Ploile de saptamana trecuta au produs din nou inundatii si pagube materiale in comunele din judetul Giurgiu. In 21 de comune au fost inregistrate pagube, printre care sute de hectare de terenuri agricole si pasune.

Un bilant provizoriu realizat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta ?Vlasca? arata ca au fost afectate 249 de case, 496 de anexe, 512 curti, 200 de metri de drum national, 40 de mii de metri de drumuri comunale si judetene, 3.500 de ha teren agricol cultivat, 3.300 ha de pasune si padure, la care se adauga 24 de podete si peste 300 de fantani.

Nu exista inca o evaluare a pagubelor, acesta urmand a fi facuta dupa retragerea apelor.

Cel mai afectat este orasul Mihailesti, din nordul judetului. Un prim bilant arata ca s-au inundat 80 de case, 20 de anexe, 12 curti, un drum judetean si 100 de fantani.

Primarul Stan Dumitru ne-a declarat ca mai sunt case unde apa are adancimea de 20 de cm: ?Cele mai afectate zone au fost Popesti si Novaci unde s-a intervenit cu autospecialele pompierilor pentru evacuarea apei. Avem un numar mare de case inundate. In data de 23, spre 24 au fost cele mai dificile momente, apa atingad in unele zone chiar adancimea de 1,5 metri.

Deja sunt trei case cazute, care au fost mai subrede, facute din chirpici, iar 12 familii au fost evacuate deoarece exista pricolul prabusiri caselor.

I-am cazat intr-o scoala dezafecata unde li s-a pus la dispozitie paturi, paturi si tot ce au mai avut nevoie. In orasul Mihailesti, problemele au fost mai mici. A intrat apa in cateva case, dar nu a fost mai mare de 8 centimetri. Oamenii sunt necajiti, dar vom incerca sa ii ajutam cu ce putem pentru renovare. Apa a venit dupa versanti, la baraj nu s-au inregistrat dificultati.

Este clar ca avem nevoie de sprijin de la nivel central, din bugetul primariei nu putem acoperi pagubele. Am dat bani pentru asigurarea combustibilului necesar autospecialelor, in jur de 1300 l de motorina. Am actionat cu doua masini de pompieri si trei vidanje?.

La Cosoba, in 40 de case si 150 de anexe a intrat apa, iar 2200 de metri de drum au suferit avarii.

"Am avut cateva utilaje de la o firma din Bucuresti si autospeciale de la Apa Nova. Din fericire, am fost timp sa evacuam familiile ale caror case erau amenintate de ape. Cetatenii au reusit sa isi ia bagajele si sa salveze animalele. Desi ne aflam intre doua rauri, Ciorogarla si Dambovita apa nu a venit de acolo, ci prin padure de la vechile canale de deversare. Cetatenii s-au cazat la rude.

Apa a atins adancimea de jumatate de metru in curti si 30-40 de cm in case. Vom vedea dupa retragerea apelor cat de rezistente sunt casele si daca va fi nevoie de reconstructie sau consolidare. Nu au murit animale. Avem si doua drumuri afectate, unul comunal si DJ601A? spune secretarul comunei Cosoba, Gaujanu Floarea.

In Comana pagubele sunt putin mai mici decat in primele doua localitati ? 14 case, 16 anexe, 30 de curti si 14 fantani. Primarul Tudor Dumitru, mentioneaza ca s-au inudat curtile datorita asezarii lor in vale. In Budeni, localitate asezata pe malul Neajlovului, se poate ajunge numai cu barca deoarece apa este de peste doi metri in Balta Comana si scade mult prea incet.

Aproximativ 30 de persoane au trebuit evacuate. Am avut doua pompe cu ajutorul carora ma tras apa, dar la Budeni nu se poate face nimic pana ce nu scade nivelul apei. Ii vom ajuta cu ciment si materiale de contructii pe cei prejudiciati.?

Hotarele s-a mai confruntat cu inundatii si in vara, dar nici acum nu a fost iertata, venind si de aceasta data dupa versanti.

Zona sensibila la inundatii, dupa cum s-a vazut in cursul aecstui an, Hotarele a avut nevoie de doua motopompe de mare capacitate pentru a face fata evacuarii apei din locuinte.

State Vilciu, seful administratiei locale spune ca apa trece peste sosea, dar nu se pune problema intreruperii circulatiei, iar nivelul acesteia a scazut deja cu 30 de centimetri fata de zilele in care a plouat: ?Cred ca pagubele sunt mai mari decat la primele inundatii si asta pentru ca au fost inundate si casele in care apa a intrat in vara.

Am reusit sa evacuam persoanele si bunurile din gospodarii. 7 case sunt cazute. Sunt aproape 26 de case cu apa, 180 de anexe, 450 ha teren arabil, 28 de km. din DJ411 si DJ401. La Scarisoara nu am putut ajunge si cei de acolo au doar un izvor cu apa potabila?.

Autoritatile judetene au fost in alerta, atat Prefectura, cat si Consiliul Judetean intervenind dupa posibilitati. Remus Gaina, consilierul prefectului Norut Satanisteanu era luni la Schitu - Bila, in incercarea de a aplana un conflict aparut intre administratie si o comunitate de romi, care a inregistrat pagube.

Ei reprosau administratiei ca nu li s-a dat apa: ?Am apelat la Consiliul Judetean pentru ca ei mai au fonduri. Au trimis apa si paine de la o firma din Giurgiu. Am mers in toate zonele cu probleme. In Hotarela s-a reusit aducerea a doua motomompe dela ANIF.

Au fost probleme cu devierea traficului rutier, deoarece ca si la primul val de inundatii, spre Draganesti Vlasca din Teleorman nu se putea trece. De la Ghimpati, conducatorii auto erau indrumati pe alte cai ocolitoare?.

Informatii de ultima ora transmise de Prefectura arata ca numarul caselor avariate a crescut la 271.