Reprezentantii SC "Uzina Mecanica Cugir" SA din judetul Alba incearca de mai bine de cinci ani sa recupereze peste un miliard de lei de la o societate germana cu care a avut un contract comercial in perioada 1996 -1998.

Desi uzina a obtinut o sentinta favorabila la instantele romanesti, aceasta nu poate fi pusa in aplicare din cauza refuzului instantei competente din Germania, pe motiv ca firma straina nu a fost citata la ultimul termen de judecata.

Din acest motiv conducerea "UM Cugir" a fost nevoita sa initieze contestatie in anulare la sentinta Tribunalului Alba, decizie considerata aberanta de judecator, avand in vedere ca hotararea instantei era favorabila societatii din judetul Alba.

In cererea de chemare in judecata depusa de reprezentantii SC "Uzina Mecanica Cugir" SA la Tribunalul Alba, in septembrie 1999, s-a solicitat instantei obligarea firmei "Novibra Gmbh" din Suessen - Germania sa plateasca suma de 125.163 marci (1,099 miliarde lei) reprezentand contravaloarea serviciilor efectuate de societatea din judet, care au fost refuzate la plata din motive care nu au fost cuprinse in contractul incheiat intre cele doua parti.

In cei trei ani de colaborare, "UM Cugir" a confectionat pentru "Novibra Gmbh" fuse metalice in valoare totala de 914.325 marci germane, insa firma straina a emis facturi de retinere a unor sume de bani (1996 - 35.000 marci, 1998 - 70.000 marci, respectiv 19.439 marci) deoarece o parte din fusele metalice aveau defectiuni care le faceau inutilizabile.

Aceasta, desi, sustine conducerea uzinei, toate comenzile refuzate au fost refacute, iar produsele au fost reparate. Dupa cateva amanari, in 19 aprilie 2000, magistratii Tribunalului Alba au admis cererea "UM Cugir" si au obligat societatea germana sa achite suma de 1.099 miliarde lei.

Decizia instantei a fost luata in absenta reprezentantilor "Novibra Gmbh", care nu s-au prezentat la nici un termen de judecata.

Ulterior, decizia Tribunalului a fost transmisa prin intermediul Directiei Relatii Internationale si Integrare Europeana din Ministerul Justitiei in Germania pentru a fi pusa in executare de instanta competenta din tara respectiva (Tribunalul din Ulm).

Dupa patru ani de la pronuntarea sentintei de catre Tribunalului Alba, care a ramas definitiva si irevocabila prin neatacarea cu recurs, conducerea de atunci a SC "UM Cugir" SA a solicitat aceleasi instante aprobarea unei cereri de contestatie in anulare pe motiv ca hotararea din 2000 nu poate fi pusa in aplicare.

Aceasta, deoarece firma germana nu a fost citata legal la termenul din 19 aprilie 2000, conditie in care Tribunalul din Germania refuzat sa puna in aplicare cererea de executare inaintata de uzina din judetul Alba.

In contestatie se sustinea ca promovarea cererii de executare a costat societatea din Cugir 6.000 de euro, marind, astfel, prejudiciul total inregistrat in aceasta afacere la 68.000 de euro (echivalentul sumei calculate in marci). Tribunalul Alba a respins, in 19 ianuarie 2005, contestatia formulata de "UM Cugir".

"Contestatoarea solicita anularea unei hotarari care ii este favorabila, ceea ce este aberant", se sustine in hotararea Tribunalului. Reprezentantii "UM Cugir" au promovat apel la decizia Tribunalului, care urmeaza sa se judece in 7 octombrie 2005 la Curtea de Apel Alba Iulia.