Privatizarea, trecerea economiei de sub controlul statului in mainile unor agenti economici cu capital privat, a avut si inca mai are ca obiectiv declarat rentabilizarea obiectivelor economice. De cele mai multe ori, alegerea societatilor comerciale care au preluat de la stat companii care au fost falimentate s-a facut dupa criterii care scapa unei minime ratiuni, iar efectele sunt evidente.

Nefaste! Incepand din acest numar, GAZETA de Hunedoara prezinta afacerea Suinprod SA Orastie, care ridica multe semne de intrebar

Pe baza prevederilor art. 1 din OUG 168/2001, privind punerea in valoare a constructiilor zootehnice dezafectate, destinate cresterii, ingrasarii si exploatarii animalelor, precum si a fabricilor de nutreturi combinate dezafectate, (constructiile zootehnice si fabricile de nutreturi combinate dezafectate se atribuie in folosinta gratuita asociatiilor crescatorilor de animale, cu sau fara personalitate juridica, precum si persoanelor fizice in varsta de pana la 40 de ani sau persoanelor juridice, care formuleaza cerere scrisa si dovedesc capacitatea tehnica si financiara de a desfasura activitati de crestere a animalelor), fermele zootehnice ale Suinprod SA din Orastie au fost atribuite gratuit unei societati comerciale.

Prin contractul nr. 104/28.02.2003, comodantul (Suinprod SA) a dat "spre folosinta gratuita comodatarului (Cirrus Comexim SRL) constructii zootehnice dezafcetate, incintele aferente si terenul de sub acestea", care au fost evaluate la 1,75 miliarde lei.

Asa cum reiese din contractul de atribuire gratuita incheiat intre Suinprod SA si Cirrus Comexim SRL, comodatarul avea obligatia "sa foloseasca activele potivit destinatiei, determinate prin natura sa, activitatea desfasurata va fi exclusiv in domeniul zootehniei" - (art. 4.2, lit. a), "sa obtina toate autorizatiile necesare desfasurarii activitatii, inclusiv cea de mediu" - (art. 4.2, lit. j), sub sanctiunea prevazuta la art. 5.1, lit. b - "prezentul contract inceteaza de plin drept, fara a mai fi necesara interventia instantelor judecatoresti, in una din urmatoarele situatii… cand comodatarul nu isi executa una dintre obligatiile enumerate in prezentul contract".

Capacitate financiara discutabila

Asa cum s-a prevazut in textul OUG 168, unul dintre criteriile de eligibilitate ale celor care urmau sa primeasca in mod gratuit fermele era acela al "capacitatii tehnice si financiare de a desfasura activitati de crestere a animalelor".

Suprinzator, dupa cum reiese din date existente la Ministerul Finantelor Publice (MFP), societatea administrata de Viorel Grindan, Cirrus Comexim SRL, a fost selectata fara sa dovedeasca indeplinirea acestei crinte legale. Astfel, firma lui Grindan a terminat anul 1999 cu o cifra de afaceri de 68,1 milioane lei si un profit de 393.000 lei.

In 2000, situatia economico-financiara a SC Cirrus Comexim SRL vorbeste de la sine: cifra de afaceri - 0 lei, venituri totale - 12.000 lei, cheltuieli totale - 50.000 lei, pierdere - 38.000 lei si datorii totale de 287.000 lei. Pentru anul urmator situatia a fost si mai simpla, dupa cum se vede in bilantul depus la MFP: datorii total - 287.000 lei, iar celelalte rubrici din bilant sunt goale.

Mai mult, chiar in anul precedent semnarii contractului cu Suinprod SA, Cirrus Comexim SRL a incheiat exercitiul financiar cu o pierdere de 2,9 milioane lei, situatie care nu o recomanda nicidecum ca avand "capacitatea tehnica si financiara de a desfasura activitati de crestere a animalelor".

Cat despre obiectul de activitate trebuie spus ca acesta era… "comert cu amanuntul in magazine nespecializate", iar disponibilitatile banesti ale companiei erau de… 652.000 lei. Activitatea economica a firmei administrata de Grindan nu s-a revigorat nici dupa ce a preluat ferma zootehnica din Orastie.

Conform bilantului depus la MFP, Cirrus Comexim a inregistrat in anul 2003 o pierdere de 40 milioane lei, iar disponibilitatile banesti au scazut fata de anul precedent la 507.000 lei.

Garda de Mediu: "Acolo sunt bombe ecologice"

Controalele facute de autoritati, dupa ce ferma ajuns in mod gratuit la firma lui Grindan a evidentiat unele nereguli, reiesite din nerespectarea obligatiilor conmtractuale. Garda Nationala de Mediu (GNM), prin Comisariatul judetean Hunedoara, a constatat prin Nota 12/5 aprilie 2005 ca societatea Cirrus Comexim nu a solicitat eliberarea autorizatiei de mediu, necesara desfasurarii activitatii.

Mai mult, s-a cerut "clarificarea obligatiilor de mediu privind salubrizarea incintelor si raportarea ei la GNM - Comisariatul judetean Hunedoara pana la data de 15.05.2005. Raportarea nu a fost facuta pana in prezent (22 august 2005 - n. red.)". Asa cum reiese din adresa Comisariatului judetean Hunedoara nr. 1266/22.08.2005, locatiile respective au fost transformate in "adevarate bombe ecologice".

De asemenea, controlul efectuat la Cirrus Comexim de catre Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Hunedoara a evidentiat o stare avansata de degradare a complexelor zootehnice, desi cei care le-au primit au obligatia, conform contractelor incheiate, sa demonstreze ca "vor desfasura activitatea de crestere a animalelor si ca reabiliteaza aceste spatii dezafectate".

Interese si declaratii contradictorii

Viorel Grindan, administratorul Cirrus Comexim SRL, care a fost reclamat la parchet pentru gestiune frauduloasa, sesizare finalizata cu scoaterea de sub urmarire penala, sustine ca este victima unor cercuri de interese, care vor sa-l scoata din ferma.

Unul dintre cei acuzati de Grindan este managerul de la Transavia SA din Alba, Ioan Popa, despre care sustine ca ar fi interesat in preluarea fermelor de la Orastie.

Managerul de la Transavia nu face un secret din faptul ca a depus la Agentia Domeniilor Statului o adresa prin care isi manifesta intentia de a participa la o eventuala licitatie pentru cumpararea acestor complexe, dar nu are nici o legatura, dupa cum sustine, cu actiunile intreprinse de autoritati.

Pe de alta parte, directorul DADR Hunedoara, Ion Simion, sustine ca cei de la Cirrus Comexim SRL "nu au bani nici de sireturi" si ca singura solutie pentru reluarea activitatii acolo este incetarea contractului cu firma lui Grindan si scoaterea la licitatie a complexului care sa fie cumparat de un investitor "serios".