Presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, este de parere ca toata lumea imbratiseaza proiectul noului stadion de pe Valea Garbaului. Prezent intr-o emisiune la TVR Cluj, Nicoara s-a contrazis cu suporterii lui "U" Cluj in ceea ce priveste necesitatea unui nou stadion ridicat pe Valea Garbaului.

Acesta si-a sustinut proiectul, fara a "deconspira" sursa de finantare de care va dispune pentru constructie. Reprezentantii Consiliului Judetean se vor intalni saptamana viitoare pentru a transa situatia noului stadion. Soarta stadionului "Ion Moina" depinde de decizia care se va lua in aceasta sedinta.

Consilierii Judeteni vor fi chemati, saptamana viitoare, sa voteze un proiect de hotarare privind ridicarea stadionului modern menit sa inlocuiasca "batranul" "Ion Moina". Dezbaterea din presa nu a clintit cu nimic hotararea presedintelui CJ, Marius Nicoara, de a stramuta stadionul municipal.

Indiferent cate argumenmte pro "Ion Moina" s-au adus, ideea construirii unui centru civic pe amplasamentul vechiului stadion staruie in mintea presedintelui Consiliului Judetean. Cei cativa consilieri chestionati cu privire la modul in care vor vota s-au aratat interesati de modul in care se va solutiona problema stadionului "Ion Moina".

Nimeni nu s-a pronuntat, insa, efectiv pentru demolarea stadionului municipal. Reprezentantul UDMR in Consiliul Judetean, Matis Jenö, a spus, intr-adevar, ca doreste un stadion modern, iar ca atare va vota proiectul de hotararare care prevede ca locatie pentru acesta terenul de pe Valea Garbaului, insa nu poate sa-si inchipuie un centru civic in locul vechiului stadion.

"Orasul are nevoie de un stadion nou, unul care sa indeplineasca standardele UEFA", a declarat Matis, precizand insa ca nu are cunostinte de nici un proiect privind centrul civic pe care Nicoara il doreste pe locul vechiului stadion.

"Terenul de pe Valea Garbaului trebuie construit in paralel cu stadionul municipal", a declarat Matis, adaugand ca este prea devreme sa vorbim despre ceea ce ar urma sa se construiasca pe terenul unde este actualmente "Ion Moina".

Consilierul UDMR-ist a apreciat ca vechiul stadion nu poate intruni normele UEFA si a mai precizat ca reabilitarea acestuia ar costa, oricum, mult mai mult decat ar costa construirea unui stadion nou. Totusi, Matis recunoaste ca bugetul CJ este mult prea sarac pentru a suporta cheltuielile unei constructii de asemenea anvergura.

El a mai spus ca terenul de sub "Moina" ramane, oricum, principala sursa de finantare pentru noul stadion.

La randul sau, Rares Rusu, consilier judetean din partea PD, a declarat ca democratii mai au nevioe sa studieze initiativa lui Nicoara, urmand ca abia luni sa decida daca o vor sustine sau nu. Membrii PSD s-au pronuntat deja, in repetate randuri, impotriva daramarii arenei "Ion Moina".

De altfel, acestia au promovat, in mandatul anterior, o hotarare prin care vechiul stadion ar fi trebuit reabilitat pana in prezent. Pe de alta parte, liderul PRM Cluj, Petru Calian, a declarat pentru ZIUA de Cluj ca partidul pe care il reprezinta nu va sustine proiectul lui Nicoara.

„Clujul are nevoie de un stadion dotat la parametrii europeni. Administratia locala trebuie sa asigure aceste conditii atat pentru CFR, cat si pentru Universitatea, care au demonstrat ca sunt in plina ascensiune", a declarat Calian, precizand ca este de acord cu ridicarea noului stadion pe alt amplasament, insa contesta solutia propusa de Nicoara. „Viabilizarea acelui teren costa cat trei stadioane", a mai spus Calian.

El considera ca noua arena va trebui construita intr-o zona viabilizata deja si a propus capatul cartierului Gheorgheni sau Manastur. Calian considera ca vanzarea sau concesionarea terenului de sub actualul stadion „Ion Moina" trebuie facuta numai in urma unei licitatii si a unui studiu de fezabilitate privind destinatia pe care o va primi, ulterior, terenul respectiv.

„Vom preda terenul din parc, eliberat de sarcini, noului investitor abia dupa construirea noului stadion", conditioneaza, in plus, Calian.

El sustine ca, in urma licitatiei, va trebui incasata 75% din suma, bani cu care s-ar porni lucrarile la noul stadion, urmand ca restul de bani sa fie incasati de catre municipalitate abia in momentul predarii efective a terenului din apropierea Parcului Mare catre noul proprietar.

Calian nu crede ca perioada lunga - necesara construirii noului stadion – dintre momentul platii si momentul efectiv al intrarii in proprietatea investitorului a terenului din parc va constitui un impediment. „Investitorii vor accepta aceste conditii pentru ca terenul respectiv, de asemenea dimensiuni si situat, practic, in buricul targului, este o adevarata mina de aur", considera Calian.

