Cu doar citeva zile inaintea inceperii anului universitar, studentii cauta cu disperare un apartament sau o garsoniera de inchiriat. Perioada nu este deloc propice, deoarece proprietarii aproape au dublat tarifele, iar agentiile imobiliare profita si ele de pe urma studentilor.

Se ajunge la situatii in care proprietarul inchiriaza un apartament cu 2 camere, nemobilat si fara centrala, cu 250 de euro lunar, doar pentru ca se afla in zona centrala, iar o agentie imobiliara sa ceara comisionul chiar inainte ca doritorul sa vada efectiv apartamentul si sa decida daca ii place sau nu.

Una spune anuntul, alta-i la fata locului

Mihai N. este student si, pentru ca nu primeste cazare de la Universitate, cauta de vreo luna oferte de inchiriere in ziar. Pina acum nu a gasit nimic care sa-l multumeasca: „Anuntul din ziar spunea ca este vorba despre o camera in «Tudor», cu baie separata, termopan, frigider si toate utilitatile.

Cind am ajuns acolo, era, de fapt, o camera intr-un camin, cu buda comuna pe palier, nu cred ca avea mai mult de 10 metri patrati si pe care imi cereau 110 euro". Preturile pe care le propun proprietarii sint de-a dreptul exorbitante, astfel, la anunturile de mica publicitate, cu greu gasesti o locuinta de inchiriat sub 200 de euro.

Daca apartamentul este si in zona centrala, pretul lui creste usturator. Astfel, chiar daca nu este prevazut cu repartitoare de caldura si este gol-golut, mobilarea revenind chiriasului, apartamentul din zona centrala poate ajunge pina la 250-300 de euro, doar pentru ca se afla linga Universitate, iar studentul poate face economie la banii de transport.

Majoritatea celor care scot la inchiriat imobile cer plata chiriei anticipat pe 2, 4 sau chiar 6 luni de zile. Astfel, daca se semneaza contractul de inchiriere, studentul trebuie sa scoata din buzunar o suma cuprinsa intre 500 si 1.500 de euro. In cazul in care intervine si agentia imobiliara, el mai are de platit inca 250 de euro acesteia, drept comision.

Astfel, pentru un apartament inchiriat in avans pe 4 luni se ajunge la suma fabuloasa de 1.250 de euro, adica aproape 44 milioane de lei.

„Caut student la Teologie"

Pentru a putea plati astfel de sume, studentii impart un apartament. De aici apar problemele cu proprietarii, care, in majoritate, nu sint de acord cu acest lucru.

In cazul in care un student alege sa stea la gazda, trebuie sa indeplineasca conditiile proprietarului, care, de cele mai multe ori, sint absurde: sa nu primeasca vizite de la colegi, sa nu tina lumina aprinsa seara, sa nu vina mai tirziu de o anumita ora acasa, sa nu fumeze, sa nu consume prea multa apa calda.

Cu gindul ca o anumita categorie de studenti poate indeplini din start aceste conditii, paginile de inchirieri sint pline de anunturi de genul: „Primesc in gazda studenti la Teologie".

Garantie in bani si contracte evazive

Majoritatea anunturilor din ziar provin de la diverse agentii imobiliare. Rolul acestora ar fi intermedierea dintre proprietar si client, prezentarea ofertelor si vizitarea imobilelor, servicii pentru care se percepe un comision care, de obicei, este egal cu chiria pe o luna. Sint insa agentii care practica o politica la limita legii.

Astfel, agentia imobiliara Expert Casa, de pe strada Cuza Voda, percepe comisionul de la client inainte ca acesta sa mearga cu agentul imobiliar sa vada locuinta. Practic, clientul lasa banii de chirie pe o luna de zile, adica 150, 200, 250 de euro, dupa caz, inainte de a sti daca ii convin conditiile sau nu.

„Clientul lasa banii in firma la noi, pleaca sa vada apartamentul si daca nu ii convine ii dam banii inapoi", ne-a spus un agent imobiliar de la Expert Casa. Pentru aceasta, el semneaza un „contract de prestari servicii" cu agentia, doar pentru faptul ca agentul merge cu el pina acolo, lucru pe care oricum avea datoria sa-l faca. In general, oamenii nu prea citesc ce semneaza.

„De fapt, acest contract este pentru ca noi, ca agentie, sa fim siguri ca clientul incheie contractul cu noi si nu cu proprietarul. Daca il prindem ca face acest lucru, agentia il da in judecata si el va trebui sa ne plateasca de 10 ori suma pe care a dat-o proprietarului", ne-a explicat acelasi agent.

Acest amendament exista in contract, insa este redactat intr-o forma evaziva, astfel incit clientul nici nu stie la ce se expune. Aceasta nu este singura agentie din Iasi cu o asemenea politica absurda.

Specialistii sfatuiesc clientii sa nu lase bani la agentii

Am contactat Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului pentru a afla daca acest lucru este legal. „Singura taxa pe care o poate percepe agentia este doar una de vizitare, insa in nici un caz aceasta nu poate coincide cu plata chiriei pe o luna. Nu are cum sa se ridice la o asemenea valoare", ne-a declarat Marius Bodea, seful OPC.

Bogdan Cihodaru, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare Iasi, avertizeaza clientii care apeleaza la serviciile acestor agentii sa nu lase gaj nici o suma de bani: „Nu cred ca este o lege care sa interzica asa ceva, insa in nici un caz nu este o practica corecta. Iar oamenii ar trebui sa nu fie atit de naivi incit sa lase aceasta suma in sediul agentiei".