Beniamin Rus este unul din cei mai controversati oameni de afaceri din Bihor. Cunoscut ca apropiat si „protejat" al conducerii PSD-ului local, Rus a ocupat locul cinci in topul milionarilor bihoreni in 2004, avand o avere estimata la 10 milioane de dolari. Patron al firmei de constructii Selina SRL, Rus a intrat in afaceri in 1991. In prezent este actionar majoritar si la firma Trameco, isi construieste un hotel in Baile Felix, prin firma Selina SRL controleaza pachetul majoritar de actiuni al SC Drumuri Bihor S.A. si mai detine o firma de transport in Alba.

Prin relatiile pe care le are Rus in PSD si institutiile locale, Selina SRL a obtinut contracte pentru lucrari finantate din bani publici insumand mii de miliarde de lei. Ultima „afacere bulgareasca" incheiata de firma lui Rus este cea cu Consiliul Judetean Bihor, pentru repararea unui important drum judetean. Cum inteleg maharii de la Selina sa isi onoreze obligatiile, puteti afla din cele de mai jos.

Un drum „strategic"

Potrivit datelor furnizate de oficialii Consiliului Judetean, valoarea initiala a contractului cu S.C. Selina SRL pentru reabilitarea unui tronson din DJ (drumul judetean) 709/A este de 99,621 miliarde lei. Nu se stie insa cat va pretinde Rus la finalul lucrarii. Oficial, reparatiile la drum au demarat la sfarsitul lui 2003 si au ca termen de predare sfarsitul anului 2006.

Lungimea tronsonului care trebuie refacuta, situata intre localitatile Somii si Uileacu de Beius, este de 5,917 km. Conform informatiilor de la Consiliul Judetean, in 2003 s-au cheltuit 3 miliarde lei si in 2004, 4,2 miliarde pentru reparatiile la portiune de drum amintita de pe DJ 709/A, bani care au fost din Fondul Special al Drumurilor Publice, conform Legii 118/1996. Pentru lucrarile aferente anului 2005, plata se face de la Consiliul Judetean Bihor.

Termenul de predare a lucrarii este 31 octombrie 2006. Se sustine ca lucrarile sunt in grafic. In cazul in care nu vor fi gata la timp, in contract sunt stipulate penalitati consistente. Beniamin Rus, patronul firmei Selina, sustine ca a efectuat lucrarea si spune ca a incasat si banii. „Am terminat lucrarea, desi in 2005 am incasat doar 10 miliarde. Ar fi bine sa mergeti la fata locului sa vedeti cum stau lucrurile"– ne-a declarat, telefonic, Beniamin Rus.

Joi, 22 septembrie, reporterii nostri au vizitat portiunea de drum in discutie, insa n-au intalnit nici un angajat al S.C. Selina si pe tot tronsonul au intalnit doar un utilaj defect al acestei firme, ascuns dupa biserica din satul Borz. Dupa cum se poate constata si din fotografiile alaturate, lucrarea contractata de Selina nu a fost executata. La fata locului, am observat doar cateva portiuni de cateva sute de metri de zid de sprijin.

In rest, drumul e plin de sute, daca nu chiar mii de gropi care transforma viata soferilor nevoiti sa treaca pe aici intr-un adevarat calvar.

„Pe aici trec zilnic doua autobuse care fac legatura satelor din zona cu Salonta si Oradea, prin Tinca. Datorita starii extrem de proaste a drumului, noi ne rupem masinile prin gropi, iar firmele de transport au amenintat in repetate randuri ca retrag autobusele.

Si atunci, ce ne facem? Tot datorita conditiilor de circulatie de pe aceasta bucata de drum, se produc accidente grave. Vine iarna si se face gheata pe drum. Va fi foarte greu de circulat pe aici! E si acum pericol de caderi de pamant si pietre pe sosea, daca nu se face zidul de sprijin.

