Meseria de avocat este una nobila. Prin insasi statutul acestei profesii, avocatul este dator sa apere oamenii in fata legii si sa aiba o conduita morala si profesionala ireprosabila. In multe state, puterea si renumele acestei „caste" au ajuns la mare cinste.

Cea mai mare putere a lumii, Statele Unite ale Americii, este o tara condusa de avocati. Dupa cum se spune chiar in textul statutului, scopul exercitarii profesiei de avocat il constituie promovarea si apararea drepturilor, libertatilor si intereselor legitime ale persoanelor fizice si persoanelor juridice, de drept public si de drept privat. Insasi istoria Romaniei a fost mult influentata in bine de avocati ilustri.

Dar, dupa cum spune un intelept proverb, nu exista padure fara uscaturi. Cum pare a fi, de pilda, „maestrul" Ioan Cigan.

Avocat cu apucaturi de golan

Furios ca ziarul nostru i-a dezvaluit trecutul de securist si interesele obscure ale trustului pe care-l reprezinta si care incearca sa o propulseze pe sotia sa vicepresedinte la Curtea de Apel Oradea, „distinsul" avocat Cigan, fost ofiter de Securitate cu studii de Stiinte Juridice facute la „fara frecventa", s-a dedat la o serie de injurii si amenintari care il descalifica atat ca avocat, ca om si ca politician.

In publicatia „Gazeta de Oradea", nr. 144 din 26 septembrie-2 octombrie 2005, sub titlul „Il bat pe nemernicul de Tarau unde-l prind!", Cigan a facut declaratii care pot fi catalogate ca amenintari si insulte la adresa d-lui Aurel Tarau si a membrilor familiei sale. „Il bat, f....u-i muma lui de bandit, unde-l intalnesc, in oras, la biserica sau in varful muntelui!" – spune, cu mult curaj, si vitejie, „aparatorul legii", Ioan Cigan.

In acelasi articol, intr-un alt pasaj, intitulat, haiduceste, „Daca e barbat, sa stea fata-n fata cu mine!", avocatul Cigan calca in strachini si, totodata, pe statutul profesiei sale, dezvaluind, in mod nepermis, secretul profesional: „A mai venit (Aurel Tarau - n.n.) sa-l ajut in litigiul pe care-l are cu fostii angajati ai ziarului! Nu am vrut sa ma implic, dar am vazut cum i-a tratat apoi in fituica! Un bandit, asta este Tarau! Si mosu’, si fi-su, fugaru’!

Sa-i fereasca Dumnezeu sa-mi pice unul dintre ei in cale, ca-i rad cu fulgi cu tot!

Asta este ziaristica, sa te legi de familia unui om? Sa-ti bati joc de cel care te-a ajutat si caruia ii datorezi multe? Daca e barbat – desi dupa cum vorbeste si arata, ma indoiesc – sa dea fata cu mine si atunci sa repete ce a scris in ziarul finantat de acesti escroci din banii ce trebuiau sa ajunga la buget si ei i-au fraudat! Puteti scrie tot ce am spus, o repet oricand ca-l plesnesc pe Tarau imediat ce-l vad pe escroc!" – se lauda cel ce poata roba de avocat in Baroul Bihor.

Caruia tinem sa-i administram o mica lectie de Drept Penal. Potrivit revederilor art. 210 din Codul Penal, „fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva ei, a sotului ori a unei rude apropiate, daca este de natura sa o alarmeze, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu zile-amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii".

Ca atare, Parchetul local ar trebui sa se sesizeze despre comiterea infractiunii mentionate. „Fiind cunoscut ca o persoana violenta si cu o constitutie robusta, am toate motivele sa cred ca este capabil sa isi puna in practica amenintarile" – ne-a declarat dl. Aurel Tarau.

Statutul profesiei, calcat in picioare de „maestrul" cu studii la „FF"

Bataiosul (la propriu) avocat Ioan Cigan a comis si alte boacane. Potrivit articolului 205 Cod Penal, constituie infractiunea de insulta „atingerea adusa onoarei ori reputatiei unei persoane, prin cuvinte, gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocura. Infractiunea de insulta se savarseste cu intentie directa sau indirecta. Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la o luna la doi ani sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate".

Iata cateva mostre de exprimare a „distinsului" avocat Ioan Cigan, in care, pe langa incalcarea unor prevederi ale Codului Deontologic al Avocatului, se fac afirmatii insultatoare si calomnioase: „Nemernicul (Adrian Tarau, care are cazierul nepatat si impotriva caruia nu s-a pronuntat nici o hotarare judecatoreasca de condamnare - n.n.) uita ca mi-am pierdut ore intregi sa-i descalcesc afacerile, intotdeauna incurcate si multe pe langa lege. Mi-a batut la usa si mi-a respirat aerul curat, sa-l scot din rahat! Asa-mi multumeste banditul?... Batranul Tarau m-a contactat de mai multe ori pentru numeroasele probleme pe care le au cei din familia lui" - zice Cigan.

