Iar daca se gaseste totusi ceva in calculator, ti se spune "n-am mai sunat la proprietar de cateva saptamani". Sau te intampina si mai ciudata solicitare a agentilor imobiliari "daca va gasiti ceva, va asteptam la noi si contra comisionului rezolvam actele". Asa arata Clujul imobiliar, un oras in care toamna banii adevarati ies din inchirieri.

Cazul de mai sus apartine Adinei M., o clujeanca de curand reintoarsa in oras dupa un periplu de mai multi ani in sudul tarii. Insa situatia este departe de a fi singulara. Orice ai cauta in aceasta perioada in Cluj, in domeniul imobiliar, in afara de cumparari de apartamente nou construite de insasi agentiile imobiliare si in afara de inchirieri, situatia este similara.

"Mi-am vandut apartamentul din sud relativ repede. Tranzactia nu a avut loc printr-o agentie imobiliara, asa ca totul s-a derulat repede si fara costuri. Insa, in Cluj, am fost nevoita sa apelez la agentii in speranta ca voi gasi repede ceva convenabil, chiar daca voi plati comisionul de pana la 3%", a declarat Adina M.

Cu toate acestea, apartamentul solicitat n-a putut fi gasit la prin nici o agentie, iar situatia s-a prelungit timp de mai multe luni. "Dupa ce a trecut vara, mi s-a spus ca acum este sezonul inchirierilor si ca, in ultimele luni, nu au sunat sa-si actualizeze baza de date, iar eu nu aveam banii pentru un apartament nou.

Oricum, in cele mai multe cazuri, aceste blocuri noi sunt inca in constructie, iar eu trebuie sa eliberez actualul apartament in care stau cu chirie", a subliniat Adina M.

Banii impozitati si neatractivi

Tranzactiile imobiliare sunt supuse impozitarii, fapt care face acest tip de afacere mai putin atractiv pentru agentii imobiliari. Orientarea acestora, cel putin in situatia Clujului, pentru inchirieri, este cu atat mai clara cu cat acest domeniu nu sufera "interventiile" impozitarii asupra bugetului in egala masura cu cele aplicate vanzarii.

"Schimbarile din ultimul timp inca se resimt pe piata si inca jucatorii din acest domeniu nu si-au restabilit echilibrul. A fost un an greu pentru agentii imobiliari la Cluj", a declarat unul dintre acestia.

In ultimele doua luni, afacerile au crescut tot mai mult in zona inchirierilor, pe masura ce se apropia deschiderea anului scolar si universitar, iar agentii imobiliari nu s-au mai ocupat de afacerile de vanzari imobiliare in aceeasi masura.

Profitul vine din inchirieri

"Chiar daca, in acest moment, comisioanele pe inchirieri nu sunt la fel de mari ca in cazul vanzarilor, totusi numarul lor este suficient ca sa te axezi pe acest tip de tranzactii.

Ca sa nu mai vorbim si despre faptul ca, in acest moment, volumul de munca pe care ti-l consuma afacerile legate de inchirieri este suficient cat sa nu mai ai timp si de altceva", spune Marian Toader, un agent imobiliar. El spune ca, acum, agentiile imobiliare mai mici recupereaza din resursele cheltuite peste vara, cand afacerile au mers foarte slab.

Clientii, in schimb, prefera varianta de a se intelege intre ei, pentru a "sari" comisionul in cazul vanzarii-cumpararii. "Oricum, am patit de multe ori ca am dus un cumparator, tranzactia s-a incheiat fara a mai fi declarata la agentie si am ramas doar cu munca facuta. De aceea prefer sa lucrez numai cu inchirierile", a mai spus Toader.

In acest moment, inchirierea unei camere intr-un apartament in Cluj costa minim 100 de euro. Peste tot in oras poti citi mici anunturi in care cinci-sase studenti ofera acesti bani pentru chiria unei camere cu acces la bucatarie si baie, la care se adauga si cheltuielile. Chiar si asa, spun agentii imobiliari, in Cluj este foarte greu sa mai gasesti ceva de inchiriat.

Cine ofera mai mult, devine chirias – cam asta ar fi deviza ultimei luni, spun studentii.

Clientii care doresc sa cumpere o locuinta sunt foarte nemultumiti, pe de o parte, de comisionul mare, de 2,5 - 3% din valoarea tranzactiei, bani perceputi atat de la cumparator cat si de la vanzator, separat, dar sunt nemultumiti si de haosul din bazele de date ale agentiilor.

La un calcul simplu, reiese ca, la vanzarea unui apartament a carui valoare este de 70 000 de euro, agentia castiga nici mai mult nici mai putin decat suma de 4200 de euro, adica peste 15 000 RON, bani pe care nici vanzatorul si nici cumparatorul nu prea vor sa-i cedeze, pentru servicii de care nu sunt multumiti.