Contracandidatul lui Viorel Stanca la presedintia PD Salaj, Radu Capilnasiu a avut ieri prima intalnire cu presa din momentul in care si-a anuntat candidatura. La conferinta de presa a mai participat si Emanoil Girdan, vicepresedintele organizatiei municipale a Partidului Democrat.

Deocamdata presedinte al organizatiei municipale, Radu Capilnasiu a declarat ca este surprins de atitudinea si declaratiile lui Viorel Stanca: „Suntem surprinsi de aceste manifestari, de aceste atitudini.

Este normal ca in orice competitie sa existe anumite tensiuni, dar ne surprinde cum aceste tensiuni au generat o atitudine de intimidare a unor colegi, de negare a unor realizari care nu sunt ale primarului, nu sunt ale PD".

Candidatul la presedintia organizatiei judetene a democratilor a adaugat ca spera ca dupa data alegerilor aceste animozitati sa dispara si sa nu se rasfranga asupra altor membri ai PD. Intrebat de ce nu a ripostat pana in prezent la atacurile contracandidatului sau, Capilnasiu a dat doua motive: pentru ca nu a avut timp si pentru ca „nu vrem sa purtam un razboi prin presa".

Despre declaratii si reprezentativitate

„Nu cred ca declaratiile pe care le-am facut, daca mi-au fost solicitate, au adus atingere partidului", a spus Capilnasiu. I-n schimb, a atras atentia ca anumite declaratii, anumite „acuze aduse aliatilor nu fac decat sa creeze tensiuni care nu-si au rostul si nu aduc servicii nimanui".

In ceea ce priveste Alianta, anumite divergente de opinii „ar trebui rezolvate, ajuns la un numitor comun inainte de a da un comunicat sau a emite o parere", a precizat presedintele PD Salaj.

„Fumigene"

„Faptul ca s-au lansat tot felul de fumigene, ca sunt sprijinit de oameni din afara, ca voi pleca in alt partid, sunt menite doar pentru a-mi afecta imaginea fata de colegii din partid. Nu pot fi sprijinit de oameni din afara, voturile le dau cei din partid", a explicat Capilnasiu aluziile sau atacurile lansate de presedintele PD Salaj, Viorel Stanca.

Din punctul de vedere al lui Radu Capilnasiu, Stanca „lucreaza" la psihicul membrilor PD Salaj, dand exemplu insinuarile referitoare la un anumit „dosar penal": „De ce nu se pun acum acele dosare pe masa, daca ele exista, inainte de alegeri. De ce-as mai candida, daca exista acele dosare?".

Oricum, a subliniat Capilnasiu, „pornesc cu un handicap: m-am ocupat doar de organizatia municipala, nu cunosc organizatiile din teritoriu, n-am participat la alegerile organizate in judet".

Despre faptul ca nu ar fi facut nimic pentru organizatia municipala si ca rolul principal l-ar fi avut Mircea Ghiurco, Capilnasiu a facut precizarea ca Ghiurco si-a dat demisia din functia de vicepresedinte al PD Zalau si n-a mai activat pe o perioada de un an de zile.

Contraargumentul lui Capilnasiu la reprosurile lui Stanca a fost ca „cele mai bune rezultate pe care le-a avut PD in Salaj au fost in Zalau. Nu stiu ce ar fi vrut sa fac mai mult, poate isi dorea o majoritate absoluta".

Exercitiu democratic

Emanoil Girdan a apreciat ca este absolut normal si democratic sa existe doi candidati la presedintia PD Salaj si este normal sa existe si un partizanat pentru unul sau altul dintre candidati. Cum „normal mi se pare si sa avem curajul sa spunem asta deschis", a adaugat Girdan.

Vicepresedintele PD Zalau si Septimiu Turcas, primarul orasului Simleu Silvaniei, au fost, dupa cum afirma Girdan, singurele persoane care „au avut curajul sa-i spuna lui Viorel Stanca in fata ca-l sustin pe Radu Capilnasiu, fapt care l-a infuriat si ne-a facut dusmanii lui".

„O competitie porneste intotdeauna de la o pluralitate de idei, incadrarea intr-un sablon inseamna mimarea competitiei, de fapt. Nu inteleg de ce aceasta schisma", a declarat Capilnasiu in acelasi sens.

Organizatorice

Radu Capilnasiu a declarat ca din partea organizatiei municipale vor participa la alegeri 26 de delegati, din 260 de membri. in ceea ce priveste desemnarea delegatilor, pe care o face Biroul Permanent Judetean, Capilnasiu a afirmat ca au fost constatate anumite neconcordante cu algoritmul, dar ca se verifica si spera ca nu vor fi probleme pana la final.

Contracandidatul lui Stanca nu si-a trimis inca dosarul spre avizare la Biroul Permanent National, dar a declarat ca il va trimite in cursul acestei saptamani si ca nu exista nici un fel de probleme in a obtine avizul BPN, atata timp cat sunt indeplinite criteriile (de vechime etc.) prevazute in statut.

„Nu am fost pe aceeasi lungime de unda"

„Tensiunea personala a lui Viorel Stanca impotriva lui Radu Capilnasiu", dupa cum a catalogat-o Emanoil Girdan, este legata de candidatura acestuia la presedintia PD Salaj, dar Capilnasiu a precizat ca au mai existat divergente de opinii intre cei doi: „Noi nu am fost pe aceeasi lungime de unda de mai multe ori, dar n-am considerat aceasta o sursa de tensiune.

Pe aceasta se bazeaza si candidatura mea". In cazul in care va castiga alegerile, Capilnasiu isi propune sa schimbe modul de abordare si a organizatiei si a relatiilor cu exteriorul, iar consultarile si deciziile in BPJ sa nu mai fie formale, in sensul ca vicepresedintii si secretarii sa fie mai implicati.

Un alt motiv pentru care Capilnasiu a decis sa candideze este faptul ca, asa cum a fost inregistrat si in procesul verbal al alegerilor din 2001, Viorel Stanca era hotarat sa se limiteze la un singur mandat.