Luni 26 septembrie la Primaria Ramnicului a avut loc o ceremonie la care au participat personae din viata publica a orasului nostu unde au fost numiti cetateni de onoare ai Ramnicului domnii Eugen Negrici, Gabriel Strempel si Dan Horia Mazilu.

La ceremonie au luat parte in calitate de organizatori Episcopia Ramnicului, Biblioteca Judeteana „Antim Ivireanul" Valcea, Fundatia Culturala ,Sfantul Antim Ivreanlt" - Ramnicu-Valcea, Societatea Culturala „Anton Pann" -Ramnicu-Vaicea, Forumul Cultural al Ramnicului, precum si cadre didactice de diferite specialitati, slujitori ai amvonului si ai cartii, Consiliului Municipal al Primariei Ramnicului.

Dan Horia Mazilu

Istoric si critic literar prestigios, specializat in cercetarea literaturii romane vechi, dl. Dan Horia Mazilu a adus contributii documentare si interpretari noi asupra acesteia, in contextul miscarilor de idei europene din Evul Mediu pana in Iluminism si, cu deosebire, in cadrul specific al literaturilor din Centrul, Estul si Sud-Estul Europei.

A instrumentat personal si a promovat in cultura romana contemporana metodele moderne de cercetare si interpretare comparatista, fiind autorul reprezentativ pentru cele mai noi perspective referitoare la Renastere, Umanismul si Barocul literaturii romane vechi sau la personalitati culturale deosebite precum Udriste Nasturel, cronicarii munteni, mitropolitii Dosofiei si Antim Ivireanul, la

operele semnificative din arealul cultural romanesc medieval. Este autor a peste 20 de volume personale, care culmineaza eu monumentala trilogie intitulata „Recitind literatura romana veche", pentru care a primit distinctii academice.

Coleg de catedra cu di. prof. univ. dr. Eugen Negriei, fiu al Valcii si cetatean de onoare al Ramnicului, dl. prof. univ. dr.

Dan Horia Mazilu, in perioada cat a fost decan al Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti, respectiv in anul 1999, a initiat la Ramnicur Valcea Centrul de Studii Medievale „Antintim Ivireanul" pentru care a sustinut apoi, an de an, tabere documentare pentru studenti si sesiuni de comunicari si referate, pentru care sta marturie si volumul „Antimiana I" (2004), in care simt incluse si lucrari ale membrilor si colaboratorilor din Valcea.

In contextul sarbatoririi a 300 de ani de la alegerea Sfantului Antim Ivireanul ca episcop al Ramnicului si de la aparitia primelor carti tiparite la Ramnic, este un gest de aleasa deferenta, care face cinste ramnicenilor de azi, acela de a alege ca cetatean de onoare al Ramnicului pe

dl. prof..univ. dr. Dan Horia Mazilu, prieten al Valcii si care poate face in continuare mult pentru cercetarea si valorificarea operei Sfantului Antim Ivireanul, a culturii si literaturii vechi valcene, a tiparului ramnicean din Evul Mediu tarziu.

Gabriel Strempel

De-a lungul unei vieti dedicate in intregime studiului culturii romanesti medievale, dl.

Gabriel Strempel s-a ilustrat prin editarea manuscriptelor romanesti vechi din colectiile Bibliotecii Academiei Romane si din alte colectii si, in mod exceptional, prin calitatea editarii operei Sfantului Antim Ivireanul pentru aceasta din urma, a colationat documentele referitoare la biografia si bibliografia marelui carturar si ierarh, ctitor al tiparului romanesc, a confruntat textele

„Didahiilor" lui raspandite prin copii manuscrise ori prin tipar si a stabilit textul lor fundamentai, a transliterat celelalte texte antimiene manuscrise ori tiparite si a realizat finalmente (in 1997) editia definitiva a operei Sfantului Antim Ivireanul, inscriid-o in patrimoniul culturii si spiritualitatii romanesti si al religiei crestine.

In decursul celor aproape 15 ani de la canonizarea marelui carturar si ierarh martir al neamului romanesc, institutiile si organizatiile nonguvernamentale valcene in frunte cu Episcopia Ramnicului au realizat periodic manifestari cultural-spirituale dedicate celui care, ca episcop al Ramnicului, a facut inceputul tiparului ramnicean, iar in 1999 a fost ales drept ocrotitor spiritual al

Ramnicului. La aceste manifestari, dl. Gsbriel Strempel a fost adeseori prezent ca participant de onoare, sustinand alocutiuni si conferinte care au aparut la loc de cinste si in publicatiile valcene.

In contextul sarbatoririi a 300 de ani de la alegerea Sfantuli Antim Ivireanul ca episcop al Ramnicului si de la aparitia primelor carti tiparite la Ramnic, este un gest de aleasa deferenta, care face cinste ramicenilor de azi, aceia de a alege ca cetatean de onoare al Ramnicului pe dl.

Gabriei Strempel, editorul de baza al operei celui pe care il pretuim cu evlavie ca ocrotitor spiritual al Ramnicului.

Negrici Eugen

Eugen Negrici (1941), unul dintre cei mai apreciati critici literari ai momentului, specialist in literatura romana veche, profesor la Facultate de Litere a Universitatii Bucuresti.

De acelasi autor: Antim, Logos si personalitate (1971), Naratiunea in cronicile lui Grigore Ureche si Miron Costin (1972), Expresivitatea involuntara (1977), Figura spiritului creator (1978), Imanenta literaturii (1981), Introducere in poezia contemporana (1985), Sistematica poeziei (1988), Poezia unei religii politice(1995), Poezia medievala in limba romana (1996), Literatura romana sub comunism (2002).