In cursul anului trecut, procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi au solutionat 5.154 de dosare, din 8.042 inregistrate la inceputul anului 2004. In medie, fiecarui procuror i se repartizeaza in decursul unui an 700 de dosare, insa unii le rezolva in ritm de melc, iar altii bat recorduri.

Intr-un clasament virtual realizat in functie de numarul de dosare solutionate, pe primul loc se afla procurorul Carmina Pascal, cu 649 de dosare, urmata de colegul sau Emilian Eva, cu 636 de dosare, si Genoveva Alexandru, cu 601 dosare.

Carmina Pascal este procuror din anul 1996, iar in 2004 si-a desfasurat activitatea in cadrul Sectiei de Urmarire Penala. Emilian Eva si Genoveva Alexandru au dat solutii in 2004 in dosare economice.

La coada clasamentului se afla doi procurori, fratii Vlad si Alexandru Pavel, care au obtinut calificativul "bine" la evaluarea profesionala. O soarta identica au avut-o si procurorii Vasile Chifan si Radu Moisescu.

Primul a fost descalificat pentru ca a intarziat rezolvarea unor dosare, intr-un caz cu un an si jumatate, iar in alte situatii au fost infirmari de solutii. Radu Moisescu a fost depunctat pentru ca nu a respectat programul de lucru si nu a avut o conduita corespunzatoare cu colegii.

Vasile Chifan, recordman la infirmari

In ce priveste situatia rechizitoriilor trimise la instanta in 2004, pe primul loc s-a plasat procurorul Radu Moisescu, cu 172, urmat de Emilian Eva, cu 114, Marius Bulancea, cu 105, si Carmina Pascal, cu 107. Cei patru procurori au semnat circa jumatate din rechizitoriile inregistrate anul trecut la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi.

Din 968 de rechizitorii, patru procurori au trimis diverse persoane in judecata in 498 de cauze.

In ce priveste infirmarile date de superiori in dosare, pe primul loc se situeaza procurorul Emilian Gheba, cu 26 de dosare, urmat de Daniel Horodniceanu - 19, Vlad Pavel - 15, Vasile Chifan - 14.

Prim-procurorul George Spaiuc a declarat ca "in dosarele in care s-au dat infirmari de solutii nu s-au indeplinit conditii procedurale prevazute de lege", insa nu a dat exemple concrete.

Emilian Eva, primul la achitari

Instantele de judecata au infirmat in 2004 sase dosare trimise de procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Iasi. Trei din acestea ii apartin procurorului Emilian Eva, urmat de Daniel Horodniceanu, cu doua cauze, si procurorul Vlad Pavel, cu un caz.

Din cele trei achitari existente in dosarele procurorului Eva, sefii au considerat ca doar una este imputabila, pentru ca nu a prezentat inculpatilor materialul de urmarire penala, o chestiune de procedura penala elementara.

In ce priveste dosarele restituite de instanta pentru completarea cercetarilor, in 2004 au fost inregistrate trei cazuri, care au apartinut procurorilor Emilian Eva, Mirela Pascaru si Radu Moisescu.

Procurori de nota 9 si 10

Chiar daca unii procurori au mai calcat pe bec, in 2004, din 14 procurori, doar 4 au luat calificativul "bine" si nici unul nu a luat "satisfacator" sau "nesatisfacator".

Asta pentru ca, sustine prim-procurorul George Spaiuc, un procuror este evaluat si in functie de complexitatea dosarelor pe care le are in lucru, nu numai in functie de numarul cauzelor solutionate. De altfel, evaluarea anuala se realizeaza pe baza a 15 criterii, la care fiecare membru al comisiei apreciaza cu note.

Doar patru procurori, Chifan, Moisescu, Vlad si Alexandru au luat sub nota 9, ceea ce inseamna ca sunt procurori cu calificativ "bine". In urma contestatiilor trimise la Consiliul Superior al Magistraturii, procurorii Radu Moisescu si Vasile Chifan au obtinut "foarte bine".

Calificativele sunt importante pentru procurori la promovarea in functii de conducere. Parchetul de pe langa Judecatorie este socotit de procurori o pepiniera pentru a accede in functii sau institutii ierarhic superioare, cum sunt Parchetul de pe langa Tribunal sau de pe langa Curtea de Apel