Observatorii au primit ultimele indicatii de la presedintele Traian Basescu si de la minitrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Clujul va fi reprezentat la PE de senatorul PSD Vasile Dincu si de deputatul UDMR Konya Hamar Sandor.

Initial, si deputatul PC Gratiela Iordache a fost desemnata sa faca parte din delegatie, dar conservatorii au trebuit sa cedeze locul acesteia unui reprezentant al minoritatilor nationale. Activitatea observatorilor romani va fi limitata de reguli precise, unii dintre parlamentari afirmand ca statutul de observator la PE aduce mai multe dezavantaje decat avantaje.

Delegatia Romaniei la PE este formata din 12 parlamentari de la PSD, 7 de la PNL, cate 5 de la PD si PRM, 3 de la UDMR, 2 de la PC si un reprezentant al minoritatilor nationale. Asadar, 18 reprezentanti ai Coalitiei, inclusiv reprezentantul minoritatilor, si 17 ai opozitiei PSD-PRM.

De la Senat vor lipsi 8 senatori ai puterii si 7 ai opozitiei, iar la Camera Deputatilor, scorul este egal, 10 la 10.

PSD, PRM si PNL au admis ca au luat in calcul posibilitatea de a nu-si trimite parlamentarii la PE, pentru ca nu lipsi la dezbaterile si la votul in plen pentru Regulemente, dar au ajuns la concluzia ca un astfel de gest ar fi un semnal negativ dat forurilor europene si ca, oricum, balanta este echilibrata, absentele compensandu-se reciproc.

Observatorii nu vor lipsi decat trei zile pe saptamana, Senatul hotarand deja ca votul final pentru legi va fi dat doar in zilele de joi, pentru ca si parlamentarii observatori sa poata lua parte la sedinte.

Statut „inferior" doar temporar

Observatorii romani si bulgari la PE nu au dreptul sa ia cuvantul in sedintele plenului, iar in lucrarile comisiilor din care vor face parte nu pot lua cuvantul decat daca membrii comisiei isi dau acordul prin vot.

De aceea, o parte dintre parlamentari au afirmat ca nu sunt tentati de o cariera europeana, pentru ca, pe langa statutul „inferior", nici indemnizatia nu este suficient de atragatoare. Totusi, contestatarii statutului de observator par sa se fi pripit. Delegatiei romane i-au fost asigurate mai multe facilitati.

Printre altele, li se va organiza o receptie oficiala de catre ambasada Romaniei la Bruxelles in ziua sosirii si li s-a asigurat cate un telefon de serviciu, cu serviciul de roaming activat, facturile fiind decontate de Parlament.

Diurna va fi de 268 de euro, dar nu vrprimi salariu suplimenatr pentru activitatea la PE.In plus, cei care au primit acum statutul de observator vor fi primii parlamentari europeni romani cu acte in regula. Romania isi va desemna prin vot viitorii parlamentari europeni, imediat dupa aderare, dar, pana la acestea, observatorii vor asigura prezenta tarii noastre in PE.

Clujul are doi observatori

Din delegatia Romaniei la PE fac parte si doi parlamentari clujeni, Vasile Dincu si Konya Hamar Sandor. Senatorul social-democrat spune ca se va axa pe lucrul in cadrul grupului socialistilor europeni. „Avem multe conexiuni cu grupuri ale partidelor politice de stanga si vreau sa lucrez cu ei pentru refacerea si modernizarea imaginii externe si a ideologiei noastre", a afirmat Dincu.

Deputatul Konya Hamar Sandor si-a propus sa prezinte Europei Clujul ca pe o capitala a Ardealului si, impreuna cu intreaga delegatie romana, sa faca lobby pentru a evita activarea clauzei de salvgardare.

Clujul putea avea mai multi reprezentanti la PE. Deputatul conservator Gratiela Iordache fusese inclusa, initial, in delegatie, dar PC a trebuit sa renunte la unul din cele trei locuri in favoarea minoritatilor nationale. Cu sanse mari de a face parte din delegatie era cotat deputatul PSD Vasile Puscas, fostul negociator sef al Romaniei cu UE, pe vremea guvernarii trecute PSD.

Totusi, Puscas a nu a acceptat acest post, afirmand ca poate ii poate ajuta mai mult pe cei care l-au ales daca isi continua munca de deputat.

Senatorul UDMR Eckstein-Kovacs Peter isi afirmase public disponibilitatea de a face parte din delegatie si fusese chiar selectat de conducerea UDMR, dar a refuzat postul, din cauza faptului ca toti observatorii UDMR erau obligati sa faca parte din grupul popular din PE, Uniunea fiind afiliata la Partidul Popular European.

Eckstein ar fi preferat ca parlamentarii maghiari sa aiba posibilitatea sa se afilieze grupului la care considera fiecare de cuviinta, el dorind sa faca parte din grupul liberalilor.