Adrian Nastase, (inca) presedintele Camerei Deputatilor, traieste, in aceste zile, o experienta nu tocmai placuta. Din pozitia ingrata de persoana hartuita de demersurile Aliantei, care si-a declarat intentia ferma de a-l schimba, cu orice pret, din fruntea Camerei Deputatilor, Nastase se mai confrunta cu inca o problema. Grava.

Se pare ca Adrian Nastase este „asteptat dupa colt", doar-doar mai comite o greseala si astfel colegii „binevoitori" din PSD il vor ajuta sa se impiedice si, evident, sa cada. Iar in cadere, aceeasi colegi „binevoitori" ii pregatesc lui Adrian Nastase o aterizare fix… in gat.

Dupa cum sustine gura targului, cei care nu mai au loc si chef de Adrian Nastase chiar in partidul din care acesta face parte sunt pesedisti de genul lui Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc. Cu asemenea dusmani si tinand cont de faptul ca si Alianta l-a incoltit, se poate spune ca viitorul lui Nastase nu suna deloc bine.

Ba mai mult de atat, „amicul" Mitrea a inceput sa colaboreze, indirect, cu Alianta, pentru infaptuirea dezideratului actualei Puteri: acela de a scapa cat mai repede de Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor.

Asadar, cel care il sapa cu sarg pe Nastase in partid, Mitrea, a reusit performanta, dupa cum sustin gurile rele, sa il izoleze pe primul de conducerea si de activistii de rang doi din PSD. Mai departe, alte barfe, venite de aceasta data de pe holurile Parlamentului, dau ca sigura si contrele pe care acelasi Miron Mitrea i le pune lui Adrian Nastase in Camera Deputatilor.

Nu mai departe de alaltaieri, Mitrea a fost cel care a cam taiat elanul colegilor din PSD, care, veniti cu lectia invatata de la partid, voiau sa tergiverseze lucrarile din cadrul sedintei parlamentare. Asa se face ca, cel putin in urma cu doua zile, lucrarile din Camera Deputatilor au inaintat intr-o oarecare masura.

Cu alte cuvinte, mana de ajutor data de Miron Mitrea a grabit aprobarea catorva puncte de pe ordinea de zi, sporind astfel (e drept, intr-o masura destul de mica) sansele Aliantei si a celorlalti parteneri ai Puterii de a-l debarca pe Adrian Nastase de la carmca Camerei Deputatilor.

Uns cu toate alifiile, urzitorul Miron Mitrea a facut ca toate acestea sa se petreaca aproape natural, si cu putine sanse ca proprii colegi de partid sa il suspecteze de ceva. Si inca o barfa de pe la colturile Parlamentului: se spune ca in urma cu ceva timp Mitrea ar fi dat cu Nastase (la propriu!) de un perete, dupa ce intre cei doi s-a consumat o discutie destul de furtunoasa.

Numai ca, potrivit altor voci, un asemenea incident este greu de crezut si imaginat, intrucat cei doi sunt „niste domni".

Un liberal a stricat ieri „ploile" in Camera Deputatilor

Nu acelasi lucru s-a intamplat in cursul zilei de ieri. Insa nu pentru ca Miron Mitrea s-ar fi razgandit in ceea ce priveste polita pe care vrea sa i-o plateasca lui Adrian Nastase. Pur si simplu, in cursul dezbaterilor de ieri de la Camera Deputatilor, pe reprezentantul PNL Sorin Gabriel Zamfir l-a luat gura pe dinainte.

Deputatul PNL, nervos din cauza discutiilor care amenintau sa se lungeasca, a luat initiativa de a rosti, in plen, ca pe el poporul l-a trimis in Parlament sa dispretuiasca PSD! Regretabila eroare.

Pe langa faptul ca nu din acest considerent l-a votat poporul, remarca i-a determinat, automat, pe deputatii PSD sa se ridice in picioare si sa ameninte ca parasesc sala si ca lucrarile nu vor mai fi reluate decat dupa ce liberalul isi cere scuze. A urmat o pauza, Sorin Gabriel Zamfir a „scaldat-o", insa scuzele extrem de clare au intarziat sa apara.

In aceste conditii, liberalul Crin Antonescu s-a simtit dator sa sustina o cuvantare impaciuitoare, iar fiindca spiritele se incinsesera din nou, deputatul PSD Miron Mitrea a tinut sa il apostrofeze pe liberalul vinovat de situatia creata. Discursul lui Mitrea, cunoscut pentru abilitatea de a-si „articula" adversarii cand este cazul, a ridicat in picioare cativa reprezentanti ai PNL.

La care, elegant, si totodata usturator in aprecieri, Mitrea i-a transmis unui coleg liberal ca mai bine isi reia locul in banca, dat fiind ca in trecut reprezenta cu mandrie nu PNL, ci PNTCD, cu alte cuvinte, este un traseist. Ceea ce nu inseamna, dupa cum a adaugat rapid Mitrea, ca nu il respecta.

Dupa acest circ starnit chiar de un liberal, se asteapta ca in urmatoarele zile apele sa se linisteasca si astfel secretarul general al PSD Miron Mitrea si alti colegi social-democrati sa continue demersul de sapare, pe toate fronturile (si la Camera si in partid), a presedintelui executiv al PSD, Adrian Nastase.