Primaria a sesizat Consiliul Judetean de mai multe ori, dar nimeni nu a venit sa vada cum e drumul si daca executantul a respectat contractul" – ne-au declarat oamenii din Soimi cu care am stat de vorba.

De altfel, viceprimarul comunei Soimi, Serban Iovan, confirma faptul ca lucrarea e departe de a fi executata conform contractului. „Dupa cum ati vazut si dvs., drumul e rau. Nu inteleg de ce s-au intrerupt lucrarile. Selina si-a retras utilajele si ne-a lasat balta. Nu s-a facut zidul de sprijin, infrastructura, nu s-a turnat asfaltul… In stadiul in care a fost lasat, acest tronson nu va fi gata nici peste trei ani, daca lucrarile ar reincepe maine! Suntem disperati. Oamenii din comuna noastra, dar si din localitatile invecinate si chiar mai indepartate, care sunt obligati sa circule pe aici, sunt foarte nemultumiti. Unii dintre ei si-au cedat de buna voie si terenurile pentru a se putea largi drumul.

Daca ar fi asfaltati cei cativa kilometric care sunt plini de gropi, cu masina am fi in 15 minute la Beius. Pacat ca autoritatile de la judet ignora aceasta zona, care are un potential turistic foarte mare"– ne-a declarat viceprimarul Iovan.

Uitati de Dumnezeu si de Consiliul Judetean

Drumul in cauza, DJ 709/A, este o ruta de transport importanta, care face legatura intre Tara Motilor si Arad pe traseul cel mai scurt. Mai bine de 15 localitati depind de starea tronsonului de cativa kilometri care trebuia reparat de S.C. Selina SRL, termenul final de executie a lucrarilor fiind, conform contractului cu Consiliul Judetean Bihor, 31 octombrie 2006.

E limpede pentru oricine ca acest termen nu va fi respectat. Presedintele Consiliului Judetean, Alexandru Kiss, pe care l-am intrebat despre contractul incheiat de institutie cu Selina SRL pentru reabilitarea drumului dintre Soimi si Uileacu de Beius, a ridicat din umeri. „Nu stiu nimic despre acest contract. Intrebati la Directia Tehnica!"– ne-a „pasa dl. Kiss.

Vicepresedintele Gavrila Ghilea, pe care l-am interpelat telefonic in legatura cu aceeasi problema, ne-a declarat ca, potrivit documentelor si informatiilor pe care le detine, pe 2005, la DJ 709/A au fost executate lucrari de 12 miliarde, pe anul in curs fiind alocati 19 miliarde, restul banilor, conform contractului, urmand sa fie alocati in 2006, concomitent cu inaintarea lucrarilor. „Daca nu se respecta termenul de executie, se vor aplica prevederile clauzelor existente in contract, respectiv penalitati pentru fiecare zi de intarziere.

Eu nu stiu care e situatia la fata locului, insa chiar maine vom trimite pe cineva sa vada cum stau lucrurile si, in functie de aceasta, vom lua masurile ce se impun"– ne-a declarat vicepresedintele Ghilea. Privite prin prisma „stilului de lucru" al firmei „Selina", cele de mai sus nu ne surprind. Fiindca firma patronata de Beniamin Rus nu este la prima afacere in care lasa pe cineva „cu ochii in soare".

Merita sa ne amintim cum a ajuns Beniamin Rus multimilionar in dolari si care au fost „strategia" si „tacticile" folosite de firmele sale pentru a se impune in fata altor firme de constructii. Inceputurile dateaza de pe vremurile fostului primar al Oradiei, Mihai Sturza (1996-2000), caruia Rus i-a stat de nas la nunta unuia dintre baieti.

„Selina" a castigat atunci contractul pentru renovarea cladirii Primariei, care, pornind de la cir doua miliarde, a ajuns in final la o suma exorbitanta.

