Distrigaz Nord nu a mai inapoiat botosanenilor banii incasati in trimestrul al doilea in contul abonamentului la gaze.

In perioada 1 aprilie - 11 iunie societatea a perceput de la fiecare client casnic minim 375.000 lei vechi in baza unei decizii a Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) care prevedea ca toti acestia trebuie sa achite, pe linga consumul propriu-zis, si un abonament. Acesta era stabilit in functie de consum, iar nivelul cel mai redus era de 4.500 lei/zi fara TVA.

Daca toti cei 30.000 de abonati din municipiu s-ar fi incadrat in categoria mentionata, s-ar fi incasat peste 11 miliarde lei vechi. Adunarea unei sume atit de mari a fost posibila prin modul in care s-a organizat incasarea. Botosanenilor li s-a trecut pe aceeasi factura atit consumul efectiv cit si abonamentul si nu s-a permis sa se plateasca doar gazul folosit.

Sistemul era unul asemanator celui practicat de Electrica in privinta abonamentului radio-TV si in cazul in care clientii refuzau sa achite factura, urmau sa fie debransati. O incasare atit de masiva a fost posibila si pentru ca, indiferent daca beneficiarii incheiasera sau nu contractele prin care au fost introduse abonamentele, tot li s-a impus sa achite contravaloarea acestora.

Masura a provocat proteste puternice in Parlament, printre prefecti, asociatii de proprietari si mass-media si in urma lor la nivel guvernamental s-a hotarit sa se renunte la perceperea abonamentelor. Atit dinspre Guvern, cit si de la ANRGN si Distrigaz Nord, oamenilor li s-a promis ca li se vor returna banii pina in octombrie.

Promisiunile au ramas insa la acest stadiu, iar oamenii care au platit abonamentele nu au mai primit vreun leu si nici nu li s-a facut vreo compensare, renuntindu-se doar la obligativitatea achitarii abonamentului. Reprezentantii societatii furnizoare nu stiu cind si cum se va efectua rambursarea. "Nu avem nici un fel de date.

Asteptam precizari de la ANRGN si de la conducerea centrala a Distrigaz Nord. Oricum, pina in noiembrie trebuie sa dam banii inapoi ", afirma Silviu Apostu, purtatorul de cuvint al sucursalei Distrigaz Nord Suceava, careia i se subordoneaza si Sectorul Botosani al firmei.

Federatia Asociatiilor de Proprietari (FAP) Botosani a facut la rindul ei demersuri la ANRGN pentru recuperarea banilor platiti pe abonamente, insa nu a primit decit un raspuns telefonic. "Ni s-a spus ca urmeaza sa se emita un ordin al ANRGN care sa prevada cum se face.

Pina ce nu avem ceva scris, sa vedem efectiv cum se procedeaza, nu putem spune nici noi mai mult ", declara Dan Grosu, presedintele FAP.

ANRGN promite totusi compensarea abonamentului incepind cu data de 1 octombrie. Potrivit unui comunicat emis de presedintele institutiei, in ultime trei luni ale anului cei care au achitat abonamentul ar urma sa plateasca un tarif la gaze diminuat cu pina la 2,4% fata de cel aplicat in perioada iulie - septembrie.

Procentul este insa unul prea redus pentru a realiza o compensare reala in numai trei luni.

Perceperarea abonamentului a survenit la relativ scurt timp dupa privatizarea societatilor Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, care au trecut in proprietatea unor firme din Germania, respectiv Franta. Daca in fiecare judet s-ar fi incasat in jurul a 11 miliarde lei vechi, ca la Botosani, ar rezulta ca in intreaga tara s-au platit circa 450 miliarde lei vechi pe abonamente.

In realitate probabil insa ca este vorba de o suma mult mai mare intrucit majoritatea judetelor din tara au considerabil mai multi abonati decit Botosaniul. La nivelul dobinzilor acordate de banci, daca societatile si-au constituit depozite, ar rezulta ca numai din acestea fiecare dintre ele ar fi incasat cite minim opt miliarde lei vechi