Viata politica din Mures este din ce in ce mai agitata, dupa ce zvonurile privind inregimentarea politica a primarului independent din municipiul resedinta a judetului, Dorin Florea, sunt pe punctul de a deveni realitate. Liberalii bat cu pumnul in masa, ameninta cu ruperea relatiilor in Alianta "D.A." si acuza conducerea PD de minciuna.

In schimb, liderii democrati sustin ca nu pot impiedica nici un cetatean sa se inscrie in partidul lor.

Democratii vor fi pusi de acord cu Florea la Alba Iulia

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, care este vicepresedinte al PD la nivel national si raspunde de filiala mureseana, are sarcina de a convinge conducerea organizatiei asupra oportunitatii intrarii lui Dorin Florea in randul democratilor.

In acest sens, liderii organizatiei judetene se duc astazi la Alba Iulia, dupa ce Hava a contramandat vizita care ar fi trebuit sa aiba loc ieri la Targu-Mures.

Contactat telefonic, Hava a confirmat discutiile cu Dorin Florea. El a declarat ca va avea o intalnire cu primarul din Targu-Mures in urmatoarea saptamana, in cadrul careia ar urma sa fie puse la punct ultimele detalii cu privire la inscrierea lui Florea in partid. "Este foarte bine ca inca un primar care a demonstrat ce poate va veni la PD. Este un om care a demonstrat ca are fibra si mana. Vine la noi din convingere si prietenie si nu la ciolan", a afirmat Hava.

"Maine (astazi - n.r.) vom merge noi cel mai probabil la Alba, unde ni se vor aduce la cunostinta concluziile Biroului Permanent National si rezultatele negocierilor pe marginea acestui subiect", a declarat presedintele filialei muresene, Dinu Socotar.

Potrivit sursei citate, statutul PD arata clar conditiile in care cineva poate deveni membru de partid. El nu a exclus, insa, varianta unei impuneri de la Centru, ipoteza lansata si de alti democrati din gruparea contracandidatului lui Socotar, Bogdan Buda.

Acestia sustin ca o eventuala impotrivire a lui Socotar pe acest subiect ar fi echivalenta cu dizolvarea Biroului Permanent Judetean al PD Mures.

In aceasta ipoteza, conducerea filialei ar putea fi preluata, prin impunere de la Centru, de Dorin Florea, secondat de consilierul independent Doru Opriscan si de fostul consilier local liberal Mihai Porutiu, care au afirmat deja de nenumarate ori ca il vor urma pe primar daca acesta va hotari sa intre in vreun partid politic.

PD loveste sub centura PNL

Dinu Socotar atrage, insa, atentia ca primirea lui Florea in PD va provoca ruperea relatiilor din cadrul Aliantei "D.A." in judetul Mures. "Colegii liberali au spus clar ca ei nu ca sunt lezati, dar ca in cazul intrarii lui Florea in PD nu mai e posibila o colaborare mai departe asa cum a fost pana acum.

Noi am luat act de pozitia lor si o vom comunica mai departe", a declarat liderul filialei. Socotar a spus, insa, ca din informatiile pe care le detine reiese ca nemultumirea liberalilor ar fi fost adusa deja la cunostinta conducerii centrale a partidului.

Presedintele filialei PNL, Eugen Nicolaescu, nu a putut fi contactat ieri, insa afirmatiile liderului democrat au fost confirmate de fostul candidat al liberalilor la functia de primar al municipiului Targu-Mures, Teodor Giurgea. "Nu putem sta la masa negocierilor cu un om care ne-a denigrat atata vreme.

Prin vocea presedintelui nostru ales s-a transmis clar acest semnal conducerii PD", a declarat Giurgea.

Potrivit spuselor liberalului, relatiile dintre PD si PNL ar avea de suferit mai ales in situatia in care Dorin Florea, odata intrat in randul democratilor, ar fi desemnat sa faca parte din comisia de negociere a Consiliului Judetean de Coordonare al Aliantei "D.A.".

Surse din cadrul PD au declarat ca intre presedintele acestui partid, Emil Boc, si liderul PNL Mures, Eugen Nicolaescu, ar fi avut loc, ieri, un schimb dur de replici pe aceasta tema.

Sursele citate sub protectia anonimatului sustin ca Boc ar fi fost acuzat de minciuna de liderul liberal care i-a reprosat acestuia ca a negat luni in sir existenta unor negocieri cu Dorin Florea de a se inscrie in partid.

Posibila intrare a primarului in randul democratilor este considerata de mai multi oameni politici din judet drept o incercare a edilului de a se salva din fata organelor de cercetare penala si a celor de judecata, in conditiile in care mai multe plangeri penale impotriva sa au fost depuse la PNA, iar un proces cu Curtea de Conturi a Romaniei a fost pierdut de Florea.