Armata romana se afla intr-un plin proces de restructurare. O serie de cadre militare sunt trecute in rezerva, iar unele baze militare sunt dezafectate. Fenomenul este unul general, el fiind prezent la nivelul intregii tari. Bazele militare dezafectate sunt de obicei trecute in administrarea consiliilor locale.

Profitandu-se de acest lucru, acum se incearca fortarea retragerii Armatei Romane din judetele Harghita si Covasna. GAZETA a intrat in posesia unor documente care demonstreaza fara putinta de tagada acest lucru.

Corpul IV Armata Teritorial Maresal Constantin Prezan are o arie de raspundere ce cuprinde judetele din Transilvania - mai putin judetul Brasov, din Banat si judetele din Moldova - mai putin Vrancea si Galati. Denumirea unitatii, Maresal Constantin Prezan, provine de la numele primului comandant al acestei unitati.

Printre aceste judete se afla si Harghita si Covasna, judete cu o populatie majoritar maghiara. Prezenta in aceasta zona a Armatei Romane este privita de unii ca fiind un obstacol in calea obtinerii unei autonomii.

Gulas secuiesc

Saptamana trecuta, la Consiliul Judetean Harghita a fost pusa pe hartie o nota de fundamentare in vederea adoptarii unei Hotarari de Guvern prin care 40 de cladiri si terenul aferent (din localitatile Agas, Cosnea, Voslobeni, Paltinis Ciuc, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc sau Toplita – cazarmi, case ale armatei sau camine) care apartin in prezent Ministerului Apararii Nationale sa treaca in proprietatea si administrarea Consilului Judetean Harghita.

Initiatorul acestui demers este presedintele Cosiliului Judetean Harghita, Bunta Levente, iar acesta isi motiveaza solicitare in felul urmator: "Programul de Guvernare pe perioada 2005 – 2008, la Capitolul 27, paragraful D stabileste ca cel mai tarziu pana in 2007 se va elimina prin Lege Organica efectuarea stagiului militar obligatoriu, tinandu-se insa cont de realizarea planificarii in domeniul redimensionarii efectivului armatei la 90.000 de persoane in timp de pace si in raport de resursele financiare disponibile la acel moment in acelasi timp.

Procesul de eliminare a efectuarii stagiului militar obligatoriu va tine cont de mentinerea si optimizarea unei capacitati militare adecvate, care sa raspunda pe deplin noilor misiuni ce revin Armatei in noul context geostrategic si in conformitate cu interesele si obiectivele de securitate proprii.

In acest context, redimensionarea negativa a structurilor fortelor armate romane si reconsiderarea naturii noilor misiuni ale armatei in concordanta cu cerintele NATO, va da nastere cu siguranta unor restructurari si pe plan local, in mod deosebit in privinta bazei materiale detinuta in prezent de Ministerul Apararii

Nationale in calitatea lui de administrator al bunurilor imobile destinate apararaii nationale si aflate in proprietatea statului. Pana aici toate bune si frumoase. Numai ca, o parte din celelate motivatii nu stau in picioare.

Motive puerile

Astfel, in nota de fundamentare, se spune ca cererea se face "Tinand cont de consolidarea procesului de descentralizare administrativa si fiscala, intarirea capacitatii institutionale a structurilor din administratia publica centrala si locala; modificarile de structura cantitative si calitative inevitabile, conditie determinanta a modernizarii fortelor armate romane". Nicaieri insa nu se specifica faptul ca obiectivele propuse spre schimbarea proprietarului vor fi incluse in planurile de modificare ale Armatei Romane.

Mai departe, urmatoarele trei motivatii sunt de-a dreptul puerile: "Faptul ca deliberativul judetului Harghita are greutati permanente in asigurarea terenurilor si spatiilor necesare functionarii in conditii corespunzatoare a diferitelor sertvicii descentralizate si / sau desconcentrate".

Or, acest lucru este valabil in toate judetele, iar administratiile judetene ar trebui sa faca toate demersurile necesare obtinerii acestor spatii si nicidecum sa astepte ca ele sa pice precum para malaiata din proprietate astaului sau a Armatei romane in speta.

"Faptul ca imobilele propuse sunt situate in imediata vecinatate cu zonele cu locuinte ale localitatilor judetului Harghita si ocupate in prezent de unitati militare care in viitorul apropiat cu siguranta vor fi disponibilizate in parte sau in intregime", este o alta motivatie care nu sta in picioare.

In primul rand, de unde stei Consiliul Judetean Harghita ca respectivele cladiri cu siguranta vor fi disponibilizate si in al doilea rand legatura dintre zonele de locuinte si unitatile militare ramane un mare mister.

De asemenea, in nota de fundamentare se aduc exemple similare – cel putin in opinia CJ Harghita – cu solicitarea harghitenilor. Singura mica mare diferenta este faptul ca pana acum nicio cladire a armateinu a fost cedata catre un Consiliu Judetean, ci numai catre consilii locale sau orasenesti.

Un HG buclucas

Concret, Proiectul de Hotarare de Guvern atasat notei de fundamentare prevede nici mai mult nici mai putin decat trecerea fara plata a unor imobile din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Apararii Nationale in domeniul public al judetului Harghita si in administrarea Consiliului Judetean Harghita.

De asemenea, la punctul doi, se stipuleaza faptul ca predarea / preluarea imobilelor transmise potrivit articolului unu se face pe baza de protocol incheiat intre partile interesate in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei Hotarari.

Deocamdata, din informatiile GAZETEI, nota de fundamentare a fost respinsa de prefectul judetului Harghita, Constantin Strujan, iar Proiectul de HG nu a fost supus dezbaterii Guvernului.

Autostrada, bat-o vina

Potrivit unor surse, intregul demers este, mai mult ca sigur, asociat cu afacerea autostrazii Transilvania.

Coridorul Brasov – Bors este la un pas de colaps, presedintele Basescu afirmand raspicat ca termenii contractului cu Bechtel vor fi renegociati, ca autostrada va primi fonduri mai putine si ca prioritara este constructia Coridorului IV Constanta – Bucuresti – Nadlac.

Dupa aceste declaratii, imediat au aparut reactiile reprezentantilor UDMR din Guvern, care au amenintat ca vor parasi Coalitia daca situatia nu se va reglementa in sensul alocarii constante de fonduri mari pentru Autostrada Transilvania.

Ei bine, cererea celor de la CJ Harghita poate fi interpretata ca solicitarea unui favor din partea Guvernului pentru a ramane in Coalitie. Astfel, obiectivele Armatei risca sa devina troc politic pentru Guvern.