Dupa contrele de rigoare, Partidul Democrat Contanta a reusit sa isi tina, in cursul zilei de ieri, 25 septembrie a.c., la Casa de Cultura, alegerile pentru desemnarea noului Birou Permanent Local.

Ca urmare a votului celor 541 de delegati prezenti la lucrarile Consiliului Local de Coordonare, presedinte al Organizatiei Municipale a PD Constanta este deputatul Laurentiu Mironescu, cu 413 voturi pentru. Cu toate acestea, nu se poate spune nici ca atmosfera a fost destinsa, nici ca echipa invinsa a plecat convinsa de fatul ca alegerile au fost corecte, ba din contra.

De altfel, la sediul Organizatiei Judetene a PD Constanta a fost organizata, ulterior, o conferinta de presa, sustinuta de Stelian Dutu. Acesta a prezentat nu numai noile „achizitii" ale PD, fosti membri ai PPCD, dar a declarat si faptul ca vor fi discutate si verificate sesizarile venite din partea unor democrati, potrivit carora alegerile nu au fost tocmai „pe bune".

Revenind la desfasurarea alegerilor pentru desemnarea Biroului Permanent Local, trebuie spus ca acestea au fost presarate de incidente, acuzatii si chiar o demisie. Cel care a renuntat la orice functie, ba chiar si la calitatea de membru PD este fostul consilier municipal Dan Miron.

Acesta a criticat, pe rand, modul de organizare a alegerilor, prezidiul, adunarea, culminand cu criticarea calitatii candidatilor pentru presedintia Organizatiei Municipale a PD Constanta.

Asa se face ca Dan Miron s-a autopropus pentru fotoliul de presedinte, iar cum aceasta nu i-a fost acceptata, el a afirmat ca demisioneaza atat din functia de vicepresedinte al Biroului Permanent Judetean, cat si din cea de membru al partidului.

Pe de alta parte, adevarul este ca prezentarile celor doi candidati pentru functia de presedinte – avocatul Ion Popescu si deputatul Laurentiu Mironescu – nu au fost tocmai cele mai nimerite, in sensul ca cei doi au preferat sa isi epuizeze parte din timpul alocat prezentarii programelor atacurilor.

Astfel, avocatul Ion Popescu l-a acuzat, mai cu perdea, mai fara, pe deputatul Laurentiu Mironescu, dar si pe candidatul pentru functia de presedinte executiv, consilierul local municipal Danut Moisoiu, de legaturi cu PSD.

Pe de alta parte, deputatul Laurentiu Mironescu a declarat ca prima preocupare pe care o are de acum inainte este de a reda Organizatiei Municipale a PD Constanta identitatea, coeziunea si increderea in propriile forte.

„Trebuie sa ajungem ca la capatul urmatorilor trei ani sa castigam, prin exemplul propriu, increderea constantenilor, ca vom merita sa acorde mandatul de primar candidatului propus de noi", a afirmat, la un moment dat Laurentiu Mironescu.

Francu: „Si eu am fost membru PCR, dar ce, Basescu nu a fost?"

Pentru ca in urma cu ceva timp a circulat un comunicat de presa, semnat de democratul Mihai Petre, prin care se spunea ca alegerile vor fi suspendate din cauza inundatiilor, au fost facute si precizarile de rigoare.

Intrucat alegerile se desfasurau bine-mersi si pentru ca reprezentantii Biroului Permanent Local al PD au sustinut ca oricum nu vor tine cont de comunicat, deputatul Stelian Dutu, presedintele Organizatiei Judetene a PD Constanta, a declarat ca, de fapt, respectivul comunicat s-a dorit a fi un document intern, cu statutul de recomandare.

In final, Stelian Dutu a parasit sala inainte de votare, declarand ca nu doreste, in conditiile date, sa voteze si ca nici unul dintre candidati nu l-a convins, dar i-a indemnat pe cei prezenti sa isi exprime optiunea.

Tot la capitolul tensiunilor care au rabufnit ieri, la un moment dat democratul Vasile Francu a facut remarca potrivit careia Marin Seceleanu, fostul director al Zonei Libere Constanta si fost membru PSD, nu are ce cauta la votare, de vreme ce nu este membru PD. Imediat insa, Vasile Francu a fost informat ca Marin Seceleanu este membru PD, insa povestea nu s-a oprit aici.

Ulterior, cei doi si-au dat mana, insa Vasile Francu a sustinut ca dreptatea ramane tot de partea sa. „Ce, vrei sa spui ca nu ai fost membru PSD? Ai fost si membru al Partidului Comunist! Bine, si eu am fost membru PCR, dar ce, Basescu nu a fost?", a fost replica pe care Francu i-a aruncat-o, pe un ton amical, lui Seceleanu.

Trecand peste toate aceste momente care au condimentat alegerile interne ale democratilor, intr-un final, dupa numaratoarea voturilor, s-a stabilit ca presedintele Organizatiei Municipale a PD Constanta este Laurentiu Mironescu, presedinte executiv – Danut Moisoiu, secretar general – Remus Macovei, iar trezorier Victoria Ploscariu. Acestora li se adauga un numar de 10 vicepresedinti si 13 secretari executivi.

Dutu: „Moinescu l-a facut pe Dima Zainea lichea"

Pe langa toate acestea, trebuie adaugat faptul ca la sediul Organizatiei Judetene a PD Constanta s-a desfasurat si conferinta deputatului Stelian Dutu, care si-a prezentat cativa noi colegi democrati, fosti membri PPCD.

In acelasi context, Stelian Dutu a facut precizarea ca si organizatia PPCD de la Castelu, in frunte cu primarul localitatii, dar si organizatia PPCD de la Cuza Voda, au fuzionat cu PD. Presedintele Organizatiei Judetene a PD Constanta, deputatul Stelian Dutu a tinut sa afirme ca aceste inrolari nu au nici o legatura cu racolarea, ci ca propunerea a venit din partea fostilor membri PPCD.

Tot in cadrul conferintei de presa, Stelian Dutu a facut referire si la primarul Medgidiei, Dumitru Moinescu, despre care a afirmat ca a adus mai multi rromi pentru a-l impiedica pe deputat sa participe la alegerile interne, desfasurate in urma cu doua zile, la nivelul respectivei organizatii locale.

„Saptamana viitoare, Moinescu este propus pentru discutii in cadrul BPJ si va fi stabilita si o sanctiune. Moinescu l-a facut pe Dima Zainea (inspector general scolar al ISJ Constanta) lichea si i-a spus sa nu candideze (n.r. in cadrul alegerilor organizatiei PD Medgidia)", a afirmat Dutu.

Cat priveste alegerile de ieri, cand Laurentiu Mironescu a fost desemnat presedintele Organizatiei Municipale a PD Constanta, Stelian Dutu a declarat ca deocamdata nu poate decat sa accepte rezultatul, dar vor fi facute verificarile de rigoare, in conditiile in care au existat, potrivit deputatului, democrati care au constatat „persoane care nu sunt membri PD, dar au votat".

„Mihai Motoc nu este din Constanta si nu are calitatea de membru de partid", a exemplificat Stelian Dutu. Fara a mai nominaliza, Stelian Dutu a facut aluzii la adresa unui anumit coleg care ii cauta dosare pe la organele abilitate sau care se lauda ca isi bea cafeaua cu Traian Basescu.

In acelasi context, Stelian Dutu a trimis sageti si catre adversarii „de viata si de moarte", PSD-istii, despre care a afirmat ca „sapa presedintele PD Constanta", motivul fiind acela ca este „cel mai inconfortabil adversar".