Au trecut 15 ani si zeci de ore de cand SMURD-ul a fost solicitat la prima interventie. Era un apel primit dintr-o zona de periferie a Tirgu Muresului. Nimeni nu stia ce insemnau acele girofare impresionante si zgomotul asurzitor al sirenei. Medicii de la SMURD au ajuns la locul accidentului in 3 minute de la primirea apelului.

Atata doar ca, la sosire… n-au gasit pacientul. Acesta fusese deja trimis cu o masina spre spital.

Asa a inceput totul. Acum 15 ani si 10 ore se nastea primul serviciu mobil de urgenta, reanimare si descarcerare din Romania. Pentru cei 15 ani de profesionalism si devotament, pentru lupta lor continua cu moartea si cu boala, Oamenii de la SMURD au fost omagiati sambata seara.

Telefonul SMURD-ului a fost apelat si atunci, pentru ca echipa de garda se afla la datorie.

"Fiindca a fost o seara de gala, nu era de garda, dar existaTposibilitatea ca, daca se intampla vreun caz deosebit, sa plece chiar de la festivitatea serviciului pe care il conduce. Il cunoaste aproape toata lumea. Din acest motiv, dar si pentru modestia sa proverbiala, este cunoscut ca doctorul Raed Arafat.

In septembrie 1990, sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensiva, a inceput experimentarea unui sistem de urgenta ce functioneaza si in alte tari europene. Din 1992, a inceput colaborarea cu pompierii militari, dezvoltata ulterior in relatia de parteneriat cu Unitatea Speciala de Aviatie a Ministerului Administratiei si Internelor.

Daca la inceput, SMURD avea in dotare o masina de interventie si un autoturism de medic, in 1994, serviciul a primit, printr-un program britanic, cladirea in care functioneaza si astazi. Era, de fapt, un bloc operator dezafectat, ajuns in Romania tocmai din Scotia, printr-un transport special, format din peste 20 de tiruri.

Si muncitorii care au realizat amplasarea baracii au fost tot scotieni, in total, valoarea proiectului ridicandu-se la aproximativ 1 milion de lire sterline, suma care includea echipamentele cu care s-a inceput activitatea la SMURD.

SMURD - ul este, fara doar si poate, primul serviciu de urgenta organizat in Romania.

Acesta este, credem, motivul pentru care numeroase personalitati ale Romaniei se afla, in aceasta seara, alaturi de noi. Il salutam si il invitam pe scena pe domnul general Constantin Degeratu, consilierul pe probleme de aparare si securitate al Presedintelui Romaniei. Domnul general ne va prezenta Presedintelui Traian Basescu."