Treptat, „Selina" s-a „specializat" in lucrari de anvergura din banii publici, acestea fiind incheiate cu precadere in perioada 2000-2004, cand la putere s-au aflat amicii lui Beniamin Rus din PSD, care au „facut jocurile" in asa fel incat, la mai toate licitatiile la care a participat, firma lui Rus a fost declarata castigatoare. Printre primele „lovituri" a fost castigarea licitatiei pentru blocurile ANL din Oradea.

„Ciordelile" de la Sanmartin

Dar sa revenim la chestiuni mai apropiate in timp. In 19 februarie 2003, Primaria Sanmartin a organizat o licitatie pentru vanzarea unei suprafete de teren de 1210 mp in vederea construirii unui complex comercial situat in imediata vecinatate a viitoarelor blocuri ce urmau sa fie ridicate din fondurile Agentiei Nationale a Locuintelor. La aceasta licitatie s-au inscris doi ofertanti, Gheorghe Opris si Serban Petru, ambii consilieri locali din CL Sanmartin.

Dupa terminarea licitatiei, castigator a fost declarat Gheorghe Opris, cu pretul de 6 euro plus TVA. Datorita faptului ca terenul nu fusese scos din circuitul agricol, lucru ce mai implica cheltuieli suplimentare de cateva mii de euro, Opris a renuntat sa mai cumpere terenul. In aceste conditii, a fost „organizata" (a se citi, regizata - n.n.) o noua licitatie, la care castigatorul era dinainte stabilit: S.C. Selina SRL. Primarul de atunci al Sinmartinului, Dorel Craciun, a carui prietenie cu Rus e de notorietate (ulterior, dupa terminarea mandatului, Craciun a ajuns director la „Selina" si apoi la S.C. Drumuri Bihor S.A., alta firma controlata de Beniamin Rus - n.n) s-a straduit din rasputeri sa creeze toate conditiile „tehnice" pentru ca terenul in cauza, al carui pret de piata este acum de cel putin 50 euro/mp, sa poata fi cumparat la doi euro, prejudiciul adus in acest fel bugetului comunei fiind de circa 20.000 de euro. V-am reamintit acest smen imobiliar, ca preambul pentru cele ce urmeaza. Caci raptul aplicat de primar comunei Sanmartin nu a incetat aici. Capusarea ANL-ului abia incepea.

O serie de documente atesta plata a multe miliarde de lei de catre Primaria Sanmartin (a se citi de catre primar, caci el era singurul ordonator de credite si posesor de stampila in primarie) catre Selina SRL, fara ca lucrarile sa fie executate.

Exista un raport de specialitate, de acordare catre firma lui Rus a lucrarilor de reabilitare a sistemului de apa-canal in comuna. Firma maghiara Keviep a depus o plangere penala pentru ca a considerat licitatia trucata, caci ei se angajasera sa faca lucrarea cu circa 10 miliarde mai ieftin. Craciun a preferat insa sa cheltuiasca 10 miliarde in plus.

Un alt raport de specialitate demn de retinut este cel prin care Tiberiu Bone, omul de incredere al lui Beniamin Rus, a fost angajat diriginte de santier.

Acesta a avut rolul de a acoperi neregulile si de a face rapoarte care sa arate ce lucrare minunata a facut Selina. Merita amintit si borderoul de productie, cu specificatia „utilitati blocuri ANL Sanmartin" semnat si stampilat de Craciun si Selina SRL.

Si nu in ultimul rand, factura prin care i s-au platit bani lui Rus (cu specificatia „pentru lucrari executate"), o imensa suma de bani, desi acestea erau abia incepute.

In total, incluzand si lucrarile pentru blocurile ANL, Selina SRL a obtinut, numai pe perioada mandatului lui Dorel Craciun, contracte de circa 150 miliarde lei pentru lucrari finantate din banii publici.

Dar firma clientului lui Craciun, dar si al PSD, a fost subiect de scandal si in alte parti ale tarii.

