Fie ca provin din medii sociale care favorizeaza comportamentul deviant, fie ca nu, tot mai multi minori intra pe mainile politistilor, dupa ce se dovedesc a fi autorii unor fapte antisociale. Mai mult sau mai putin grave, actiunile lor sunt totusi ilegale, si nici o scuza nu le poate inlatura acest caracter.

De la „banalele" alarme false cu bomba pana la actiuni intens premeditate, cum sunt spargerile copiate parca din filme, sau talhariile asemanatoare celor din cartierele depravate ale oraselor americane, e cale destul de lunga.

Redam mai jos doar cateva din cazurile cercetate de politistii aradeni ale caror „eroi" sunt cativa pusti inconstienti. In loc sa lectureze volumele „Povesti nemuritoare", acestia isi pot studia propriile dosare penale.

La cei 17 ani, a actionat ca un adevarat profesionist

Pofta necontrolata pe ciocolata comercializata de o firma din Beliu ar putea fi una din cauzele principale pentru care Gheorghe Grebenar, de 17 ani din aceiasi localitate, a patruns prin efractie in magazinul Societatii Comerciale AM.

In noaptea de 22 spre 23 septembrie 2005, tanarul a escaladat imobilul in cauza, a spart tiglele de pe acoperis si scandurile din tavan si a ajuns unde si-a propus: la rafturile cu ciocolata, dar si la cele cu tigari, de unde s-a aprovizionat in voie.

Inainte de plecare, a mai sustras si doua telefoane mobile marca Alcatel respectiv Motorola, aflate la indemana. Pentru 5,5 milioane de lei cat valoreaza bunurile furate, Ghita s-a ales cu dosar penal, sub aspectul savarsirii infractiunii de furt calificat. Iata ca la cei 17 ani, tanarul are deja o calificare: cea de hot.

Talhar „cu acte in regula" la doar 14 ani

Agresiunile unor minori indreptate impotriva altor minori tot infractiuni se cheama! Un caz uimitor s-a petrecut sambata dupa amiaza, in jurul orei 16:00, cand politistii de la Politia Municipiului Arad au fost sesizati telefonic de catre Cristian T. din Arad, cu privire la faptul ca Adrian P. de 11 ani, a fost acostat de catre doi minori in fata blocului A7 din Calea Aurel Vlaicu. Acestia i-au smuls lantisorul de aur de la gat, dupa care au fugit intr-o directie necunoscuta. In numai doua ore de la sesizarea faptei, politistii au reusit sa identifice autorii: Ioan Cristian C. de 14 ani si Cosmin D. de 17 ani, ambii din Arad. Politistii le-au intocmit celor doi minori dosare de cercetare penala sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie.

Trei pusti de 15 ani: asociere in scopul comiterii de infractiuni

Lucratorii Biroului de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Arad au inceput urmarirea penala impotriva altor trei minori, intr-un numar de 3 dosare penale. Este vorba de Dragos F. de 15 ani din Moinesti, judetul Bacau, Nicolae A. de 15 ani, din Arad si Alexandru S. de 15 ani, din Viisoara, judetul Cluj.

In cursul lunii iunie a acestui an, „cei trei muschetari" au comis un numar de trei furturi din autoturisme, pe raza municipiului Arad. Cum nevoia lor primordiala era de ordin financiar, s-au apucat sa vanda obiectele furate din autoturisme, fiind depistati saptamana trecuta de politisti intr-una din pietele Aradului.

Au lucrat impreuna si vor trage si ponoasele in aceiasi formula: toti trei s-au ales cu dosare penale.