Ministerul Sanatatii, dator catre farmaciile din toata tara cu 4.220 de miliarde ROL pentru retetele eliberate peste plafon in 2004, a pus la cale un mic santaj.

Datoriile, care la nivelul judetului Mures se cifreaza la 105 miliarde ROL, au fost inregistrate prin bunavointa fostului ministru pesedist al Sanatatii, Ovidiu Branzan, care a amenintat in 2004 farmacistii ca le va rezilia contractul cu Casa, daca nu elibereaza toate retetele compensate cu 90%, masura populista introdusa in luna august.

Farmaciile care nu au riscat sa il supere pe Branzan au eliberat retetele, iar urmatoarea guvernare nu a vrut sa le accepte respectivele retete. O intelegere a fost, totusi, incheiata intre farmacisti si fostul ministru Cinteza, care s-a angajat sa achite datoriile pana la finalul lui 2006.

Cu toate acestea, Eugen Nicolaescu, actualul ministru al Sanatatii, a inventat o formula de santaj. Astfel, farmacistii care au dorit sa-si recupereze 20% din suma pe care Casa le-o datoreaza, au trebuit sa renunte la 6,5% din suma initiala. La nivel national, 38% din farmacii au acceptat conditia.

Conform CJAS Mures, doar trei farmacii au acceptat aceasta masura, lista fiind inchisa la inceputul sap tamanii. "Nu suntem de acord, este o masura realizata sub presiune. Cei care nu au acceptat nu stiu cand vor primi banii, iar cei care au semnat cu Casa nu au nici o certitudine", a declarat presedintele Patronatului Farmacistilor Mures, Mariana Moldovan.

Farmacistii mai au si alte nemultumiri, legate de faptul ca depozitele care realizeaza importuri de medicamente au voie sa aiba farmacii, in care sa desfaca produsele. "In conditiile in care accizele la import au scazut, ei nu pierd in momentul in care ieftinesc medicamentele conform ordinului ministrului.

Cei care au insa medicamente pe stoc, cumparate la alt pret, trebuie sa le vanda mai ieftin si ies in pierdere. Este un caz clar de concurenta neloiala", a explicat Moldovan.