De cateva zile, caminele din Cluj-Napoca au inceput sa-si primeasca studentii. Instantaneu, au aparut in zonele campusurilor universitare obisnuitele anunturi ale celor care isi vand locurile repartizate.

Cu toate ca exista o comisie de supraveghere care, oficial, ar trebui sa impiedice aceste vanzari, exista voci care sustin ca tocmai membrii acesteia, impreuna cu administratorii de camine, faciliteaza aceste vanzari, contra unor sume destul de grase.

"Vand loc fata. Sunati la 07...". Sau "Ofer suma... pentru un loc in caminul X". Acest gen de afise se pot intalni la tot pasul in campusurile universitare, care au inceput, in ultimele zile, sa se umple de studenti. Din cauza crizei acute de locuri de cazare, criza cultivata cu nonsalanta de universitati, studentii sunt nevoiti sa dea spagi de milioane de lei pentru a prinde un loc in camin.

Cel mai mic pret este de 100 de euro si asta pentru a intra intr-o camera de camin cu alte patru sau cinci persoane. Preturile pot chiar sa sara la 400 de euro, daca vrei un loc comod, unde mai stai cu inca doua sau chiar o singura persoana.

In conditiile in care numai 10% dintre studentii clujeni vor putea fi cazati in camine anul acesta, piata neagra a vanzarilor si cumpararilor de locuri functioneaza din plin, iar studentii spun ca exista un acord tacit al administratiilor caminelor si a comisiilor de supraveghere, care isi primesc partea.

De frica sa nu ramana fara loc, studentii accepta cu greu sa vorbeasca despre modul in care functioneaza mafia din camine. Studentii isi amortizeaza investitia, nemaiplatind chirie si cheltuieli de bloc, iar sefii de camine si studentii din comisiile de supraveghere isi rotunjesc conturile.

Conform declaratiilor unor studenti, cercul vicios incepe inca de la intocmirea listelor, unde, contra unei sume de bani, se poate "strecura" si cineva care nu ar trebui sa primeasca un loc in camin.

De obicei, acestia sunt primii care vand, dar exista si studenti care nu petrec nici macar o noapte in locul in care sunt repartizati. Aici intra in schema spaga data la administratorii de camine si la comisiile de supraveghere ca sa inchida ochii. "Am cumparat un loc in camin si anul trecut si stiu cui trebuie sa dau bani ca sa inchida ochii si sa ma lase in pace comisiile de supraveghere.

E drept ca e mai scump ca anul trecut, dar tot nu ma costa cat m-ar costa sa stau in chirie. Stiu ca acum scot banul, dar un an de zile sunt linistit. Toata lumea face la fel. Degeaba se spune ca s-au luat masuri drastice, ca daca vinzi sau cumperi un loc in camin esti exmatriculat, ca nimeni nu te controleaza.

Toata lumea inchide ochii cand vine vorba de bani", a spus un student care s-a cazat pe sest intr-unul din caminele din complexul Observator.

Controale cu ochii inchisi

Cu toate ca exista o comisie de supraveghere, care ar trebui sa stopeze mafia din camine, piata neagra prospera. Ba mai mult, unii dintre studenti ii chiar acuza pe cei din comisii ca iau spaga, acoperindu-i astfel si pe administratori si pe cei care comit ilegalitati. Cosmin Bodescu, responsabil cu cazarile la Universitatea Babes-Bolyai, sustine insa ca membrii comisiilor sunt "curati".

Cu toate acestea, nu isi poate explica de ce, cu atatea controale, flagelul continua sa existe. "In comisiile de supraveghere sunt oameni de o moralitate care nu poate fi pusa la indoiala. Recunosc ca vanzarile ilegale de locuri in camerele din camine exista, dar incercam cat putem sa starpim acest flagel, care se dezvolta din cauza crizei de locuri", a declarat Boldescu.

Reprezentantii Consortiului Organizatiilor Studentesti (COS) din Cluj recunosc, la randul lor, ca fenomenul vanzarii ilegale de locuri in caminele studentesti exista si ca nu se face mare lucru pentru a-l stopa. "Pana si eu stiu ca se da spaga din greu pentru a ajunge sa stai in camin pe timpul anului universitar, iar cei care spun ca nu este asa mint.

Este evident ca toata lumea este implicata, inclusiv studentii din comisiile de supraveghere, pentru ca, daca si-ar face treaba ca lumea in loc sa ia mita, fenomenul ar disparea", a declarat Iancu Serbanescu, presedintele COS. In acest an, doar 10% din studentii clujeni vor ajunge sa aiba un loc in caminele din complexele universitare.