Agentia Nationala a Locuintelor (ANL) a fost nevoita sa intervina pentru aplanarea unui scandal izbucnit in Consiliul Local Petrila (judetul Hunedoara). Mai multi consilieri PSD vroiau cu tot dinadinsul sa ia garsoniera detinuta in blocul ANL din oras de sotia unui coleg, pe motiv ca nu mai respecta conditiile legale.

In replica, cel vizat pretinde ca totul este, de fapt, un "santaj murdar", pentru ca, intr-o sedinta, a indraznit sa se impotriveasca acestora la un proiect de hotarare aprig disputat.

Baza scandalului - infiintarea unui centru de fier vechi

Scandalul a izbucnit la finele lunii mai a acestui an, cand un consilier local al orasului Petrila si-a acuzat colegii PSD din Consiliul Local si pe viceprimar ca il santajeaza deoarece nu a votat asa cum i s-a cerut la proiect care viza infiintarea unui nou centru de fier vechi, pe langa cel deja existent.

De aici s-a ajuns foarte repede la garsonierea primita in chirie de sotia consilierului in cauza, inainte de casatorie.

Emanuel Andronache, ales pe listele PRM, sustine ca presiunile impotriva familiei sale au aparut dupa ce a votat, in cadrul sedintei de CL, proiectul de hotarare privind infiintarea unor puncte de colectare a fierului vechi, ceea ce nu ar fi convenit altor consilieri.

Legatura dintre cele doua probleme a fost facuta din cauza ca, imediat dupa ce a votat altfel decat colegii din PSD, sotia sa a fost instiintata de viceprimarul social-democrat al orasului, Dumitru Rascolean, ca trebuie sa elibereze locuinta dobandita in blocul ANL inca din 2003, deoarece, casatorindu-se, nu mai indeplineste conditiile pentru care i-a fost repartizata.

"Sunt cel putin cinci persoane care locuiesc in blocul ANL fara sa indeplineasca acele conditii cerute de lege. Ca sa ma santajeze sa votez in favoarea lor si cum vor ei, consilierii PSD incearca sa ii ia sotiei mele locuinta ANL", a declarat Emanuel Andronache. El detine si o alta locuinta, acesta fiind motivul invocat de viceprimar.

Consilierul a spus, insa, ca deja hotarase sa-si doneze locuinta si sa ramana in cea a sotiei, deci scandalul nu mai avea nici un sens.

In replica, Dumitru Rascolean a negat existenta vreunui santaj din partea lui sau a consilierilor PSD, declarand ca nici el si nici un alt membru social-democrat din organizatia locala nu se ocupa de santajarea colegilor din Consiliul Local.

In ceea ce priveste cazul Andronache, viceprimarul a afirmat ca sotia acestuia a indeplinit conditiile de acordare a unei locuinte in blocul ANL, insa prin casatorie a intrat in incompatibilitate deoarece sotul are un apartament proprietate personala.

ANL intervine si da dreptate consilierului

Din cauza ca scandalul parea sa nu se mai termine, a fost cerut ajutorul ANL, edilii locali trimitand o scrisoare oficiala pentru a solicita punctul lor de vedere, conform legii. Raspunsul remis zilele trecute de Agentie ii este favorabil consilierului local Emanuel Andronache.

"Aplicarea criteriilor de repartizare (printre care si cel referitor la nedetinerea unei locuinte in proprietate) este obligatorie in mod exclusiv numai pentru stabilirea solicitantilor care au acces la respectivele locuinte si a ordinii de prioritate in solutionarea cererilor acestora - repartizarea locuintelor in vederea inchirierii.

In acest context, in masura in care prin contractul de inchiriere nu se prevede altfel, conditiile impuse prin aceste criterii nu se extind in mod obligatoriu si pentru perioada de folosinta exclusiva a locuintei respective de catre titularul de contract si membrii familiei acestuia", se arata in raspunsul ANL, semnat de directorul general al acestei institutii, Mariana Ionita.