Unde-i finantarea?

Dupa mai multe articole aparute in presa, ce tratau subiectul "Ion Moina", presedintele CJ, Marius Nicoara, s-a repozitionat, declarand ca nimeni nu se va atinge de stadionul "Ion Moina" pana cand nu va fi construit un stadion nou. Initial, acesta propunea ca principala sursa de finantare a noului stadion revalorificarea terenului pe care salasluieste astazi batranul stadion.

Mai nou, "Moina" nu a mai fost luat in discutie ca sursa de finantare pentru construirea noii baze sportive. Invitat intr-o emisiune la TVR, Marius Nicoara a fost chestionat de ZIUA de Cluj cu privire la sursa de finantare pentru noul stadion, dar acesta a evitat sa ofere un raspuns.

Cu toate ca nu s-a efectuat nici un studiu, presedintele CJ insita sa-si puna in aplicare ideea privind construirea unui centru civic pe locul vechiului stadion "Ion Moina". Desi exista si alte opinii, prezentate pe larg si de ZIUA de Cluj, Nicoara sustine in continuare ca absolut toti consilierii imbratiseaza ideea noului stadion de pe Valea Garbaului.

"In cazul in care se opune cineva, nu tin de acest proiect, voi lasa stadionul sa devina un Muzeu", a mai declarat Nicoara.

Invoca Legea sporturilor

Avand o intereventie telefonica in emisiunea de la TVR, directorul sportiv al Universitatii Cluj, Zoltan Iasko, i-a adus la cunostinta presedintelui CJ ca, de exemplu, stadionul echipei turce Galatasaray Istanbul beneficiaza de parcari supraetajate, lipsa spatiilor de parcare nefiind un motiv serios pentru a stramuta actuala arena.

Mihai Bocsan, un reprezentant al suporterilor Universitatii Cluj, prezent la emisiune, a oferit ca solutie pentru parcari spatiile care incadreaza cele doua terenuri de zgura nefolosite, adiacente stadionului "Ion Moina".

Paradoxal, presedintele CJ a invocat, in acest caz, Legea sporturilor, raspunzand ca aceasta nu permite demolarea unui stadion atata timp cat nu poate fi construit un altul in locul sau.

In cele din urma, consilierii judeteni vor vota in prima sedinta a CJ construirea unei noi baze sportive pe Valea Garbaului. Cu toate ca Marius Nicoara nu a specificat care vor fi sursele de finantare pentru aceasta constructie, in cazul in care acest proiect se va transforma intr-o hotarare, soarta stadionului "Ion Moina" va fi pecetluita.

Proiectul initiat de presedintele CJ prevede construirea unei baze sportive moderne, in zona Vaii Garbaului (vechiul poligon militar de langa Sfantu Ion), care va cuprinde un stadion cu o capacitate de 30 000 locuri si spatii auxiliare.

Baza sportiva va include un stadion de 30 000 locuri cu pista de atletism, cartodrom, pista de motocros si poligon auto, iar in apropierea arenei se vor construi parcari, un hotel si unitati de alimentatie publica.

Demolarea scuipa pe trecut

de Cristian Topescu

La ora la care cititi aceste randuri, s-ar putea ca buldozerele Primariei orasului Cluj Napoca sa fi inceput demolarea unuia dintre cele mai vechi stadioane ale Romaniei, cel care poarta numele unui mare atlet – Ion Moina. Intr-o ampla lucrare dedicata istoriei sportului romanesc din Transilvania ("Agora U-85" de dr. Gheorghe I. Bodea), confratele Viorel Cacoveanu scrie: "Ar fi de conceput Clujul fara cetatea universitara, fara Teatrul National, fara clinicile parca dintotdeauna acolo, fara zidurile romane – documente si marturie ale continuitatii –, fara Memorandum, fara Cetatuie si Feleac, fara stadionul «Ion Moina», fara clubul «U»? Niciodata!".

Si totusi... In locul stadionului inaugurat in anul 1911, pe care au jucat fotbalisti celebri ca Aurel Guga, Gratian Sepi, Sever Coracu, Pavel Marcu, Zoltan Ivansuc, Remus Campeanu, Lazar Sfera sau Mihai Adam, va aparea un spatiu comercial! Stadionul "Ion Moina" are o istorie de care apropiindu-ti urechea auzi timpul cu sonoritati de maretie, de zbucium, de peregrinari, de veselie boema.

Este partea de tinerete din fiinta celor ce erau adolescenti acum cinci, patru, trei, doua decenii sau chiar mai putin. (...) Sustinem si noi campania Asociatiei "Sepcile rosii" si a clubului "U" Cluj pentru salvarea arenei pe care s-a scris istoria generatiilor trecute de sportivi clujeni.

(material preluat din ProSport, cu acceptul directorului Cristian Topescu si al redactorului-sef Dorin Chiotea)