„Scurgeri" de sute de miliarde pentru Selina

Trei investitii publice din judetul Alba, in valoare de mai multe miliarde lei, derulate in scopul construirii unor sali de sport, au devenit o afacere a „baronului" PSD Beniamin Rus. Conform ziarului Romania Libera, este vorba despre salile de sport din orasele Baia de Aries si Campeni si din comuna Garda de Sus, construite de catre firma „Selina" SRL, apartinand controversatului afacerist Beniamin Rus.

Dupa anul 2000, «Selina» a beneficiat de contracte de sute de miliarde lei de la bugetul statului, in mai multe judete din vestul tarii, Beniamin Rus ajungand sa construiasca, pe langa sali de sport, blocuri ANL in Oradea si Savarsin, drumuri judetene si comunale si chiar sediul Vamii Urziceni din judetul Satu Mare. Aceasta afacere a adus in conturile firmei lui Rus 23 de miliarde lei.

„Scurgerea" banilor publici in conturile firmelor „baronului PSD de Oradea", mascata prin licitatii organizate de institutii centrale, judetene sau primarii conduse de oameni ai Partidului Social Democrat, isi au explicatia in legaturile acestuia cu maharii PSD. Beniamin Rus a fost, pana dupa alegerile din toamna lui 2004, vicepresedinte al filialei PSD Bihor. De altfel, activitatea acestuia in folosul fostului partid de guvernamant era evidentiata de fiecare data cand un lider PSD vizita Bihorul. Dupa ce alegerile generale au fost castigate de Alianta PNL-PD,

Beniamin Rus a parasit partidul lui Nastase, Geoana∁ si s-a inscris in PNL.

Dar sa revenim la afacerea cu salile de sport din Alba. Beniamin Rus si-a inceput afacerile in judetul Alba in anul 2001, cand a beneficiat de un sprijin puternic din partea conducerii de atunci a organizatiei PSD de aici. Cele trei sali de sport din judetul Alba au avut termen final de predare data de 12 februarie 2004. Insa „Selina" nu s-a putut incadra in acest termen, motiv pentru care a propus data de 30 mai 2004 - in cazul investitiei de la Garda de Sus, 15 iunie - pentru sala de sport din Campeni si 31 iunie - pentru investitia de la Baia de Aries. In cazul acestor sali de sport, Beniamin Rus a colaborat cu un alt „baron PSD", respectiv cu vicepresedintele PSD Timis, Titu Bojin si cu presedintele PSD Remetea Mare, respectiv cu directorul Companiei Apele Romane Banat Timisoara. Acesta este actionarul majoritar al SC Lugomet SA Lugoj, firma care a executat instalatiile metalice pentru cele trei sali de sport.

Titu Bojin este cunoscut ca fiind un patron ale carui afaceri au crescut foarte mult dupa inscaunarea la putere a PSD, dupa alegerile din 2000. Evolutia acestuia in domeniul afacerilor poate fi comparata, pana la un anumit nivel, cu cea a „baronului de Bihor" Beniamin Rus. Patronul Selina SRL Oradea si-a realizat cea mai mare parte a veniturilor din contracte cu diferite institutii reprezentand Statul. In judetul Alba a intrat in 2001, cand a infiintat o filiala a SC Selina SRL la Baia de Aries, orasul sau de origine. Ulterior, Rus a achizitionat o parte din Autogara Campeni, de la firma Ariesul SA, avand actionar majoritar tot o firma din Bihor. La sfarsitul anului 2003, filiala din Alba a S.C. Selina SRL se afla in executare silita, ca urmare a neachitarii unor datorii la bugetul de stat. La inceputul anului 2002, Rus a infiintat firma Consselina SRL Baia de Aries, la care este detinatorul a 95% din partile sociale, restul de 5% fiind in proprietatea unei persoane fizice din acelasi oras. Consselina SRL a fost, de asemenea, prezenta in activitatile de constructie a salilor de sport, „marea realizare" a Guvernului PSD. Societatea a incheiat, in februarie 2004, un contract pentru executarea racordurilor la retelele de apa si canalizare la sala de sport din Campeni, un contract similar fiind incheiat si in cazul investitiei din Garda de Sus. Inainte de afacerea cu salile de sport, Selina a „muls" o multime de bani publici si din renovarea unor scoli, tot in zona Muntilor Apuseni.

