O societate hunedoreana cu magnet la banii publici este beneficiara mai multor contracte cu institutii ale statului. In interval de un an si jumatate, Intercom a castigat contracte cu statul de aproape 16 miliarde de lei vechi. La Finante, Intercom este trecuta cu mentiunea "s-a inceput executarea silita", din pricina datoriilor la bugetul de stat.

Conducerea societatii sustine ca nu are datorii si a fost "curata" la toate licitatiile publice. Clientii de stat ai Intercom: Ministerul Apararii Nationale, Transelectrica, consilii locale.

SC Intercom Instal SRL a fost infiintata in 2000 si are ca domeniu de activitate lucrarile de instalatii tehnico - sanitare. Societatea hunedoreana si-a dezvoltat in timp mai multe specializari: centrale termice, climatizare, electrice, incalziri si instalatii interioare.

Intercom a castigat contracte din bani publici pentru executii care depasesc sfera lucrarilor de instalatii si tin de domeniul constructiilor si reparatiilor. In aproape cinci ani de activitate, Intercom a ajuns de la montarea de centrale de apartament in municipiul Hunedoara la lucrari pentru institutii publice din mai multe judete.

Societatea si-a deschis filiale in Bucuresti, Craiova, Targu Jiu si Constanta. O mare parte a profitului societatii provine din afacerile derulate cu statul roman.

De la centrale pentru cetatean, la lucrari pe banii lui

Din datele oficiale de care dispunem, SC Intercom a intrat puternic pe piata contractelor pentru achizitii publice in anul 2004. Un contract incheiat in 31 mai de Transelectrica Bucuresti, sucursala Timisoara, a atribuit societatii Intercom Instal Hunedoara lucrarile de reparatie curenta la instalatiile de alimentare cu apa potabila si de incalzire centrala la statia Pestis.

Valoarea contractului - 1,86 miliarde, procedura - licitatie publica deschisa, numar de oferte - doua. In luna octombrie 2004, Intercom a primit un nou contract din bani publici de la Consiliul Local al municipiului Alba Iulia. Societatea hunedoreana a fost angajata sa reabiliteze instalatiile de incalzire si izolare termica partiala la liceul sportiv si scoala generala nr. 7 din Alba Iulia.

Intercom a primit 5,55 miliarde si a fost selectata in urma unei licitatii deschise dintr-un numar de sase firme ofertante. Sirul de succese in afacerile cu statul a continuat doua luni mai tarziu, de aceasta data beneficiarul serviciilor Intercom fiind Insemex SA - Institutul National pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva.

Insemex a preferat achizitionarea de la Intercom a doua instalatii termice electrice pentru incalzire. Valoarea contractului - 2,72 miliarde lei.

Armata e cu Intercom

Ministerul Apararii Nationale este un client fidel al SC Intercom, societate care a reusit sa castige contracte cu armata si in timpul fostului mandat al lui Ioan Mircea Pascu, si sub comanda actualului ministru Atanasiu. Relatiile de afaceri intre Intercom si armata s-au concretizat in trei contracte incheiate in august anul trecut si mai anul acesta.

Primul contract a fost atribuit de UM 02031, in calitate de reprezentant legal al MApN, si viza lucrari de reparatii centrala termica la UM 01512 Sibiu. Ofertantul castigator a fost nimeni altul decat Intercom Instal pentru suma de 594 milioane de lei. In 11 mai anul acesta, Intercom a fost servita de MApN cu noi contracte pe bani publici, prin UM 02032 din Cluj Napoca.

Dintr-un numar de opt firme ofertante, reprezentantii armatei au preferat societatea Intercom careia i-au atribuit doua contracte de reparatii curente la UM 02267 Bistrita. Pentru executarea lucrarilor de reparatii la doua pavilioane ale unitatii bistritene, Intercom a primit de la MApN suma de 2,68, respectiv 2,72 miliarde de lei.

In pret au intrat si lucrari care nu tin de domeniul de activitate al societatii Intercom: refaceri tencuieli exterioare, demontare si refacere jgheaburi si burlane, refacere placaje din faianta si gresie, confectionat si montat usi din lemn.

