Surse confidentiale ne-au informat insa ca Emerson Electric intentioneaza sa preia 12 hectare de teren, mai exact toata suprafata inclusa in Parcul Industrial Tetarom 2. In ultima saptamana, o serie de firme straine s-au aratat interesate sa investeasca in Cluj.

Numai in aceasta saptamana, cel putin trei societati straine puternice s-au aratat interesate sa investeasca in orasul Cluj. Cea mai promitatoare oferta pare sa vina din partea unei societati americane, Emerson Electric Co., din Saint Louis, statul Missouri.

Presedintele CJ, Marius Nicoara, nu a dorit sa faca public numele societatii americane care s-a aratat interesata sa ocupe aproximativ tot terenul din Parcul Industrial Tetarom 2, situat la capatul bulevardului Muncii, in zona depoului de tramvaie. Nicoara a declarat doar ca a avut discutii de pricipiu cu o oarecare firma americana, dar si cu nemtii de la Brose.

Surse care au tinut sa-si pastreze anonimatul ne-au informat, insa, ca liderul CJ poarta negocieri intense cu reprezentantii firmei Emerson Electric Co.

Americanii s-au aratat dispusi sa investeasca, pentru inceput, circa 25-30 de milioane de euro, pe o suprafata de teren de 12 ha, astfel incat sa poata ridica patru hale de productie a pieselor, motoarelor si echipamentelor pentru aparatura electrica, electronica si electrocasnica.

Secretul intretinut in jurul acestei investitii de catre autoritatile judetene are legatura cu esecul Montupet, dat fiind faptul ca mass-media a speculat acesta afacere inca inainte ca oferta francezilor sa se fi concluzionat in vreun fel, considera consilierii pe care i-am chestionat cu privire la investitia Emerson.

Daca americanii vor ajunge la o intelegere cu Consiliul Judetean, acestia vor inaugura si un centru de cercetare in domeniul in care vor demara operatiunile de productie. Sursele noastre au precizat ca, in acest sens, sunt purtate dicutii cu reprezentantii Universitatii Tehnice din Cluj. Cele patru hale de productie ar urma sa asigure locuri de munca pentru cel putin 2.000 de persoane.

Cine este Emerson Electric?

In topul Fortune 500, realizat de revista economica americana Fortune pe baza incasarilor pe care le are fiecare societate, Emerson Electric se situa, in anul 2004, pe locul 144, cu un venit de 13,9miliarde de dolari in 2003. In acest an, Emerson a urcat deja pe locul 134. In topul celor mai mari companii din lume, alcatuit de revista Forbes, Emerson se situeaza pe locul 254.

Topul Forbes este alcatuit in baza vanzarilor, a activelor si a valorii de piata a companiilor.

Productia Emerson vizeaza sistemele de control folosite in domenii precum industria petroliera, chimica sau alimentara, elaborarea de tehnologii pentru controlul climatului, dar si fabricarea de echipamente electrice, realizarea de motoare electrice, produse electronice si electromecanice si chiar software.

Anul trecut, 23% din vanzarile Emerson au fost realizate in Europa, 53%, in SUA, iar 33%, in Asia. Tarile europene in care Emerson Electric detine deja reprezentante sunt Anglia, Austria, Turcia, Rusia, Polonia si Slovacia. Ideea manageriatului Emerson de a se indrepta spre Europa de Est a prins contur in urma cu cinci ani.

In prezent, cea mai mare hala de productie Emerson din Europa de Est este cea de la Vove Mesto, Slovacia.

Marius Nicoara a declarat, pentru ZIUA de Cluj, ca pretentiile firmelor straine sunt serioase, iar - ca atare - propunerile trebuie tratate cu delicatete. "Am avut doar discutii de principiu", a spus Nicoara, precizand ca ofertele investitorilor vor fi tratate in comisiile de resort ale CJ.

Alte investitii

Presedintele CJ a declarat ca a primit inca o oferta serioasa din partea unei firme foarte puternice, care s-a stabilit deja pe piata romaneasca.

"Nu va pot spune mai mult pentru ca asta ar dauna la negocieri", a declarat Niocoara, precizand ca propunerile firmei au fost redirectionate spre un alt oras din judet, dat fiind faptul ca, pentru ceea ce intentiona respectiva societate, Clujul nu este diponibil.

In aceeasi situatie a fost pusa si societatea suedeza Trelleborg, care intentiona sa ocupe o parte importanta din trenul din parcul Tetarom. Numai ca terenurile de acolo s-au epuizat, iar Trelleborg a fost indreptata sa-si construiasca fabrica intr-o zona industriala din Dej.

Primarul acestui municipiu, Ioan Ungur, a declarat ca ieri au avut loc primele discutii de principiu, urmand ca peste doua saptamani reprezentantii firmei sa vina cu un raspuns clar in ce priveste investitia. "Noi nu le putem pune la dispozitie terenul, pentru ca este al localnicilor", a spus Ungur, apreciind ca reprezentantii firmei vor fi nevoiti sa se inteleaga cu proprietarii.

Tot ieri, reprezentantii Prefecturii s-au laudat cu faptul ca producatorul german de componente auto Brose intentioneaza sa deschida, pana in luna aprilie a anului 2006, o fabrica in Romania, iar Clujul este selectat ca posibila locatie, pe langa Timisoara, Baia Mare sau Arad.

In vederea acestei investitii, nemtii ar avea nevoie de 100.000 de metri patrati pentru o fabrica in care vor lucra, intr-o prima etapa, 300 de angajati. Pe viitor vor mai fi angajate alte 150 de persoane.