Banii cei mai multi au fost obtinuti insa din lucrarile de reparatii ale drumurilor judetene si nationale din zona, dar si ale celor forestiere. Nici in aceste cazuri, Selina nu a reusit sa onoreze contractele la timp.

Un exemplu in acest sens este o portiune de cateva zeci de metri din drumul national 74, in zona localitatii Carpenis, care a necesitat reparatii ca urmare a unei surpari. Desi investitia era de mica amploare, lucrarea a durat mai bine de un an. Surse oficiale de la nivelul administratiei judetului Alba au confirmat interesul lui Beniamin Rus pentru achizitionarea SC Drumuri si Poduri Locale SA, aflata in subordinea Consiliului Judetean Alba. Privatizarea societatii, initiata de fosta conducere pesedista de la varful CJ Alba, a fost blocata temporar de un proces intentat de consilierii judeteni liberali. Insa acum Rus fiind membru PNL, e foarte probabil ca dupa societatea similara care a fost in subordinea CJ Bihor, SC Drumuri Bihor S.A., patronul Selina SRL sa puna mana si pe firma din Alba.

Societatile care administreaza drumurile judetene vor deveni o mina de aur in conditiile in care, in urmatorii ani, prin Alba si Bihor vor trece cele doua autostrazi care vor lega Romania de vestul Europei.

Cu cizma pe lege

Afacerile „baronului" Beniamin Rus au ajuns insa si in „capitala" judetului vecin. La Alba Iulia, Selina SRL a renovat, la sfarsitul anului 2003, printr-un contract dubios incheiat cu Ministerul Culturii si Cultelor, in valoare de 10 miliarde lei, o parte din cladirea care inconjoara Catedrala Reintregirii Neamului din Alba Iulia. Restaurarea monumentului istoric s-a facut intr-un timp record, pentru a fi gata la 1 decembrie 2003, cand la Alba Iulia au venit in campanie electorala ex-premierul Nastase si fostul presedinte Ion Iliescu. Conform unor articole din „Romania Libera", graba cu care au lucrat angajatii de la Selina a facut ca, in unele portiuni, cladirea sa se degradeze din nou, desi trecusera doar patru luni de la finalizarea lucrarilor.

Degradarea vopselei era foarte vizibila, mai ales acolo unde muncitorii „au uitat" sa monteze instalatiile de colectare a apelor pluviale, astfel incat, atunci cand ningea sau ploua, apa ajungea direct pe pereti.

Interesele meschine au purtat firma lui Beniamin Rus si in judetul Hunedoara. Cariera din comuna Baita, din judetul amintit, are regim de arie protejata. In 2004, Agentia SAPARD a scos la licitatie proiectul de modernizare a drumului comunal din Dealul Mare, comuna Valisoara.

Termenul de finalizare a lucrarilor era septembrie 2005. Valoarea lucrarilor, stabilita prin contract, era de peste 23 miliarde de lei. SC Selina SRL Oradea si SC Cons Selina SRL Baia de Aries, firme apartinand fratilor Beniamin si Cezar Rus, si-au adjudecat licitatia pentru amintita lucrare. In ultima decada din luna mai a.c., utilajele lui Beniamin Rus concasau „pe sest" piatra din cariera de la Baita pentru firma fratelui sau, Cezar Rus. Achizitionarea pietrei fara bani, a adus firmei fratilor Rus o „economie" de circa cinci miliarde de lei.

