Cine a spus ca economia romaneasca este in moarte clinica nu s-a referit neaparat la posibilitatile ei de a face fata integrarii europene, euro-altlantice sau spatiale, ci la simplul fapt ca asa este.

Fabrici odinioara rentabile, care raportau productii de te speriai, unitati economice care faceau planul cincinal in patru ani si jumatate erau pe atunci mindria tarii, erau intreprinderi "fanion ", cum se spunea atunci, despre care n-aveai voie sa scrii de rau ca era de rau pentru cel care indraznea sa scrie. Azi situatia e putin viceversa.

In sensul ca intreprinderile fanion au lasat fanionul in berna, adica sint pe cale sa-si dea obstescul sfirsit. Electrocontact, Uzinele Textile, Fabrica de cauciuc mai reprezinta pentru botosaneni doar o placuta amintire. A ramas sa tina fanionul sus doar Forma, ale carei performante economice s-au vazut pina si la "Surprize, surprize ".

Tractorasul produs la aceasta reprezentativa unitate economica a judetului a fost dat ca premiu la cea mai plingacioasa emisiune TV de insusi directorul unitatii Iulian Macovei. A fost dat la cheie, desi el porneste numai la manivela, dar gestul conteaza. Primul exemplar a fost cumparat de primul ministru de atunci, Adrian Nastase. Urmatoarele doua au fost cadorisite.

Restul productiei a fost testat pe piata, dar nu s-a reusit afacerea. Directorul general Iulian Macovei spunea ca 18 tractorase au fost vindute la Braila, unui om de afaceri. Cind l-am sunat, a spus ca el este doar distribuitor, a luat 18 tractorase, dar n-a vindut nici unul.

Si cum afacerea cu tractorase ori cu alte echipamente agricole n-a prea mers, muncitorii de la Forma s-au reprofilat. A venit toamna, e vreme de zacusca si ale preparate de sezon. Cuptoarele de la Forma tot functioneaza in gol, iar forjorii nici ei nu se pling ca le-ar fi timpul ocupat.

Prin urmare, cine are nevoie sa-si coaca ardeii, gogosarii ori vinetele pentru zacusca poate apela cu incredere la serviciile uneia dintre intreprinderile fanion ale judetului. Nu dureaza nici macar jumatate de ora si o sarja de gogosari e gata. Fabrica de tractorase s-a transformat peste noapte in fabrica de copt ardei si gogosari. Chiar si vinete, daca interesele economice ale societatii o cer.

Am facut si noi o incercare si ne-a iesit. Am venit prin jurul amiezii cu sarsanelele pline cu ardei, dar nu stiam cu cine sa luam legatura. De la poarta ni s-a spus ca mai bine ar fi sa venim mai spre seara, pe la ora noua, "Ca, stiti dumneavoastra, se consuma gaz, si nu trebuie sa ne vada sefii ". La ora noua eram deja asteptati.

Forja lucra din plin, numai ca specialistii lipseau asa ca s-au oferit a ne ajuta in preparatul zacustii muncitori de incredere din schimbul de noapte. "Cel mai bine e sa veniti de vineri dupa-amiaza, simbata si duminica, fiindca atunci se racesc cuptoarele si sint numai bune pentru copt ardeii. Atunci vin toti ", asa ne-a indrumat destoinicul lucrator care ne-a servit omeneste.

Se vedea ca-i cam nepriceput la intors ardeii. Meseria lui de baza era sa intoarca sarjele de metal sau cine stie cu ce se ocupa el in timpul muncii. Cu manusile de forjor trase pana la cot, in fata unei flacari mistuitoare, muncitorul transpira din greu si intorcea la ardei. Transpira si intorcea.

"De obicei asta fac forjorii, dar, daca tot m-ati rugat pe mine, va ajut, ca am si eu o fata la facultate, nevasta m-a parasit, asa mai cistig si eu un ban ", a spus muncitorul.

Dupa inca o sarja de ardei ne spune cum ca: "daca mai aveti de copt, mai bine mergeti la Mecanica. Aia au cuptoare mai mici, pentru suruburi, care sint la temperatura numai buna pentru ardei. Aici, v-am spus, cel mai bine veniti de vineri dupa-amiaza, cind se racesc cuptoarele ".

In cursul saptaminii, adica atunci cind forja nu este lasata la racit pentru ardei, zacusca se pregateste intr-un sistem special conceput de forjori. Un container de metal este amplasat alaturi de cuptor, se ia furtunul cu gaz de la forja si se pune sub container.

Ardeii, gogosarii sau vinetele se aseaza frumos in container, iar forjorul urmareste procesul tehnologic, ca nu cumva sa se arda materia prima ca-i mai periculos decit daca rebutezi o sarja de metal. Aia se caseaza, dar cu gogosarii ce te faci?

De vreo zece ani incoace industria botosaneana trece printr-o criza despre care se tot vorbeste, dar impotriva ei nu se face nimic. Imaginatia forjorilor de la Forma ar putea sa dea idei de afaceri si altor firme botosanene. Daca nu poti vinde tractoare, coci ardei. Important e sa iasa banul, vorba romanului napastuit de economia de tranzitie.

A doua zi l-am cautat pe directorul general Iulian Macovei la sediul unitatii. Portarul ne-a spus ca trebuie sa dea un telefon ca sa vada daca ne primeste. Nu ne-a primit. Ne-a spus ca e la Brasov si sa ne anuntam vizita cu o zi inainte. Mult mai simplu intram in fabrica daca veneam cu o sacosa de ardei pentru copt la forja