Ploiestiul este in pericol sa piarda Catedrala "Sf. Ioan Botezatorul". Daca nu se intervine urgent pentru inceperea lucrarilor de reabilitare a lacasului de cult simbolic pentru Ploiesti, este foarte posibil ca tavanul bisericii sa cedeze, pentru ca nu are o structura de rezistenta corepunzatoare.

Afirmatia a fost facuta ieri, in plenul sedintei Comisiei Tehnice de Urbanism a municipiului de catre arhitectul Calin Hoinarescu, cel care a prezentat un proiect de reabilitare a Catedralei. Edificiul in cauza dateaza inca din 1848 si este o mostenire lasata Ploiestiului de catre bulgarii refugiati pe aceste meleaguri.

Sigur, cladirea arata atunci cu totul altfel, iar modificarile ulterioare, aduse de celebrul arhitect ploiestean Toma Socolescu au oferit catedralei forma pe care o putem vedea astazi. Catedrala Sf. Ioan este o cladire emblematica pentru ploiesteni si, in lipsa unei interventii rapide, aceasta se poate degrada si, mai grav, poate sta la baza producerii unor accidente.

Este pacat, pentru ca s-au gasit si bani pentru refacerea ei, aproximativ 10 miliarde de lei vechi, sponsorizare din partea Petrom Service, asteptind de cam multa vreme sa fie investiti. A lipsit insa proiectul arhitectului, avizul Ministerului Culturii si cel al Comisiei de Urbanism. Acum toate acestea exista.

Va mai dura insa pina la inceperea lucrarilor, pentru ca proiectul trebuie trecut si prin Consiliul Local Ploiesti si oricum vremea nu va permite decit cel mult in primavara sa se faca ceva.

Parintele Aurelian Frusionoiu spune ca situatia tavanului bisericii nu este chiar atit de grava, incit sa se creeze panica, dar ca este foarte necesar ca legislativul local si arhitectul Hoinarescu sa se miste foarte repede, pentru ca lucrarile de reabilitare sa poata incepe in prima parte a lunii aprilie anul viitor.

"Investitia se ridica in total la 1,5 milioane de euro si ar trebui ca atit Consiliul Local Ploiesti, cit si arhitectul Calin Hoinarescu sa se grabeasca pentru a putea incepe lucrarile in primavara. Acum, din pacate nu ne mai ajuta vremea", a conchis parintele Frusinoiu.

In ce priveste terenul din imediata vecinatate a Catedralei, o buna parte din acesta a fost revendicat, iar Protoeria Ploiesti n-a amai avut bani pentru a sustine investitia intr-un Centru Cultural Ortodox, asa cum fusese prevazut in urma cu mai bine de trei ani, cind administratia ploiesteana a repartizat terenul, asa ca edificiul are sanse nule sa se mai ridice.

Din initiativa cu pricina a ramas doar o groapa si un proiect platit cu bani grei. Macar Catedrala sa fim in stare s-o reaparam si sa-i redam astfel Ploiestiului simbolul spiritual pe care-l merita