Deputatul PSD a propus ca alocatia de stat pentru copii sa reprezinte 15 % din valoarea salariului minim pe economie. Acest lucru ar insemna marirea alocatiei de la 22,5 RON cit este in prezent, la 46,5 RON. Pentru acoperirea acestui efort bugetar, Daciana Sirbu sugereaza sa se foloseasca 0,3% din accizele la tutun si bauturile alcoolice, precum si de la marii datornici.

Parlamentarul argesean sustine si recalcularea periodica a alocatiei de stat pentru copii in functie de evolutia inflatiei sau a altor factori economici.

Conform programului de guvernare al Aliantei, alocatia de stat pentru cei aproximativ 5 milioane de copii din Romania va atinge in 2008, doar nivelul de 10 euro.

In raspunsul trimis de premierul Calin Popescu-Tariceanu se arata ca efortul financiar pentru plata alocatiei de stat este si asa ridicat, iar solicitarile Dacianei Sirbu nu pot fi indeplinite: „Aplicarea prevederilor acestei propuneri legislative ar genera o influenta financiara de 8.994 miliarde lei pentru anul 2005.

Avind in vedere constringerile bugetare, aceasta majorare trebuie realizata in limita prevazuta de programul de guvernare 2005-2008 si in trepte anuale." Potrivit Dacianei Sirbu: „Protectia familiei si a copiilor trebuie sa reprezinte o prioritate, iar gindirea actualului guvern este tocmai pe dos.

De ce ne mai miram atunci de nivelul abandonului scolar, de amploarea pe care a luat-o violenta in familie sau de situatia copiilor din mediul rural?"