Clubul CFR Ecomax cauta solutii pentru a convinge Consiliul Judetean sa ii permita asocierea cu Univers T

Reprezentantii clubului de fotbal CFR Ecomax s-au gandit sa isi revizuiasca oferta in ceea ce priveste asocierea cu Univers T. Presedintele CFR Ecomax, Iuliu Muresan, sustine ca, pe langa marirea redeventei, va incerca sa faca lobby pe langa consilierii fiecarui partid in parte. Muresan nu a vrut sa deconspire cu cat anume va fi majorata redeventa de 2000 de euro propusa in proiectul initial, dar s-a aratat increzator ca noua strategie va convinge consilierii. Acestia nu se arata, insa, foarte entuziasmati de ceea ce ar urma sa propuna "sefii" CFR Ecomax.

In sedintele anterioare, consilierii judeteni s-au opus proiectului de hotarare intocmit initial la propunerea presedintelui CJ, Marius Nicoara. Motivul a fost expus de catre contestatari in diverse forme.

Grupul PSD a sustinut, in ultima sedinta publica a CJ, cand a fost respins acest proiect, ca reprezentantii CFR Ecomax nu au prezentat o oferta concreta, care sa releve care ar fi castigul Consiliului Judetean din asociere.

Chiar si reprezentantul Aliantei D.A., consilierul PD Rares Rusu, s-a abtinut sa voteze asocierea cu CFR, motivand ca patronii acestui club nu le-au pus consilierilor la dispozitie un bilant contabil sau alte documente care sa explice ce relevanta ar avea pentru CJ o astfel de asociere.

Singurii care au sustinut proiectul inca de la inceput au fost reprezentantii UDMR, alaturi de presedintele CJ, Marius Nicoara. In urma esecului inregistrat in ultima sedinta a Consiliului Judetean, "sefii" CFR Ecomax si-au exprimat nemultumirea cu privire la modul in care au fost expediati de consilierii judeteni.

"Noi ducem numele Clujului peste hotare, iar valoarea noastra nu este recunoscuta pe plan local", declara la vremea respectiva presedintele Iuliu Muresan. El aprecia ca peste tot in tara cluburile din Divizia A si chiar cele din Divizia B se bucura de ajutorul administratiei publice, Clujul fiind singurul oras in care performantele internationale nu sunt recunoscute.

Trec la solutia diplomatica

Dupa ce consilierii judeteni au respins asocierea, reprezentantii CFR Ecomax nu s-au mai pronuntat in nici un fel fata de intentia de a prelua hotelul Univers T si terenurile adiacente. La inceputul lunii, proiectul era prevazut sa intre din nou pe ordinea de zi a sedintei publice de astazi.

Comisiile de resort din cadrul CJ au constatat, la momentul in care s-au intrunit pentru a dezbate proiectele, ca cel privind asocierea dintre Univers T si CFR Ecomax nu mai figura pe lista. Explicatia presedintelui Consiliului Judetan, Marius Nicoara, a fost aceea ca liderii clubului de fotbal vor sa-si revizuiasca oferta financiara.

Presedintele CFR Ecomax, Iuliu Muresan, nu a specificat cu cat anume ar urma sa mareasca suma anuala pe care o propuneau initial - 2000 euro - in cazul in care CJ ar fi acceptat sa schimbe Univers T pe actiuni la SCS CF CFR Ecomax SA. Muresan a apreciat, insa, ca suma va fi multumitoare, pentru ca CFR Ecomax chiar are surse de finantare.

Acesta a recunoscut ca s-a gresit pentru ca proiectul nu a fost sustinut cum s-ar fi cuvenit: "Nu vom face presiuni, insa trebuie sa ne intalnim cu reprezentantii fiecarui partid in Consiliul Judetean si sa le propunem noua oferta".

Muresan a mai spus ca ideea unor venituri de circa 40 000 de lei, pe care le-ar cumula Univers T, este pura speculatie. "Univers T nu are profit, hotelul arata infernal, sportivii nostri nu au acceptat sa locuiasca acolo niciodata, am fost nevoiti sa-i mutam intr-un alt loc", a spus Muresan.

El l-a contrazis pe directorul Univers T, Ion Presecan, care a afirmat ca s-a investit in hotel si ca societatea nu are nici o datorie la bugetul de stat. "Posibil sa incaseze maxim 7 000-8 000 de", a declarat Muresan, precizand ca dintr-o astfel de suma chiar nu se poate pune problema unor investitii reale, ci poate doar a unor lucrari "de peticire".

Ce cred consilierii

Daca Muresan s-a aratat increzator ca oferta pe care o vor propune reprezentantii CFR Ecomax, privind asocierea dintre CFR Ecomax si Univers T, ii va indupleca pe consilieri, acestia raman in continuare suspiciosi. "Noi avem resurse si putem readuce hotelul la nivelul celor de trei, patru stele", a declarat Muresan.

Acesta a adaugat ca nu se vrea scoaterea hotelului in circuitul turistic – "asa ar fi scos mult mai multi bani" - ci amenajarea sa pentru sportivii de la CFR Ecomax. "Era o chestie de bun simt, pana la urma", a declarat consilierul PD Rares Rusu, apreciind ca proiectul initial propus de liderii CFR Ecomax nu putea fi votat in acea forma.

Rusu a adaugat ca oferta propusa nu aducea nici o explicatie privind intentiile financiare ale patronatului CFR Ecomax. "Nu stiu cum vor imbunatati oferta, insa poate fi analizata in conditiile in care se aduc propuneri clare privind statutul financiar al societatii.

Daca au proiecte clare privind investitia pe care o vor face, daca CJ avea beneficii si daca se creaza locuri de munca… atunci da, de ce nu?", a spus Rares Rusu.

Consilierul PSD Dan Canta s-a aratat mai reticent, declarand ca liderii CFR Ecomax n-au decat sa-si faca proiectul asa cum vor gasi de cuviinta, insa preocuparea lor, a consilierilor, trebuie sa ramana soarta Univers T.

"Ne intereseaza intai dezvoltarea parcului, un Mall, dar si alte constructii… Terenul trebuie folosit in beneficiul public, este pacat sa nu-l exploatam, iar hotelul sa fie lasat de izbeliste cand acesta ar putea fi readus in circuitul turistic", a afirmat Canta.

Proiectul privind asocierea dintre SCS CF CFR Ecomax SA si Univers T prevedea ca hotelul si parcarile aferente, precum si un teren de 16.000 mp, sa treaca la capitalul social al societatii comerciale sportive. In schimb CJ, administratorul Univers T, ar fi primit actiuni la societatea sportiva. In plus, CFR Ecomax s-ar fi angajat sa plateasca anual o redeventa de 2000 de euro.