Putina lume cunoaste faptul ca, inca de la reorganizarea lor, in Parchetele din Oltenia se duce o lupta surda pentru putere intre asa-zisii oameni ai legii, procurori impinsi in fata sau exponenti ai diferitelor grupari mafiote, din care s-au desprins doua cu certitudine: grupurile de interese economice ale rromilor camatari si cetatenilor arabi stabiliti in Craiova.

Ambele au reusit, ce-i drept si cu complicitatea procurorilor locali, sa acapareze, rand pe rand, diferite obiective economice in toate judetele Olteniei, protejati din umbra de politisti si procurori corupti pana in maduva oaselor.

Pericolul e cu atat mai mare cu cat trei dintre cei patru candidati la functia de procuror general sunt tocmai exponenti ai gruparilor mafiote de care am amintit: Gheorghe Covei, Valerica Mirea si Costel Niculeanu.

O inimaginabila morisca a persuasiunii si fortei financiare a fost pusa in miscare in aceste zile la Bucuresti, pentru a determina ca balanta sa se incline in favoarea unuia dintre cei trei. Si, dupa cum se desfasoara ostilitatile pana in prezent, acestia sunt cu un cap inaintea ultimului candidat, actualul procuror general adjunct Elisabeta Dragut.

Batalia se poarta pe taram mediatic, existand publicatii care s-au pus in slujba gruparii deja amintite, pentru descurajarea opozitiei.

Unchiul beizadelei Iustin Covei, prins de SIPA transmitand date secrete fostului director al Romcereal

Gheorghe Covei a detinut aproape pe tot parcursul unui an, mai exact din toamna lui 1998 pana in cea a lui 1999, functia de sef al Sectiei de Urmarire Penala. Nu s-a evidentiat cu nimic pe cale de urmarire operativa in toata aceasta perioada. In schimb, asa cum atesta rapoartele serviciilor operative, a reusit sa cimenteze relatii de fratie cu mafia economica din Dolj si Gorj.

El este autorul unei performante unice in analele Parchetului, totodata o imensa prostie, si anume aceea de a fi inregistrat de SIPA in timp ce ii transmitea, de pe telefonul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, lui Nicolae Marinescu, fostul director general al SC Romcereal SA Dolj, date secrete dintr-un dosar la care politia doljeana lucra din plin.

Urmarea a fost lesne de dedus: flagrantul de luare de mita pus la cale pentru prinderea lui Marinescu a esuat, iar ancheta a fost mult ingreunata. SIPA a informat conducerea PCA Craiova la acea vreme, dar fostul procuror general Horia Diaconescu, din motive greu de explicat, a inabusit in fasa scandalul ce se prefigura, demitandu-l pe Covei si dand satisfactie in acest fel si serviciului secret.

Gestul lui Diaconescu avea sa contribuie, in cele din urma, la indepartarea sa de la conducerea parchetului, e drept, printr-o pensionare sugerata de Parchetul General. Oficial, demiterea lui Covei a fost facuta din motiv de slab management.

Insa Gheorghe Covei mai are un ghinion, si anume celebrul Iustin Covei, nepotul sau, beizadeaua teribila a Craiovei care a umplut de la o vreme golul teribil lasat de o alta celebra pereche de frati ai Craiovei.

Desi intreaga mass-media a reflectat cu lux de amanunte ultima isprava a nepotului, care a talharit in plina noapte pe unul din gasca sa, deposedandu-l de haine, bani si telefon mobil, Iustin a fost pus in libertate chiar de Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova (dupa ce cativa reprezentanti ai institutiei parca au initiat un adevarat concurs de dat cu stangul in dreptul).

La acest rezultat a contribuit din plin si IPJ Dolj, care l-a retinut pe june sub acuzatia de "ultraj contra bunelor moravuri". Sic! Evident ca nimeni nu va recunoaste oficial ca unchiu’, Gheorghe Covei, procuror in cadrul Sectiei Urmarire Penala de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel a pus umarul din greu la esuarea anchetei, avandu-l ca obiect pe tanarul Goe din Banie.

In Cetatea Banilor sunt de notorietate legaturile, sudate in timp, dintre procurorul Covei si oameni de afaceri mai mult sau mai putin controversati: Relu Stefanoiu din Gorj (arestat pentru complicitate cu Nicolae Mischie si alte infractiuni economice) Gheorghe Mihai (bulibasa tiganilor din Strehaia - Mehedinti), si fratii Bacriz, proprietari de magazine, hoteluri, statii peco si trusturi de constructii pe raza Craiovei).

Costel Niculeanu, consilier de taina al fostului prefect Raducanoiu si scut pentru Genica Boerica

Costel Niculeanu are, fara indoiala, o origine extrem de sanatoasa. Fost muncitor la Depoul CFR Craiova, el a reusit sa termine liceul la seral si, ulterior, cursurile facultatii de drept. A fost demis in 1999 de catre ex-procurorul general adjunct al Romaniei, Mircea Zarie, din functia de prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. Motivul oficial: slab management.

Realitatea insa, asa cum o atesta rapoartele serviciilor secrete, este cu totul alta. Procurorul Niculeanu a intrat in atentia SRI si SIPA dupa primele erori judiciare pe care le-a comis in calitate de anchetator. O data ce l-au luat in filaj, ofiterii informativi au descoperit cu surprindere ca procurorul Niculeanu prospera foarte rapid, in raport cu conditia sa de bugetar.