„Ziarul natarailor nu este decat un mijloc de a improsca cu noroi in adversarii de afaceri sau de alta natura ai familiei Tarau. Ameninta si se apara cu mizeria pe care o rastoarna in capul oamenilor.

Daca cineva le-a facut o observatie sau le-a fost impotriva cat de cat, nu a dat curs pretentiilor lor sau i-a ignorat prea fatis, se pot regasi apoi in rubricile fituicii" – mai sustinea Cigan in ziarul santajistilor.

Un juramant fara valoare

Ii reamintim avocatului Cigan, daca nu stie inca, faptul ca, potrivit articolului 206 din Codul Penal, „afirmarea ori imputarea in public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoana, care, daca ar fi adevarata, ar expune acea persoana la o sanctiune penala, administrativa sau disciplinara ori dispretului public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda".

„Consider ca cele de mai sus sunt fapte si expresii incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat si aduc atingere onoare acestei profesii respectabile. Baroul Bihor ar trebui sa se autosesizeze si sa ia impotriva avocatului Cigan masurile prevazute de Legea 51/1995 (Legea Avocaturii- n.n.) si de Statutul profesiei de avocat si sa dispuna suspendarea exercitarii profesiei de avocat a lui Ioan Cigan" – este de parere dl. Aurel Tarau.

Potrivit prevederilor art. 5, din Statutul profesiei de avocat, „obligatia de a pastra secretul profesional, prevazuta la art. 8 din lege, este absoluta si nelimitata in timp. Ea se intinde asupra tuturor activitatilor avocatului, asociatilor, colaboratorilor si avocatilor salarizati in interiorul profesiei, inclusiv asupra raporturilor cu ceilalti avocati. Nici o presiune a unei autoritati publice nu-l poate obliga pe avocat sa divulge secretul profesional, cu exceptia cazurilor prevazute expres de lege.

Pastrarea secretului profesional de catre colaboratorii ori angajatii avocatului este o obligatie a avocatului, precum si a conducerii baroului in care acestia activeaza, in masura in care angajatii baroului iau cunostinta de aceste secrete pe calea unor sesizari ori prin orice alte mijloace".

De asemenea, la art. 83, punctul b, din acelasi Statut al profesiei de avocat, se stipuleaza: „In cazul in care impotriva avocatului se desfasoara o actiune de urmarire penala sau de judecata pentru savarsirea unei infractiuni de natura sa aduca atingere prestigiului profesiei, pana la pronuntarea unei hotarari judecatoresti irevocabile".

„Consider ca au fost incalcare si prevederile Legii Avocaturii. Conform prevederilor art. 18 din Legea 51/1995, Legea Avocaturii, la inscrierea in barou avocatul depune in fata consiliului baroului, intr-un cadru solemn, urmatorul juramant: «Jur sa respect si sa apar Constitutia si celelalte legi ale tarii, drepturile si libertatile omului, sa exercit profesia de avocat in mod demn, independent si cu probitate. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!»

Potrivit prevederilor art. 65 din aceeasi lege, „Avocatul raspunde disciplinar pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi sau ale statutului, pentru nerespectarea deciziilor obligatorii adoptate de organele de conducere ale baroului sau ale uniunii, precum si pentru orice fapte savarsite in legatura cu profesia sau in afara acesteia, care sunt de natura a prejudicia onoarea si prestigiul profesiei sau ale institutiei". Eu cred ca au fost incalcate grav aceste prevederi"– afirma dl Aurel Tarau.

Grobianismul, ca mod de a fi

Potrivit opiniei specialistilor, vulgaritatea reflecta si gradul de cultura al populatiei. Numarul intelectualilor din Romania este extrem de scazut si, din pacate, sansele de schimbare in bine sunt iluzorii.

Din pacate, pana acum, Baroul Bihor nu a reactionat in nici un fel la declaratiile incalificabile ale avocatului Ioan Cigan. Ceea ce intareste concluziile lui Mircea Cartarescu despre decaderea societatii romanesti.

„Sadismul nostru rabufneste in insulta si obscenitate. Incepem sa ne mandrim cu grobianismul nostru si, exhibitionisti ai moralei, ne dezbracam voluptuos de caracter in aplauzele excitate ale publicului. Curand, devenim la fel de cinici, la fel de incapabili de a distinge binele de rau ca tarfele, securistii si noii imbogatiti".

Multi romani scormonesc si azi prin gunoaie pentru o bucata de paine. Fiindca minciuna, intimidarea, teatrul ieftin, ipocrizia, nesimtirea, marlania, grobianismul, sunt elementele definitorii ale actualului sistem din Romania.

Asteptam pozitia oficiala a conducerii Baroului Bihor.