Joi, la intalnirea premierului Calin Popescu Tariceanu cu partidele parlamentare, au absentat tocmai partenerii de Alianta ai liberalilor, reprezentantii Partidului Democrat. Democratii ii suspecteaza pe liberali „de ganduri necurate", pentru ca au mers separat la Cotroceni la intalnire cu Traian Basescu.

Liberalii, dupa consfatuirea (fara consens) cu seful statului, au iesit pe piata de informatii cu un proiect pentru un parlament bicameral, ales prin vot uninominal mixt. Este inca una din initiativele unde propunerile liberalilor si cele ale democratilor nu s-au intersectat. Mai exista Alianta D.A. PNL-PD si incotro se indreapta?

Corin Penciuc, presedintele PNL Salaj: „Alianta exista. Exista anumite puncte de vedere divergente, dar din punctul de vedere al deciziei politice, functioneaza perfect. Absenta PD la intalnirea cu premierul a fost probabil o lipsa de coordonare, nu cred sa fi fost rea intentie.

Punctele de vedere ale celor doua partide sunt uneori divergente, probabil vor mai fi si pe viitor puncte de vedere diferite, proiecte individuale, dar decizia este unitara. PD si PNL pot sa iasa cu proiecte individuale, in sensul acesta este si protocolul, de acolo si impresia de incoerenta".

Viorel Stanca, presedintele PD Salaj: „La nivelul judetului, Alianta D.A. exista, la nivel national, va exista atata timp cat exista protocolul. Sunt niste elemente care conduc la concluzia ca trebuie actionat pentru a nu se dezbina, a nu se anihila Alianta. Nu-i momentul pentru tara (cu inundatiile, cu integrarea care cam scartaie) ca Alianta sa se rupa, ar iesi o bulibaseala in tara...

Exista niste elemente ca PNL actioneaza singur, PD ar putea iesi de la guvernare si in acest caz PSD ar face o alianta cu PNL, oricum liberalii sunt cunoscuti in istorie ca tradatori. Eu sper, totusi, sa nu fie asa, sa nu se rupa Alianta"

Din opozitie, presedintele PSD Salaj, Tiberiu Marc, vede lucrurile altfel: „Mie mi se pare ca sunt tot mai frecvente astfel de atitudini, de o parte si de alta, sunt incercari de a dovedi ca nu intotdeauna parerile sunt comune.

Mi se pare ca PD incepe sa devina un partid prezidential, iar PNL incearca sa dovedeasca faptul ca (in speta presedintele Tariceanu) nu isi doreste sa devina principalul responsabil al modului in care merge guvernarea. Premierul Tariceanu (ca persoana, ca presedinte de partid si ca premier) incearca sa nu fie principalul vinovat si sa nu impartaseasca soarta PNTCD, in Conventie.

Cat de bine functioneaza Alianta in interior n-am de unde sti, decat dovada ca ori de cate ori exista posibilitatea, emit declaratii contradictorii".

Din afara mizei politice directe - Presedintele PPCD Salaj, Virgil Turcas, a apreciat ca „nu ar trebui ca liderii Aliantei sa se concentreze atat pe probleme minore, interese de partid. Nicidecum nu se poate afirma ca hegemonia care exista in Alianta D.A. este in beneficiul Romaniei.

In mod vadit si implicit este afectat si actul de guvernare intr-un moment in care tara se confrunta cu probleme legate de inundatii si apoi necesarul de reforme care intarzie sa apara, intr-un context in care trebuie finalizata negocierea ultimelor capitole de aderare".