De la inceputul anului si pana acum, 538 de infractiuni raportate la Politie au fost comise de persoane de peste 50 de ani, ceea ce reprezinta un procent de aproape 10% din numarul total

Adelaida P., o pensionara de 65 de ani, a fost prinsa in flagrant in supermarket-ul Billa in timp ce fura mai multe obiecte din magazin. Selectiva, pensionara a luat din fiecare raft exact lucrurile de care avea nevoie: trei rujuri, trei brichete, trei plicuri de supa instant, un creion contur de buze si un plic cu praf de frisca.

Vanzatoarele au observat ca se comporta mai ciudat decat alti cumparatori, au urmarit-o si au prins-o exact cand isi strecura lucrurile in geanta.

Chiar daca la prima vedere pare ca nu ar merita sa fie pedepsita prea aspru pentru cateva rujuri si plicuri de supa, conform prevederilor Codului Penal, batrana risca ani grei de inchisoare, fiind anchetata pentru comiterea infractiunii de furt calificat.

Un alt batran, de 72 de ani, a fost prins in timp ce fura din magazinul de la Hala Centrala mai multe produse alimentare, valoarea prejudiciului fiind stabilita la suma de 2,6 milioane lei. La fel ca in primul caz, si acesta risca o pedeapsa cu inchisoarea, fiind acuzat tot de furt calificat.

Acestea nu sunt situatii singulare de persoane aflate la varsta a III-a acuzate de furt sau chiar de infractiuni mai grave. In primele noua luni ale anului, 538 de infractiuni raportate la Politie au fost comise de persoane cu varste de peste 50 de ani. Acestea reprezinta un procent de circa 10% din numarul total de infractiuni raportate la Politie.

Furturi la oras, violente la tara

Infractiunile comise de persoanele aflate la varsta a III-a se incadreaza intr-o cazuistica diversa. Unii fura pentru ca pur si simplu nu le ajung banii de pensie, altii pentru ca vor sa castige mai multi bani de pe urma unor afaceri, iar la polul extrem sunt batranii violenti, care nu ezita sa omoare cu sange rece.

Din mediul urban provin in general persoane care comit infractiuni "elaborate", furturi din supermarket-uri sau falsificari de acte.

Din mediul rural se raporteaza infractiuni comise cu violenta, viol, talharii, omoruri, determinate in general de consumul exagerat de alcool si de saracie.

Bataie intre pensionari

Un pensionar din Costuleni a ajuns cu capul spart la spital, pentru ca nu a inapoiat banii care ii fusesera lasati in pastrare. Costache Caraiman, de 69 de ani, il rugase pe cumnatul sau, in varsta de 62 de ani, sa aiba grija de banii lui, iar dupa ce a mers la carciuma, si-a adus aminte de ei.

Vazand ca este beat, cumnatul nu i-a dat banii, iar batranul s-a enervat si a aruncat in el cu o tigla, lovindu-l in piept. Batranul si-a nimerit cumnatul in cap, acesta ajungand la Spitalul de Neurochirurgie, unde a fost supus unei interventii chirurgicale. Costache Caraiman este cercetat in stare de libertate pentru vatamare corporala.

Un toxicoman la varsta a III-a

Cel mai batran consumator de droguri din Iasi a fost condamnat la un an si doua luni de inchisoare cu suspendare, pentru consum de droguri, obtinerea de droguri de mare risc pe baza unei retete false si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Dumitru Costache, de 75 de ani, administrator la o asociatie de proprietari din Tudor Vladimirescu, a cumparat codeina din farmacii folosind 58 de retete falsificate. El s-a folosit la inceput de doua retete – una completata de un medic al Spitalului de Urgente si alta de la medicul de familie.

Acestea au fost xeroxate si stampilate cu marca asociatiei de proprietari. Batranul devenise dependent de codeina, in urma unui incident petrecut in 1952, la granita cu fosta Iugoslavie, cand a inspirat gaz de lupta, iar medicii i-au recomandat acest medicament pentru a-si usura respiratia.

El nu stia ca medicamentul contine substante stupefiante si a multiplicat 58 de retete, fara sa stie ca ar putea fi pedepsit de lege.