprobat Planul Urbanistic de Detaliu pentru construirea a doua imobile de blocuri in cartierul Grigorescu, mai exact pe strada Eremia Grigorecu, la numarul 126. In actul oficial semnat de consilierul PD Alin Paunel Tise apar neconcordante.

Astfel, Capusan a inceput constructia a doua imobile, avand in mana o hotarare de Consiliu Local gresit redactata, deci lovita de nulitate. Intr-unul din paragrafele actului, se precizeaza ca Chim&Mar vor construi un imobil cu subsol, parter si trei etaje, ca mai apoi, in acelasi document, cladirea sa aiba cinci etaje.

Chim&Mar, faultat de CL

Chimu Capusan, patronul SC Chim & Mar Constructii si al Transbeton Constructii, societate care apare ca proprietar, ne-a prezentat versiunea sa. "Eu am cumparat terenul cu 300.000 de dolari in 1999, de la Carina Cosmetics Prodexim. In 2004, au aparut unii care spun ca au acte care le atesta proprietatea pe terenul meu", spune Capusan.

Avocatul Madarasz Gustav a solicitat restituirea terenului inca din anul 1996. Documenetele puse la dispozitie de catre avocat arata ca, in 2004, fostul primar Gheorghe Funar a emis o dispozitie de restituire a terenului in cauza, insa fara suprafata pe care se afla imobilul unde functiona societatea Albina.

Dupa ce ZIUA de Cluj a prezentat modul neortodox prin care Chim&Mar a incercat sa intre abuziv pe terenul proprietarilor de drept, in sedinta din 30 iulie, CL a hotarat ca lucrarilele constructorului Capusan sa fie stopate.

"Amprenta" familiei Capusan

Familia Capusan a construit in Cluj mai multe imobile. Astfel, in cartierul Andrei Muresanu, pe strada Trifoiului, alte noua blocuri poarta "amprenta" Capusan. Potrivit datelor oficiale inscrise pe panoul de santier, beneficiarii sunt Chimu Capusan, sotia Anica si Sergiu Bogdan Capusan, constructor este societatea CH Transbeton Constructii SRL, iar proiectant este Arhimar Serv SRL.

Pe un al doilea panou, ca beneficiar figureaza Andrei Hosu si sotia Sorana, constructor este Chim & Mar Constructii SRL, iar proiectant este Proecta SA. In baza de date a Registrului Comertului, Chimu Capusan apare ca asociat la SC CH Transbeton Constructii SRL, la Chim & Mar Constructii SRL, iar sotia sa este patroana Agentiei Imobiliare Nobila Casa.

Transbeton si Chim & Mar sunt detinute, in cote egale, de catre Chimu Capusan, respectiv Hulea Marian. Vanzarea tuturor apartamentelor din cele noua imobile se realizeaza prin intermediul Nobila Casa, contra unui comision de 2%. Astfel, Nobila Casa isi asigura o cifra de afaceri considerabila, iar profitul ramane tot in sanul familiei Capusan.