Asa cum ne-am obisnuit, din 1989 incoace, in Romania se infiinteaza peste noapte fel de fel de structuri administrative auxiliare ce preiau anumite functii ale unor institutii. Sub pretextul unei administratii mai riguroase, se aloca astfel noi fonduri, se fac noi angajari, iar banul public dispare incet incet, dar sigur.

In ultima perioada GAZETA v-a prezentat o serie de cazuri ("Stadionul Ion Moina", "Spitalul de Urgenta", "Creditul de 200 miliarde lei vechi contractat de Consiliul Judetean"). Toate acestea se leaga de nou infiintata Regie Autonoma de Administrare a Domeniului Judetean.

Judetul Cluj nu face, nici el, exceptie de la acesta "regula nescrisa". Un caz evident reprezinta infiintarea, in 1 august 2003, a Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Judetean (RADJ).

Aceasta a fost instituita prin transferul patrimoniului aflat in administrarea Directiei de Administrare a Patrimoniului Consiliului Judetean (CJ), iar in prezent isi exercita activitatea prin intermediul unui personal de 60 de angajati, in frunte cu directorul general al acestei Regii, Ioan Berche.

Atributii preluate

RADJ Cluj se ocupa de administrarea directa, dar si indirecta a patrimoniului judetean. Cea mai semnificativa parte a domeniului public administrat direct de catre Regie o reprezinta reteaua judeteana de drumuri si poduri Cluj, adica 1.386 de km.

De asemenea, administrarea directa se face si pentru imobile, terenuri si cladiri, acestea fiind administrate de Regie prin Hotarare de CJ. In mod indirect, RADJ tine evidenta celorlalte cladiri si terenuri aflate in administrarea unor institutii sau societati care sunt cuprinse in patrimoniul CJ, prin Hotararea CJ nr. 969/2002.

Miliarde pentru drumuri

Dupa cum spuneam, cea mai mare pondere a activitatilor intreprinse de RADJ Cluj o reprezinta administrarea drumurilor judetene, care necesita foarte multe lucrari de intretinere si reparatii.

Anul acesta, s-au realizat lucrari de reciclare pe drumul judetean 161D, intre Unguras si Valea Ungurasului, pe o lungime de 83 km si pe drumul judetean 109D, pe o lungime de 10,3 km. Lucrarile au fost finantate din fonduri obtinute prin credit bancar, cu garantie de la CJ.

Anul trecut s-au mai executat si alte alte lucrari pe drumurile judetene, fondurile fiind obtinute de la CJ, din bugetul judetean. In prezent se lucreaza la inlocuirea unuia din ultimele poduri de lemn ramase in judetul Cluj, de pe drumul Judetean 161K la Muresenii de Campie.

Alte lucrari realizate pe drumurile judetene sunt plombarile si imbrtracamintile asfaltice, pe o suprafata de 50.000 mp, pentru care CJ a scos din buzunar 20 de miliarde de lei vechi. Momentan, RADJ se afla in faza de elaborare a unor proiecte ce trebuie predate catre CJ pana la sfarsitul lunii.

Acestea vizeaza lucrari pe drumurile judetene, cu finantare dintr-un credit bancar in valoare de 200 miliarde lei vechi.

Cladiri "celebre"

In ceea ce priveste terenurile si cladirile aflate in administrarea RADJ, acestea se afla intr-o situtie delicata. Este vorba de binecunoscutul caz al stadionului Ion Moina, pe care GAZETA vi l-a prezentat pe larg. "Anul trecut s-au executat lucrari de reabilitare a stadionului, realizandu-se investitii de 1,5 miliarde lei vechi.

Aceste lucrari au fost sistate, deoarece acum se fac demersuri pentru construirea unui stadion nou, in alta locatie, acest criteriu al locatiei fiind una dintre conditiile UEFA de omologare", ne-a declarat Ioan Berche.

Alti bani publici aruncati pe apa sambetei, avand in vedere ca reabilitarile realizate pana la sistarea lucrarilor nu mai au acum nici o valoare. O situatie delicata este si cea a cladirii din cartierul Manastur, ce trebuia sa devina noul sediu al Spitalului de Urgenta.

GAZETA a dezbatut in numarul anterior si situatia acestei "fantome" aflate in patrimoniul RADJ. "Noi incercam sa o vindem la licitatie, insa nimeni nu o vrea", ne-a marturisit Berche. Motivele pentru care aceasta cladire a devenit indezirabila sunt, totusi, necunoscute directorului general al Regiei.

Ce aduce viitorul?

Pe agenda de lucru a RADJ figureaza si alte proiecte ce trebuie finalizate. Daca in cazul cladirilor mai sus mentionate situtia e destul de incerta pentru a putea fi rezolvata, celelalte proiecte par a fi ceva mai realiste.

Regia dezbate in momentul de fata planul operativ de deszapezire pentru iarna 2005/2006, pregateste vanzarea ultimei parti a cladirii ce a apartinut de Banca Agricola, precum si preluarea scolii din Cetatea Fetei.

"Cea mai urgenta problema o reprezinta finalizarea proiectelor de lucrari ce se vor executa pe drumurile judetene cu finantare din fondurile obtinute prin creditare", a declarat Berche.

Pe langa administrarea domeniului public judetean, RADJ Cluj ofera asistenta tehnica referitoare la domeniile publice aflate in patrimoniul consiliilor locale din judet, dar numai la solicitarea acestora. O alta atributie a regiei costa in elaborarea unor strategii de dezvoltare si modernizare a drumurilor judetene, cu aprobarea CJ.