La sesizarea custodelui Rezervatiei „Calcarele din Dealul Magura", inspectorul Agentiei de Protectie a Mediului Hunedoara, Luiza Iorgovan, a constatat ca Selina SRL exploateaza cariera de calcar „la mica intelegere" cu mai marii comunei. Arcadie Rus, seful santierului improvizat, sustinea ca Selina transporta piatra pentru Cons Selina, firma care efectua lucrarea de modernizare a drumului.

Arcadie Rus zicea ca lucreaza cu acordul Primariei Baita, care primarie pretindea ca are calitatea de administrator al carierei. Primarul Dinis Demian nu a putut prezenta insa nici un contract sau alt document pe baza caruia s-a extras piatra din rezervatia naturala. Demian sustinea ca a fost contactat telefonic de unul dintre patronii Selina, care l-a rugat sa-l lase sa exploateze cariera si s-a gandit sa-i dea o mana „dezinteresata" de ajutor. „Bunavointa" primarului fata de firma fratilor Rus a fost insa extrem de paguboasa pentru comuna si total in afara legii. Conducerea Primariei Baita stia ca a fost depusa o documentatie ce viza transferarea carierei in arie protejata.

Potrivit legii, primarul avea obligatia sa asigure masuri de ocrotire si conservare a zonei pana la definitivarea studiului inaintat la Ministerul Mediului. Dinis Demian a nesocotit prevederile legii pe motiv ca el nu e de acord cu viitorul statut al carierei, de arie protejata. Insa vorbele primarului nu se prea potriveau cu faptele sale.

Demian a lasat cariera prada firmei fratilor Rus fara sa ceara macar un leu pentru comunitatea pe care pretinde ca o respecta si de interesele careia se arata, declarativ, nespus de preocupat.

Un smen ramas nepedepsit

Regimul juridic al carierei de la Baita este insa controversat si confuz. Georgeta Barabas, director executiv la Inspectoratul de Protectie a Mediului Hunedoara, a declarat in urma cu cateva luni ca Primaria Baita nu este administratorul carierei, ca aceasta se afla in proprietatea statului roman si in administrarea firmei Mittal Steel, potrivit contractului 119146/29.12.2004. Activitatea in aceasta cariera a fost sistata in anul 1999. Cei de la Mittal Steel aveau obligatia sa efectueze lucrari de ecologizare a carierei, pana la sfarsitul lunii mai 2005. Nu au facut insa nimic pana la termenul scadent. Reprezentanta Inspectoratului de Protectie a Mediului Hudedoara a declarat ca firma Selina nu avea dreptul sa exploateze cariera de la Baita fara avizele necesare. Marius Dobra, comisar sef la Garda de Mediu Hunedoara, era de parere ca Selina trebuia amendata drastic.

„Primarul si politistii trebuiau sa se sesizeze si sa interzica excavarea. Noi avem foarte putini oameni si nu putem acoperi toate zonele judetului", declara Dobra la vremea respectiva. La cateva zile dupa inceperea jafului, Garda de Mediu a dispus sistarea „lucrarilor" abuzive de exploatare ale S.C. Selina SRL. Comisarul sef Marius Dobra i-a avertizat pe constructori ca comit infractiunea de furt din avutul public daca extrag piatra din cariera. Dupa plecarea echipei de control, muncitorii de la Selina si-au reluat activitatea, fara sa le pese de autoritati.

Dar Selina nu era la prima ilegalitate. In urma cu circa doi ani, angajatii firmei Selina au fost surprinsi in timp ce excavau piatra ilegal, tot intr-o arie protejata, in Muntii Vulcan, pentru lucrarile de modernizare a drumului de la Ceruleasa. Desi au fost avertizati de inspectorii de mediu, patronii firmei au continuat sa „vaneze" rezervatiile de calcare. Potrivit Gazetei de Hunedoara, manevra le-a adus acestora un profit de mai multe miliarde de lei, acestia cuprinzand in devizele de lucrari materie prima obtinuta fraudulos, printr-o combinatie scriptica de tip „suveica".

