Conform secretarul de stat din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Anghel Andreescu, autoritatile au decretat alerta de grad I in judetele Tulcea, Braila, Calarasi, Prahova si in municipiul Bucuresti.

In judetele Ilfov, Ialomita si Constanta a fost mentinut gradul 2 de alerta (toate cadrele sunt in unitate), iar masurile luate in teren si in zonele afectate de inundatii au vizat in primul rand actiunile de consolidare si de constructie a lucrarilor de protectie impotriva inundatiilor.

Revenind la judetul Constanta, ne indreptam atentia spre statiunea Costinesti, atat de greu incercata de inundatiile din ultima saptamana care a inceput sa isi evalueze pagubele si sa treaca la reconstructia imobilelor distruse sau avariate.

Nimic nu mai poate sa compenseze, insa, drama prin care trec familiile celor cinci morti si doi disparuti, precum si pe cea a celor 23 de familii ramase fara un acoperis deasupra capului. Costinestiul, statiunea tineretului, isi linge ranile produse de furia apelor.

Localnicii au trecut la strangerea namolului din case si a reziduurilor adunate in orele in care Marea Neagra si apa lacului din comuna au fost unite. In prezent, lacul s-a retras in albie si nu mai „comunica" cu marea.

„Pentru ca aceasta tragedie sa nu se mai intample niciodata, vom realiza un proiect prin care lacul sa nu mai iasa niciodata din albie, indiferent de conditiile meteo.

Am inceput sa strangem toate resturile de lemne sau alte gunoaie adunate de ape si suntem ajutati de pompieri, de jandarmi, de politistii de frontiera, de RAJA si lucratori de la Directia Judeteana de Drumuri si Poduri", ne-a declarat primarul comunei, Traian Cristea.

La Primarie s-a luat masura impartirii de ajutoare pentru sinistrati – alimente, apa minerala, detergent, obiecte de imbracaminte etc. Cele 23 de familii, aproximativ 50 de persoane, care nu mai au unde sa doarma, au fost cazate la Hotel „Amiral", alti 12 localnici fiind adapostiti la rudele din comuna.

Pagubele nu pot fi estimate la adevarata valoare, dupa cum ne-au declarat autoritatile, dar depasesc cu mult 100 de miliarde de lei. Desi intr-un interval de doua saptamani situatia se va remedia cel putin relativ, primarul comunei ne-a declarat ca statiunea Costinesti nu va mai fi, probabil, niciodata ceea ce a fost in momentele sale de „glorie".

In ceea ce priveste obeliscul, simbolul Costinestiului, acesta este distrus si nu mai poate fi repus pe picioare fiind inlocuit cu unul nou. In alta ordine de idei, Consiliul Judetean Constanta aduce la cunostinta Guvernului Romaniei modul in care a Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, precum si Prefectura Constanta si institutiile deconcertate vor actiona in comuna Tuzla.

Asa se face ca in legatura cu reducerea nivelului baltii Tuzla, prefectul Danut Culetu si specialistii acestuia au solicitat catre RAJA Constanta intentia de a monta o pompa de mare capacitate pentru deversarea apei din balta spre mare, aratand ca timpul necesar pentru reducerea nivelului baltii Tuzla este de minim 45 de zile, perioada in care cel putin 60 de gospodarii se vor prabusi in totalitate.

Ca urmare a acestui fapt, conducerea Consiliului Judetean considera ca unica rezolvarea a acestei probleme consta doar prin spargerea digului dintre balta Tuzla si lacul Techirghiol pentru a fi eliberate astfel cele 60 de gospodarii de furia apelor, care altfel nu s-ar retrage prea curand, aratand totodata ca argumentatia prefectului cum ca s-ar distruge ecosistemul lacului Techirghiol, printr-o astfel de metoda, nu are nici un temei.