Rapoartele operative consemneaza o surprinzatoare coincidenta: acesta a ales sa isi renoveze locuinta proprietate personala, un apartament, exact in momentul in care era renovat si sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Dolj. In Craiova este de notorietate relatia sa cu fostul prefect de Dolj, Constantin Raducanoiu.

In timp, procurorul a devenit consilierul de taina al fostului sef de cabinet al senatorului Adrian Paunescu. Poate asa se explica faptul ca Niculeanu s-a ocupat de dosarele fratilor Raducanoiu si a vegheat indeaproape ca pedepsele acordate acestora sa fie mult indulcite.

Tot rapoartele serviciilor secrete vorbesc despre o apropiere nefireasca a actualului procuror al Sectiei Judiciare a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova (prin intermediul cumnatului sau Alexandru Dananae, fost sef al Politiei Municipiului Craiova), de membrii unui anumit clan tiganesc din Craiova.

Seful respectivului clan a obtinut o gratiere individuala din partea fostului presedinte Ion Iliescu, datorita intermedierii lui Costel Niculeanu.

Dupa debarcarea din functie, a continuat legaturile cu clanurile mafiote pe care le protejase pana atunci: fratii Parfum (din Caracal, judetul Olt), Genica Boerica, fratii Nicu si Eugen Mihailescu (in prezent cercetati de PNA) si Victor Bica, baron al constructiilor din sudul Olteniei.

Niculeanu este unul dintre cei mai bogati bugetari din Oltenia, in anumite medii vorbindu-se despre faptul ca acesta ar detine cinci apartamente in buricul Baniei pe numele fratilor sai. La fiecare schimbare de regim, Costel Niculeanu a facut demersuri pentru a fi propulsat in functie, dar "dosarul sau de cadre" ascunde o mare enigma, pe care doar asii serviciilor secrete o stiu.

Iata ce consemna "Evenimentul Zilei" inainte de arestarea lui Boerica: "Atata timp cat la putere, in diferite structuri ale statului din judetul Dolj, se afla unele persoane, nu i se poate intampla nimic, deoarece pe toti i-a mituit cu bunuri sau bani si, drept urmare, acestia ii asigura acoperire permanent".

Intre cei enumerati in documente ca fiind apropiati ai omului de afaceri craiovean se numara: Horia Diaconescu si Ion Vanatoriu, fosti sefi ai Parchetului Curtii de Apel Craiova, pensionati la cerere inainte de inculparea lui Boerica, procurorii Costel Niculeanu si Gheorghe Covei (fratele judecatorului a carui odrasla este acuzata ca terorizeaza Craiova).

Valerica Mirea, procuroarea sexy care-i da pe spate pe capii mafioti

Valerica Mirea, fost procuror de locala, actualmente la Sectia Judiciara a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova, a reusit performanta de a nu se evidentia la nici unul dintre locurile de munca pe la care a trecut. Si nici pe infractori nu i-a deranjat.

Singurul lucru cu care a impresionat a fost sarmul sau, caruia, probabil, i-a cazut cu tronc procurorul Niculeanu, cel care a sprijinit-o in cariera. A fost promovata la Parchetul de pe langa Tribunalul Dolj, la cererea expresa a prim-procurorului de atunci Costel Niculeanu.

Dupa destituirea din functie si avansarea pe linie moarta la PCA Craiova, Niculeanu a avut grija de pupila sa si a recomandat-o sefilor pentru transfer. Rapoartele serviciilor secrete consemneaza faptul ca sarmul acesteia l-a impresionat si pe unul dintre capii camatarilor din Craiova, Serdaru Vilifort (al carui cazier este impresionant)

precum si pe cetatenii arabi Ahmed si Sani Quffa, proprietari de lanturi de magazine, case de schimb valutar si statii peco).

De cand a fost promovata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel, si-a petrecut toate concediile in strainatate: la Roma, Milano si Paris.

Elisabeta Dragut, sustinuta din umbra de fostul procuror general si de majoritatea procurorilor din parchet

Elisabeta Dragut, actualmente procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova. Este reprezentantul noului curent in parchete si se pliaza cel mai bine pe conditiile ce trebuie indeplinite de viitorul sef al PCA, in viziunea Monica Macovei.

Pare a beneficia din umbra atat de sustinerea fostului procuror general Victor Nicolcescu, cat si a majoritatii procurorilor din institutie si din parchetele subordonate. Despre ea, rapoartele serviciilor secrete nu consemneaza mare lucru, un avantaj constituindu-l faptul ca a lucrat multa vreme pe taramul vast al inspectiei judiciare.

Datorita acestui lucru nu a intrat in solutionarea dosarelor si a fost ferita de eventualele tentatii sau cumetrii cu diferite grupuri de interese.

Nici ea si nici sotul sau, Sorin Dragut, judecator la Curtea de Apel Craiova, nu au facut obiectul unor anchete de presa, in afara unui articol publicat de un cotidian central referitor la cateva neconcordante intre declaratiile de avere ale celor doi. Chestiune care s-a lamurit ulterior.