Contactati atat telefonic cat si prin posta electronica de Gazeta de Hunedoara, reprezentantii firmei Selina din Oradea au refuzat sa explice maniera de lucru si abuzurile comise in apropierea rezervatiei naturale de la Baita. Dar sa luam aminte si la cele ce urmeaza.

Afaceri „nesportive"

Dupa cum am specificat si mai sus, printre proiectele "marete" initiate de cabinetul Adrian Nastase s-au numara si construirea a nu mai putin de 436 de sali de sport. In acest scop guvernul a scos din buzunar (din buzunarele noastre, ale contribuabililor-n.n.) fabuloasa suma de 6.703 miliarde lei! Numai ca partidul lui Nastase si Geoana a transformat grija pentru sanatatea copiilor intr-o foarte profitabila afacere pentru clientela sa politica. Firmele „rechinilor" PSD, patronate de „baronii locali" si apropiatii acestora, au „castigat", rand pe rand, fiecare licitatie. Mare parte din cele 6.703 miliarde de lei au fost directionate de guvernul PSD spre conturile unor firme patronate de membri, simpatizanti sau apropiati ai fostului partid de guvernamant.

In Bihor, salile de sport construite prin programul Guvernului PSD au fost 13: doua in Oradea - Liceul Economic „Partenie Cosma" si Grupul Scolar „Traian Vuia", tot doua si in Beius, la Colegiul National „Samuil Vulcan" si Baza sportiva din localitate. Celelalte amplasamente au fost stabilite in Valea lui Mihai, Alesd, Tinca, Marghita, Diosig, Sanmartin, Suncuius, Vadu Crisului si Salonta. Cele 13 sali de sport din Bihor au fost construite de catre cinci firme de constructii patronate fie de membri marcanti ai PSD, fie de afaceristi din cercurile politico-economice apropiate.

Au reusit sa "prinda" contracte grase: SC Concas Buzau - opt sali de sport (doua la Beius si cele de la Diosig, Marghita, Salonta, Tinca, Alesd si Valea lui Mihai), SC Acomin Cluj pentru cele din Suncuius si Vadu Crisului si SC Tajtrans S.A. Timisoara pentru sala de sport din comuna Sanmartin.

Pentru ca firmele „baronilor" PSD Bihor sa nu iasa in pierdere din aceasta afacere pe bani publici, s-a apelat la un „artificiu tehnic": constructorii din alte judete au dat in sub-antrepriza lucrarile catre firme patronate de oameni de afaceri apropiati de PSD. Cel mai bun exemplu este cel al S.C. Selina SRL. Toate lucrarile castigate de firma timisoreana Tajtrans S.A au fost preluate de firma lui Beniamin Rus.

Rus este un adevarat baron al constructiilor din Bihor in ceea ce priveste contractele cu statul. Firma lui Rus lucreaza acum la constructia blocurilor ANL din Sanmartin. Anul trecut, Selina a obtinut de la Consiliul Judetean Bihor si contractul pentru deszapezirea drumurilor judetene. Societatea patronata de Beniamin Rus a reusit sa obtina, fara licitatie, si contractul pentru constructia Vamii Sacuieni, inaugurata nu demult de premierii Romaniei si Ungariei.

Firma lui Rus a „topit" si banii europeni veniti prin Programul SAPARD pentru alimentarile de apa din Sanmartin si Pietroasa.

In lumea intreaga, toate afacerile se bazeaza pe incredere reciproca si onestitatea a partenerilor. Mai devreme sau mai tarziu, toti afaceristii trebuie sa inteleaga acest lucru. „Miliardarii de carton", imbogatiti peste noapte prin contracte „de partid", care nu isi respecta cu strictete obligatiile, vor disparea in neantul smecheriilor ieftine pe care s-au inaltat.