Problema locuintelor in municipiul Cluj-Napoca nu mai este de mult un secret pentru nimeni. Clujenii incearca sa obtina din piatra seaca o bucatica de teren pentru a putea sa-si construiasca o casa. Preturile sunt insa exorbitante, iar de un ajutor de la Primarie beneficiaza doar alesii soartei.

Primaria municipiului Cluj-Napoca are 10,6 hectare de teren date in chirie in baza Hotararii Consiliului Local 37/1993.

Pentru un metru patrat municipalitate percepe o chirie incredibil de mica, in medie 3.000 lei vechi pe mp/an! In conditiile in care terenurile respective apartin domeniului privat, asta inseamnand ca se pot vinde, cei care reusesc sa puna mana pe un astfel de teren de la municipalitate, teren care sa aiba o suprafata de vreo 4-5 sute de

metrii patrati, pot sa-l cumpere la un pret mult mai mic decat cel practicat pe piata imobiliara.

621 de persoane si o firma

Din evidenta serviciului concesiuni si inchirieri terenuri pe anul 2005 reiese un numar de 622 de suprafete mai mici sau mai mari, de la 30-40 metrii patrati (mp), suprafete care dupa adrese sunt aferente locuintelor, la 500 de mp, suprafata pe care cu usurinta se poate construi o casa.

Intre peste 600 de persoane fizice care au terenuri inchiriate de la municipalitate s-a strecurat si o firma, pe numele ei Rom Flori SRL, care are inchiriata o suprafata de 2.000 mp, cu constructie, pentru care plateste o chirie de 11,8 milioane de lei vechi anual.

De la Maxim citire

Vasile Maxim, reprezentant al serviciului de concesiune si inchirieri terenuri din cadrul Primariei Cluj-Napoca ne-a delarat ca aceste inchirieri se fac in baza Hotararii de Consiliu Local (HCL) nr. 37/1993, care prevede ca doar pensionarii, persoanele expropriate, veteranii de razboi, persoanele cu handicap si revolutionarii au acces la aceste terenuri si ca contractul de inchiriere este valabil doar pentru un an de zile, trebuind reinnoit in baza unei cereri.

Intrebat daca aceste terenuri se pot vinde, tinand cont ca ele fac parte din domeniul privat, Maxim a declarat ca terenurile in cauza sunt "bucati ce au ramas in urma retrocedarilor si ca nu prea vrea nimeni sa le cumpere deoarece nu se preteaza la constructii.

Teoretic se pot vinde, probabil prin HCL" a continuat inspectorul Maxim. Noi ii dam dreptate lui Maxim afirmand ca intr-adevar trebuie sa fi nebun sa cumperi un teren de 400 mp cand poti plati pentru el o chirie anuala de 1,2 milioane lei vechi.

Ghidusiile lui Maxim

Vasile Maxim a mai amintit si HCL 310/1998 prin care acest tip de teren putea fi concesionat catre tinerii casatoriti in vederea constructiei de locuinte. "Acum nu se mai dau terenuri pentru ca mai sunt doar ramasite care nu se mai preteaza constructiilor.

Se dau terenuri in chirie categoriilor de persoane amintite in HCL 37/1993, adica pensionari, veterani de razboi, revolutionari, expropriati si persoanele cu handicap". Pe lista respectiva se afla si numele directoare economice a Primariei, Olimpia Moigradean care are 200 mp in chirie de la municipalitate, in Valea Garbaului.

Cum Maxim ne spusese deja care sunt categoriile care beneficiaza de aceste terenuri, am cerut informatii despre directoarea economica. Raspunsul a venit repede "A, da, am uitat! Si angajatii Primariei pot sa inchirieze terenuri conform unei hotarari, nu stiu care exact dar si ei pot".

Ciudat este faptul ca a trebuit sa amintim mai intai de fosta directoare economica pentru ca un inspector de la inchirieri terenuri, persoana care ar trebui sa stie exact cum functioneaza serviciul in cadrul caruia lucreaza, sa ne spuna cine poate beneficia de "resturile de terenuri".

Asa cum am amintit mai sus, firma SC Rom Flori SRL are un teren de 2.000 mp si, cum o societate comerciala nu se incadreaza sub nici o forma in HCL 37/1997 am incercat sa aflam de la inspectorul Maxim cu ce statut a inchiriat societatea terenul respectiv.

Dupa o gargara cum ca este foarte ocupat cu alte probleme, timp in care cu siguranta ar fi putut raspunde intrebarii, Maxim ne-a inchis telefonul in nas.

Terenuri pe langa casa

O alta curiozitate o reprezinta membrii aceleiasi familii care au suprafete de teren in aceeaasi zona. Familia Ban de exemplu, are, impreuna, 700 mp de teren la aceeasi adresa la care locuieste, strada Alexandru Doinici 5-7, teren pentru care platesc o chirie de 1,4 milioane lei anual.

Probabil terenul le serveste drept gradina, dar asta nu exclude posibilitatea ce acesta sa fie folosit si pentru eventuale constructii sau chiar sa fie cumparat pe viitor de familie. Gansca Gheorghe are 256 mp de teren pe Donath 179, iar Gansca Viorica 255 mp in acelasi loc, in total 511 mp de teren, o alta posibila casa.

Alte situatii de acest gen sunt cele ale familiei Gherman, cu 1.000 mp pe strada Oasului 248, familia Moldovan cu 400 respectiv 500 mp in Colonia Becas 15-17 sau familia Miclaus cu 400 mp sotia si 400 mp sotul pe strada Cocorilor 42.

Donath, strada inchiriata

Gabriel Goron are 349 mp de teren inchiriat de la municipalitate pe strada Donath 226-228, iar sotia acestuia are 278 mp de teren la aceeasi adresa, in imediata apropiere a imobilului in care locuiesc.

La fel si familia Adam, strada Vantului 4, sotul 334 mp de teren, iar sotia 400 mp teren plus constructie sau familia Damian care are impreuna 230 mp de teren pe Donath 132. O alta familie cu teren si constructie de la Primarie este familia Rotariu cu 350 mp teren si constructie si 313 mp teren.

Sotii Moldovan au cate 300 mp de teren tot pe strada Donath la numarul 58, familia Lucaciu aduna 500 mp in Colonia Becas 15-17, familia Budisan, nici mai mult nici mai putin de 1.000 mp pe Pometului F.N, iar familia Bitay 566 mp pe strada Eremia Grigorescu 130-132.

Vor avea surprize

Ramane de vazut daca familiile respective sunt compuse exclusiv din pensionari, persoane expropriate, veterani de razboi, persoane cu handicap si revolutionari sau angajati ai Primariei, adica categoriile la care se refera HCL nr. 37/1993. De asemenea, ramane de vazut pe cate din aceste terenuri troneaza impunatoare case.

Mai departe, potrivit informatiilor pe care le detinem, exista numeroase situatii in care terenurile figureaza ca date in chirie intr-adevar unor pensionari, veterani de razboi sau persoane cu handicap (de obicei persoane in varsta), dar, in realitate, terenul este exploatat de cu totul alte persoane, apropiate adminsitratiei locale, chiriasii scriptici habar neavand ca au teren de la Primarie. GAZETA promite ca va lua "la puricat" intreaga lista.