Numirea lui Mihai Panaitescu in functia de director adjunct al Teatrului de Arta Dramatica din Deva este ilegala. Primaria Deva, institutia care a facut numirea, a comis o ilegalitate. Fara un aviz favorabil din partea Directiei pentru Cultura Hunedora, numirea nu are acoperire legala.

Prin ignorarea autoritatii Directiei, s-a ajuns la o situatie la fel de grava: Teatrul din Deva functioneaza in ilegalitate. Primaria Deva a reusit sa dea culturii locale un teatru si un director adjunct in afara legii.

Imaginea Teatrului de Arta Dramatica din Deva se incadreaza ironic intr-o replica a lui Caragiale - "frumoasa, sublima, dar lipseste cu desavarsire". Citatul are si o conotatie juridica grava.

Teatrul "lipseste" sub aspect legal, din simplul motiv ca Primaria Deva, care are in subordine unica institutie teatrala deveana, a omis sa ia in considerare doua acte normative fundamentale pentru gestionarea culturii locale. Hotararea de Guvern nr. 78 / 2005 si Ordinul nr. 2551 al ministrului Culturii din 28 februarie 2003 sunt doua piese de rezistenta intr-o tragi-comedie in doua acte regizata de Primaria Deva.

Primul act - intra in scena Primaria

Candva teatrul din Deva s-a numit Teatrul de Estrada si Teatrul de Revista. Apoi a venit momentul cand numele institutiei a devenit Teatrul de Arta Dramatica din Deva. Aici apare si prima incalcare a legii. HG 78 / 2005 prevede in termeni fara echivoc ca reorganizarea unei institutii culturale locale se face cu avizul Directiei pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National al judetului respectiv. Nimeni n-a tinut cont de acest act normativ care face distinctia dintre legalitate si ilegalitate.

Primaria Deva, autoritatea tutelara a noului Teatru de Arta Dramatica, nu a solicitat acest aviz si a schimbat statutul institutiei de cultura dupa bunul plac. Fara avizul DCCPCN, reorganizarea teatrului devean s-a facut in afara legii. Buna sau proasta, intr-un stat de drept, legea e data ca sa fie respectata.

Si in prezent, Teatrul de Arta Dramatica Deva este o institutie culturala care functioneaza in ilegalitate. Cum Primaria Deva este autoritatea publica care gestioneaza teatrul, inseamna ca institutia condusa de Mircia Muntean gestioneaza o ilegalitate. Teatrul devean este finantat din banii publici, adica contribuabilii finanteaza o institutie aflata in ilegalitate.

Incalcarea legii de catre alesii locali a transformat teatrul devean intr-un teatru absurd.

Actul doi - intra in scena Panaitescu

Un teatru care functioneaza ilegal avea nevoie de un director numit ilegal in functie. Asa ca a aparut Mihai Panaitescu, pe care Primaria Deva l-a numit saptamana trecuta in functia de director adjunct al Teatrului de Arta Dramatica.

Panaitescu ocupa functia de conducere in mod ilegal pentru ca aceiasi oameni din Primarie care l-au numit au incalcat legea asa cum au facut si la reorganizarea teatrului. In cazul numirii lui Panaitescu este vorba de incalcarea atat a HG 78 / 2005, cat si a Ordinului nr. 2551 /2003.

Panaitescu a fost numit director adjunct peste o institutie culturala de importanta locala fara avizul Directiei care reprezinta autoritatea Ministerului Culturii si Cultelor in judet, desi aceasta cerinta legislativa era reglementata de doua acte normative.

Din nou Primaria Deva a preferat sa ocoleasca legea si sa numeasca in functie un director pus in conducere ilegal la un teatru care deja functiona ilegal. Contactat telefonic de redactorii GAZETEI, Mihai Panaitescu, noul director adjunct al teatrului, sustine ca se afla in deplina legalitate si invoca Legea 504 / 2003 sau legea teatrelor.

Probabil fiind luat pe nepregatite, Panaitescu a incurcat un an cu altul, actul legislativ indicat de directorul adjunct fiind promulgat in 2004 cu numarul 504 si titlul "Lege privind institutiile publice de spectacole si concerte".

Panaitescu sustine ca numirea lui este legala deoarece, teatrul fiind o institutie in subordinea autoritatilor municipale, Primaria Deva este singura abilitata sa organizeze concursuri si sa angajeze oameni in functii de conducere.

Panaitescu se refera probabil la articolele 20 pana la 23 din Legea 504 / 2004 care mentioneaza ca persoanele in functii de conducere sunt numite prin concurs in baza unui contract de management incheiat intre autoritatea publica tutelara - Primaria Deva - si directorul institutiei.

Aceeasi lege stipuleaza, insa, ceva mai jos la articolul 29 ca "Ministerul Culturii si Cultelor este autoritatea administratiei publice centrale care, in domeniul institutiilor publice de spectacole si concerte urmareste, impreuna cu autoritatile administratiei publice locale, punerea in aplicare si respectarea reglementarilor de specialitate, precum si a prevederilor prezentei legi".

Reprezentantul la nivel judetean al Ministerului Culturii si Cultelor este Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Hunedoara, adica exact autoritatea al carei aviz a lipsit in cazul numirii directorului adjunct Mihai Panaitescu.

Ioan Sicoe, seful Directiei pentru Cultura, ne-a declarat ca nu directiei pe care o conduce nu i-a fost solicitat un astfel de aviz nici in cazul reorganizarii activitatii teatrului, nici in cel al numirii lui Panaitescu. Sicoe a calificat masurile autoritatilor locale in sfera culturii locale, "niste crime culturale".

Alte scenarii

Numirea ilegala a lui Mihai Panaitescu in functia de director adjunct s-a facut cu concursul viceprimarului Devei, Ioan Inisconi. Viceprimarul a fost cel care l-a ales pe Panaitescu inca din luna septembrie anul trecut, cand postul de director adjunct a fost scos la concurs.

Inisconi a declarat atunci in cadrul unei conferinte de presa ca l-a nominalizat pe Panaitescu pentru acest post pentru ca ii este prieten. Criteriul "prieteniei" nu este un criteriu profesional de numire in functii publice si nici un criteriu legal stipulat in legea administratiei publice.

Actualul director adjunct isi prelungeste un mandat anterior in care a trebuit sa imparta manageriatul teatrului cu cel al propriei firme. Despre aceasta perioada circula informatii "de culise" cu privire la deplasari care ar fi fost facute cu masina teatrului in interes de morarit si panificatie, afaceri de care actualul director adjunct nu ar fi deloc strain.

Baremul de punctare folosit la concursul organizat pentru numirea directorului adjunct a fost confidential chipurile, pentru a proteja datele personale ale candidatilor. Viceprimarul Ioan Inisconi ne-a declarat ca alegerea lui Panaitescu nu tinut de competenta Primariei Deva, ci a fost organizata de conducerea Teatrului din Deva care a scos un post la concurs.

Primaria doar a trimis un reprezentant care a participat la concurs, potrivit prevederilor legii. In privinta ilegalitatii numirii noului director adjunct, Inisconi a sustinut ca acest aspect trebuia avut in vedere de cei reprezentantii Teatrului si nu de primarie.

Viceprimarul a confirmat faptul ca a sustinut public anul trecut numirea lui Panaitescu "pentru ca ii este prieten", dar a precizat ca s-a referit la faptul ca il cunoaste pe Panaitescu si il considera un om de incredere pentru postul de director adjunct al teatrului devean.