Mult asteptatele rapoarte ale Camerei de Conturi Giurgiu au fost discutate in Colegiul Director al DGASPC, unde a fost prezenta conducerea institutiei, secretarul general al CJ Giurgiu, Florian Dinu, trei consilieri judeteni, membri in Colegiu, Aurelia Dobre, Baziliu Stoica, Cristina Ciurumelea, precum si doi invitati de la CJ, vicepresedintele Ionel Dinu si directorul Nicolae Sin.

Din documentele Camerei de Conturi reiese ca in perioada 2002-2005, 7,4 miliarde au fost cheltuite nelegal din bugetul Directiei. "Persoanele cu functii de conducere si membrii comisiei de evaluare a ofertelor nu si-au indeplinit atributiile in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale in atribuirea contractelor de achizitie publica si a utilizarii cu eficienta a creditelor bugetare", se arata in sinteza prezentata Colegiului Director.

Beneficiarii acestor fonduri au fost unele firme, printre care se numara SC RITMIC, SC ASIMETRIC, SC TRINITY, SC ALIMENT, cunoscute ca fiind agreate de persoane care aveau putere de decizie in atribuirea contractelor de alimente sau constructii.

Numai in primele patru luni ale anului 2005 s-au platit, in dispretul legii, 965 de milioane lei proveniti din adaosul mult prea mare practicat de firmele care alimentau institutia cu produse.

Surse oficiale ne-au declarat ca Politia Economica, pe masa careia se afla inceput un dosar in acest caz, nu a primit inca rapoartele Camerei de Conturi Giurgiu. Ele urmeaza a fi transmise Directiei Juridice a Curtii de Conturi, de unde vor pleca catre Parchetul Giurgiu si abia dupa aceea ajung pentru cercetari la politie.

Din informatiile noastre, politia are deja date si documente in acest caz, iar din momentul in care primesc raportul final, cercetarile vor fi finalizate in cel putin trei saptamani.

Directorul Mariana Gemescu ne-a declarat ca, in vederea eficientizarii activitatii institutiei, s-a realizat un plan de masuri, intre care amintim intocmirea fisei de post pentru fiecare dintre angajati, elaborarea regulamentului intern si angajarea legala a tuturor cheltuielilor.

Gemescu spune ca sunt foarte multe probleme de pus la punct. Raportul final al Camerei de Conturi, care este asteptat peste cateva zile, va face subiectul si obiectul unei a doua sedinte a Colegiului Director.

Persoanele carora li s-au imputat cele 7 miliarde au facut deja obiectiuni catre Camera de Conturi in care sustin ca tot ce au facut este perfect legal, iar controlul Camerei a fost tendentios.

Ultimul paragraf din obiectiuni suna asa: "Pe tot timpul desfasurarii actiunii de control, multe argumente nu au fost luate in calcul, au fost ignorate si s-a lucrat sub presiunea unor factori de decizie politica, presiune exercitata si in prezent".

Consilierul judetean Aurelia Dobre, membru din partea CJ in Colegiul Director, a declarat pentru ziarul nostru ca justitia este cea care trebuie sa faca lumina. Ea sustine ca, pentru o activitate eficienta, este nevoie ca toate centrele din subordinea Directiei sa aiba personalitate juridica, astfel fiind mai usor de controlat cheltuirea fondurilor.