Musamalizarea cazurilor de coruptie, abuzuri sau alte fapte de natura penala a devenit o strategie nationala atunci cand cei implicati sunt ofiteri in Politie, SRI, Jandarmerie sau Armata. De cele mai multe ori, purtatorii de epoleti care au calcat stamb sunt rasplatiti cu salarii compensatorii sau pensii consistente in momentul in care parasesc sistemul.

Fisetele Corpului de Control al MAI sunt pline de dosare nesolutionate in acest sens.

La inceputul lunii septembrie, adjunctul SRI Cluj, Constantin Popovici a fost implicat intr-un accident auto. Aflat la volanul autoturismului de serviciu, colonelul Popovici s-a tamponat cu un TIR pe strada Traian Vuia. Conform Politiei Rutiere Cluj, ofiterul Constantin Popovici a refuzat recoltarea de probe in vederea stabilirii alcoolemiei.

Motivul acestui refuz nu poate fi decat acela ca Popovici consumase bauturi alcoolice inainte de a conduce autoturismul. Cercetarile vor fi efectuate de Parchetul Militar Cluj, dar intre timp, ofiterul a fost pensionat la recomandarea SRI.

Colonelul SRI, Constantin Popovici a fost implicat intr-un accident auto petrecut la inceputul lunii septembrie a.c. Desi, vinovat de producerea accidentului a fost soferul TIR-ului, potrivit datelor furnizate de reprezentantii Politiei Rutiere Cluj, lucratorul SRI a refuzat categoric prelevarea de probe pentru stabilirea alcoolemiei.

Mai mult, potrivit unor surse neoficiale, Popovici a invocat faptul ca este ofiter al SRI si a provocat o discutie aprinsa cu agentii de politie prezenti la fata locului, pe strada Traian Vuia in jurul orei 22.

Drept urmare, Inspectoratul de Politie Rutiera Cluj a intocmit pe numele acestuia un dosar penal care, conform legii, va fi preluat spre solutionare de Parchetul Militar.

Reprezentantii Politiei Rutiere nu au putut sa ne ofere mai multe detalii legate de producerea accidentului. Porbabil ca se tem de consecintele pe care le-ar avea dezvaluirea mai multor aspecte privind un accident in care este implicat un ofiter al celui mai important serviciu secret din Romania.

Surse care tin sa-si pastreze anonimatul au furnizat cotidianului BZA informatii potrivit carora colonelul Popovici a fost pensionat recent, imediat dupa implicarea in accident, la cererea institutiei, desi are doar 46 de ani.

Sa fie un nou caz de strategie "Nufarul" pentru a feri institutia de scandaluri? Aceleasi surse au confirmat faptul ca proaspatul pensionar beneficiaza de salarii compensatorii grase si o pensie foarte buna, de altfel ca toti ofiterii de SRI, Politie etc.

Este deja cunoscut cuantumul asa-numitelor "salarii compensatorii", care pot ajunge si pana la un miliard de lei. Desi pare de necrezut, la cele doua numere de telefon ale SRI Cluj, 415104 si 415046 obtinute de la Informatii 931, nu a raspuns nimeni la apelurile noastre repetate.

Prin urmare, asteptam la redactie un raspuns oficial din partea institutiei privind o posibila legatura intre pensionarea colonelului Popovici si accidentul auto in care a fost implicat, dar mai ales dosarul care a fost intocmit pe numele sau pentru refuzul de a se supune recoltarii de probe pentru stabilirea alcoolemiei.

NUP, pensie te pup!

Cele mai celebre cazuri de ofiteri superiori ai SRI suspectati de ilegalitati sunt legate de numele lui Virgil Magureanu, Gioni Popescu si Victor Veliscu.

Potrivit informatiilor extrase din presa scrisa, Virgil Magureanu, cunoscut si drept Imre Astalosz, fost profesor la celebra Academie de trista amintire "stefan Gheorghiu", ofiter acoperit al fostei Securitati si ulterior sef al SRI a beneficiat de o scrisoare de garantie emisa de FPP II Moldova pentru a obtine un credit de 500.000 USD de la BanKoop SA – sucursala Alba Iulia. Dupa ce a incasat banii, grupul de firme "Bel Ami" din Alba Iulia a "uitat" sa-I mai inapoieze. Presedintele FPP II era nimeni altul de"at Corneliu Iacubov, care a actionat in instanta doar institutia care se ocupa de lichidarea bancii, lasand neelucidata situatia creditelor incasate de firma "Bel Ami". Toate acestea se intamplau in anul 2002.

