Conducerea bancii SanPaolo IMI intentioneaza sa construiasca o sucursala pe amplasamentul unei case de o reala valoare arhitecturala. In timp ce statele din Uniunea Europeana (UE) fac tot posibilul pentru a-si pastra valorile si pentru a mentine linia arhitecturala a oraselor, Primaria clujeana nu pare interesata de aspectul municipiului si de valoarea istorica a unora dintre cladiri.

SanPaolo a oprit lucrarile dupa ce o parte din vecinii viitoarei constructii au luat pozitie, afland ca, dupa 50 de ani, nu vor mai avea drum de acces la casele lor. Primaria a pasat frumusel problema Justitiei, iar conducerea bancii face propuneri absurde. Cu toate ca exista un litigiu pe rol, Primaria a emis, in 23 septembrie, autorizatia de construire in favoarea SanPaolo.

Casa aflata la numarul 61 pe Bulevardul 21 Decembrie, construita la inceputul secolului XIX, a fost demolata, cu autorizatia Primariei din mai 2005, dupa ce a fost achizitionata, in 2004, de filiala Cluj a grupului bancar italian SanPaolo IMI.

Demolarea cladirii, construite intr-un stil arhitectural de secesiune si imbinand neoclasicul cu barocul, nu este ceva nou pentru clujeni, dupa ce un imobil mai vechi a fost ras din Piata Avram Iancu pentru ca firma italiana Beyfin sa-si construiasca un hotel.

Acordul primit de SanPaolo din partea Primariei si a Comisiei Monumentelor Istorice este surprinzator, avand in vedere ca proprietarului unei case invecinate, cu o arhitectura mai simplista, nu i s-a permis nici macar sa-si puna geamuri termopan. Casa demolata nu mai poate fi recuperata.

Inchisi in case

Imobilul de la nr. 61 a fost retrocedat in 1996 mostenitoarei de drept, Sanda Zina Gocan. Ea a vandut cladirea bancii italiene, in 2004, fara a se preciza ca aceasta ar avea sarcini, ca de exemplu un drum de servitute (de trecere – n.r.) pentru vecinii din curtea interioara, adica cinci familii.

Ciudat este ca radierea dreptului de servitute al acestora a fost operata in Cartea Funciara (CF) in iarna lui 2003, iar in februarie 2004 s-a perfectat tranzactia cu SanPaolo, care vrea sa construiasca si peste suprafata singurului drum pe care locatarii a cinci case invecinate pot ajunge la proprietatile lor.

Intre acestea si Bulevardul 21 Decembrie exista un bloc, iar drumul de acces despartea blocul de cladirea ce a fost daramata. Acum, SanPaolo vrea sa construiasca pana in bloc.

Astfel, proprietarii caselor din curtea interioara comuna s-au vazut izolati de lume, deoarece varianta de iesire prin strada 13 Septembrie, propusa de reprezentantii Primariei, nu este viabila, intrucat "se loveste" de un bloc si de garajele construite in zona.

Justitia, ultima speranta

Patru dintre familiile afectate, Salagean, Pall, Macea si Bege, au incercat, initial, sa rezolve problema cu ajutorul Primariei si a directorului filialei clujene a bancii SanPaolo, Emil Crisan. Municipalitatea a dovedit, inca o data, cat de intortocheate ii sunt caile pentru unii si cat de simple pentru altii.

Reprezentantii Primariei recunosc ca mentiunea existentei dreptului de servitute este inscrisa in procesul verbal de punere in posesie detinut de Gocan si in foaia de sarcini a extrasului de Carte Funciara cu nr. 512

Cu toate acestea, Primaria mentioneaza ca nu poate veni inca in sprijinul oamenilor, deoarece inspectorii serviciului Evidenta imobile nu au reusit sa obtina respectiva CF in intregime (lipseste partea cu radierea dreptului - n. red.), pe motiv ca aceasta nu se afla la locul prestabilit, adica la Serviciul de Cadastru de la Judecatoria Cluj-Napoca.

"Va asiguram ca problema ramane in atentia noastra si, de indata ce se va regasi CF, va vom comunica inscrisurile referitoare la radierea drumului de servitute", se arata in raspunsul Primariei.

La alineatul urmator, Serviciul Control urbanism precizeaza: "Numai dumneavoastra sunteti in masura sa va solutionati problema reconstituirii dreptului de servitute prin intermediul instantelor judecatoresti". De curand, cele patru familii au actionat in Justitie banca SanPaolo, fapt ce a blocat acordarea autorizatiei de construire de catre Primarie. Nu pentru mult timp.

Fara sa astepte decizia judecatorilor cu privire la litigiu, in 23 septembrie, conform purtatorului de cuvant al Primariei, Raimonda Boian, Directia de Urbanism a Primariei a emis autorizatia.

Avocatul reclamantilor, Kapcza Mikolt, spune ca dreptul de servitute al clientilor sai a fost radiat din CF in 2003, printr-o greseala, avand in vedere ca, in hotararea de retrocedare din 1996, nu se face nici o precizare cu privire la acesta, dar ca nu este exclusa nici varianta unui aranjament pentru ca banca sa poata construi si pe acea suprafata.

Aceasta varianta circula si pe holurile Primariei, unde a lucrat directorul bancii. "Drumul de servitute ar fi putut fi desfiintat daca ar exista o alternativa, dar, in cazul de fata, este vorba despre o fundatura, iar oamenii nu au alta cale de acces la case", a explicat Mikolt.

Fosta proprietara, Sanda Gocan, a motivat ca dreptul de servitute acordat in 1960 de Sfatul Popular Cluj a fost anulat prin hotararea judecatoreasca din 1996 si s-a revenit la starea anterioara nationalizarii. Numai ca, la vremea aceea, nu era construit unul dintre blocurile vecine, zona fiind mult mai aerisita.

Directorul Crisan, fost functionar public

Dupa ce banca a fost data in judecata, directorul Emil Crisan a ridicat pretentii de 4 000 de euro pentru eventuala oferire a dreptului de servitute vecinilor, aceasta fiind suma la care a evaluat drumul de acces. "Voi respecta ce va decide Justitia, dar nu se poate da gratuit. Dreptul e de pe vremea comunistilor si s-a revenit asupra lui", a spus Crisan.

Acesta a lucrat in Primaria Cluj-Napoca in urma cu 10 ani, dar afirma ca nu mai are nici o cunostinta acolo si ca banuielile locatarilor reclamanti ca ar fi "aranjat" ceva sunt nefondate. Crisan nu concepe ca vecinii sa aiba drept de iesire la bulevard din motive de securitate a bancii si spune ca se poate iesi prin spate, la strada 13 Septembrie. Acest lucru nu prea se vede cu ochiul liber.

Referitor la faptul ca a primit autorizatia de construire, semnata de arhitectul orasului, Adrian Iancu, chiar daca exista un litigiu pe rol, directorul bancii a comentat ca legislatia s-a modificat si se pot elibera autorizatii in aceste conditii, dar pe riscul beneficiarului.

Conform unuia dintre locatarii aflati in conflict cu banca, Gheorghe Salagean, directorul SanPaolo i-ar fi spus: "Asculta, nu ai tu bani sa ma dai in judecata. Daca nu-ti convine, ia-ti elicopter!". Crisan neaga ca ar fi vorbit cu oamenii din zona si spune ca poate a fost vreunul dintre muncitorii care s-au ocupat cu demolarea.

Locatarii, cu totii trecuti de 70 de ani, spun ca nu le vine sa creada ca, la varsta lor, sunt nevoiti sa se confrunte cu asemenea probleme.