SSB vrea o scumpire de 30%

Costurile pentru evacuarea gunoiului menajer de la asociatiile de proprietari si de la casele din Ploiesti ar putea sa creasca, daca alesii locali isi vor da girul in cadrul unei comisii care sa renegocieze contractul de salubritate.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului Local Ploiesti de miine se gaseste un proiect ce vizeaza constituirea unei comisii care sa modifice contractul de salubritate pentru ploiesteni si, ca urmare a modificarii acestuia, ar putea urma o majorare a tarifului pentru populatie, de la 27.000 de lei vechi, cit este in prezent, la 38.934 de lei vechi.

Justificarile prezentate de operatorul de salubritate ploiestean, firma SSB, nu i-au convins inca pe alesii locali. Printre motivele invocate se numara cresterea preturilor la carburant, energie electrica, tariful de transport si depozitare la rampa, precum si rata inflatiei.

In conditiile in care ne asteapta o iarna destul de grea, din punct de vedere al costurilor cu utilitatile, ploiestenii nu aveau nevoie acum de o noua majorare.

Monopolul gunoiului

Ar fi fost poate mai corect ca plata serviciului de salubritate sa se faca in functie de cantitatea de gunoi menajer pe care o produce fiecare beneficiar de contract, in loc de scumpire. Asta pentru ca un pensionar cu o pensie de 3 milioane de lei nu poate produce tot atitea deseuri menajere cit un ploiestean cu venituri de zeci de milioane lunar.

In conditiile actuale, cind plata se face in functie de numarul de persoane, operatorul sustine ca a crescut sensibil cantitatea de gunoi menajer ridicat de la populatia Ploiestiului, de la 0,7 metri cubi/persoana in 2002, la 0,94 metri cubi/persoana in prezent, iar o verificare a acestor afirmatii este destul de greu de facut, mai ales ca rampa ecologica de la Boldesti - unde Ploiestiul este obligat prin hotarire de guvern sa depoziteze gunoiul - apartine aceluiasi grup de firme care asigura si colectarea deseurilor din oras.