Gioni Popescu, general SRI, considerat eminenta cenusie a secretoasei institutii, atat pe vremea lui Virgil Magureanu, cat si a lui Costin Georgescu, a fost implicat in mai multe scandaluri penale cu iz de servicii secrete& dosarul "conacul de la Giurtelec" (al tui Magureanu), "operatiunea Portelanul", "afacerea Jimbolia", chiar si in dosarele "tigareta".

Despre Gioni s-a spus ca, impreuna cu fostul ministru de Interne, Doru Ioan Taracila, puneau la cale vamuirea arabilor care faceau contrabanda cu tigari inainte de 1996.

Iata ce declara Radu Timofte- actualul sef al SRI, despre aceste aspecte& "Nu stiu daca va fi domnul general Popescu prim-adjunctul meu, stiu doar ca am transmis domnului presedinte Iliescu solicitarea pentru a fi numit prim-adjunct. Nu stiu daca a semnat si daca este de acord cu propunerea mea.

In legatura cu afacerile "Jimbolia" si "Portelanul" despre care presa a scris ca ar fi fost implicat generalul Popescu, eu stiu ca au fost niste hotarari judecatoresti ramase definitive. La fel si in afacerea "conacul de la Giurtelec" stiu ca s-a rezolvat situatia prin hotarare definitiva a Parchetului & neinceperea urmaririi penale.

In ce priveste eventualele critici privind moralitatea ocuparii acestui post, daca e sa apelam la punctul de vedere moral, toti avem mustrari de constiinta"

Generalul Victor Veliscu, consilierul pe probleme de logistica al directorului SRI Radu Timofte, a fost trecut in rezerva saptamana trecuta. Conform uzantelor SRI, el va primi o pensie lunara de 25 de milioane de lei vechi si in jur de 20.000 de euro in mana, ajutor de pensionare, ca urmare a activitatii depuse.

Dupa 1989 Veliscu trece muntii de la Craiova in Ardeal, la Cluj, unde este incadrat la nou-infiintata sectie judeteana SRI pe functia de loctiitor. In perioada 1991-1992, apar primele disfunctionalitati in activitatea viitorului general, pe atunci proaspat avansat la gradul de locotenent colonel.

El este suspectat de catre ofiterii compartimentului de protectie interna ca ar fi folosit banii din fondul CIS (destinat recompensarii informatorilor) in alte scopuri decat cele legale. In calitatea sa de loctiitor de sef de sectie judeteana Veliscu avea in competenta coordonarea compartimentului de logistica.

La Cluj o cunoaste pe profesoara Ioana Maria Vlas, originara din Dej, viitoarea vedeta FNI. Impreuna intra in relatii informative cu Sorin Ovidiu Vantu. In urma scandalului intern legat de banii destinati surselor de informare si a presiunilor lui Virgil Magureanu, Veliscu demisioneaza si pleaca la Bucuresti, in aceeasi perioada cu Maria Vlas.

Se angajeaza ca director de protectie la firmele lui Sorin Ovidiu Vantu. In iunie 1995, devine actionar la SOV Invest si intra in relatii de afaceri, pe linia certificatelor de investitor, cu vechea sa cunostinta, Ioana Maria Vlas, reprezentanta Gelsor SA.

In toamna aceluiasi an isi cesioneaza actiunile de la SOV Invest catre Sorin Ovidiu Vantu si se reactiveaza la UM 0215 Bucuresti, condusa de fostul sau coleg de scoala, generalul Dan Gheorghe.

Aici este numit direct loctiitor al sefului diviziunii contra-spionaj, pozitie din care intra in relatii de prietenie cu Radu Timofte, presedintele Comisiei de Siguranta Nationala, Ordine Publica si Aparare din Senat.

In anul 1998, Gavril Dejeu desfiinteaza UM 0215 Bucuresti ca urmare a informatiilor primite privind activitatile de politie politica desfasurate de aceasta unitate. taranistii ,,s-au prins" ca baietii cu ochi albastri de la Doi si-un Sfert ii lucrau informativ in folosul lui Ion Iliescu.

Generalii Dan Gheorghe si Victor Veliscu, cunoscuti ca oamenii de casa ai lui Radu Timofte, nu au mai prins functii in nou-infiintata UM 0962, condusa de generalul Virgil Ardelean, omul de incredere al ministrului Dejeu.

Dupa o pauza bine meritata in care cei doi ofiteri superiori iliescieni de informatii au intrat in afaceri, in februarie 2001, Radu Timofte il inlocuieste pe Costin Georgescu la conducerea SRI.

Dupa cateva zile, isi numeste consilieri tocmai pe vechii sai prieteni& pe Dan Gheorghe in functia de consilier al sefului SRI pe linie de contra-spionaj si pe Victor Veliscu in functia de consilier al sefului SRI pe probleme de logistica.