Un bilant al contractelor pe bani publici castigate de Intercom cu institutiile ale statului roman intr-un interval de numai un an si jumatate indica o cifra de 15,8 miliarde de lei.

Finantele executa silit, Intercom contesta

In schimb, bilantul publicat pe site-ul oficial al Ministerului de Finante nu e la fel de roz. In ciuda afacerilor banoase cu statul roman, Intercom face parte din lista contribuabililor cu datorii restante la bugetul de stat pana la data de 30 iunie 2005 cu suma de 151 milioane lei. In dreptul societatii hunedorene se afla mentiunea de "incepere a procedurii de executare silita".

Potrivit Ordonantei de Guvern 60/2001, privind regimul achizitiilor publice, o societate aflata in executare silita nu este eligibila la o licitatie publica. In aceasta situatie, institutiile statului care atribuie contracte societatilor aflate pe "lista neagra" incalca legea si favorizeaza ilegal interesele unei societati.

Gabriela Dombrovschi, directorul Intercom, a aflat cu surprindere de la redactorii GAZETEI de "executarea silita" inceputa de reprezentantii Finantelor. Dombrovschi ne-a declarat ca societatea pe care o conduce nu are nici o datorie la bugetul de stat, Intercom achitand ultimele obligatii restante in luna iunie a acestui an.

Dupa ce a verificat si a vazut ca asa sta chestiunea cu executarea, Dombrovschi a mers la Finantele locale, unde a cerut, potrivit spuselor ei, clarificarea situatiei si stergerea acestei mentiuni care poate afecta imaginea societatii la viitoarele licitatii publice.

Dombrovschi a mai sustinut ca societatea nu a avut obligatii financiare la stat la nici una din licitatiile anterioare si a castigat in mod cinstit contractele pe bani publici atribuite de statul roman. Directorul Intercom a tinut sa precizeze ca nu a primit nici o citatie sau sesizare de la Finante referitoare la vreo executare silita.

Potrivit Codului de Procedura Civila, executarea silita poate fi pusa in aplicare in conditiile in care debitorul nu si-a onorat obligatiile de plata la un termen de care a fost instiintat in mod oficial.

In cazul Intercom Instal, exista doua variante: fie acest lucru nu s-a facut si atunci reprezentantii Finantelor au incalcat procedurile legale, fie Intercom si-a achitat datoriile ulterior termenului prevazut de institutia financiara. Societatea Intercom este detinuta de doua persoane: Dorin Gligor si Gabriela Dombrovschi.

Unde-i lege...

Ordonanta de Urgenta a Guvernului 60 / 2001

Art. 30. - Poate fi exclus dintr-o procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica, respectiv nu este eligibil, orice ofertant / candidat care se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:

a) este in stare de faliment ori lichidare, afacerile ii sunt administrate de un judecator-sindic sau activitatile sale comerciale sunt suspendate ori este intr-o situatie similara cu cele anterioare, reglementata prin lege;

b) face obiectul unei proceduri legale pentru declararea sa in una dintre situatiile prevazute la lit. a);

c) nu si-a indeplinit obligatiile de plata exigibile a impozitelor si taxelor catre stat, precum si a contributiei pentru asigurarile sociale de stat.

...nu-i tocmeala

Sectiunea a III-a

Cand se poate exercita executarea silita

Art. 381. - Cand printr-o hotarare s-a dat un termen de plata, executarea nu se poate face pana la sosirea acelui termen.

Art. 382. - Cu toate acestea, partea care a castigat va putea si inaintea sosirii termenului sa ceara executarea hotararii:

a) daca datornicul a fugit;

b) daca datornicul risipeste averea sa miscatoare si nemiscatoare;

c) daca alti creditori executa alte hotarari asupra averii sale;

d) daca prin fapta sa el a micsorat asigurarile date creditorului sau n-a dat asigurarile promise ori incuviintate sau este in stare de insolvabilitate de obste cunoscuta.

Art. 383. - In cazurile aratate in articolele de mai sus, instanta care a investit hotararea cu formula executorie va hotari de urgenta, dupa ce va cita pe parti in termen scurt.

In cazul cand datornicul a fugit, citatia i se va da la ultimul domiciliu.