Mediul universitar autohton pare sa fi devenit o pepiniera de copisti ce se dedau la furturi intelectuale. Originalitatea nu mai e la moda.

Pentru a-si mai bifa o contributie stiintifica la CV, care sa le motiveze titlurile si sa le avanseze profesional, unele cadre universitare isi cauta muza inspiratiei in cartile mai priceputilor colegi straini.

Asistentul universitar timisorean Ionut Crudu este un exemplu viu despre cum nu ar trebui sa se scrie o carte: a copiat pasaje intregi din mai multe lucrari de referinta aparute in strainatate. Iar autorul plagiatului este membru in Comisia de Etica si preda un curs masteral de "Etica profesionala".

Furt pe fonduri Soros

In 1999, Facultatea de Stiinte Politice si ale Comunicarii de la Universitatea de Vest Timisoara obtinea un grant Soros (OSI), in cadrul programului HESP (Higher Education Support Program), printr-un parteneriat cu Universitatea Greenwich din Marea Britanie.

Grantul consta in fonduri puse la dispozitia Facultatii de Stiinte Politice pentru tiparirea de lucrari academice ale membrilor catedrei.

Datorita gestiunii defectuoase a fondurilor, grantul a fost sistat, nu inainte insa ca o parte din banii HESP sa fie investiti in cartea unui tanar asistent de la catedra de Stiinte Politice, Emanuel - Ionut Crudu (foto).

Asistentul-copist

In 2002, Emanuel - Ionut Crudu publica, la Editura Universitatii de Vest, cartea "Institutii Politice Internationale", prezentata ca "note de atelier". In fapt, un plagiat vizibil din satelit. Tanarul asistent a compilat fragmente intregi din mai multe surse bibliografice celebre, uitand sa mai puna ghilimele.

Ba mai mult, chiar si efortul de alipire a fragmentelor i s-a parut prea mare, dovada ca paginile 26-51, adica intreg subcapitolul 3, sunt copia la indigo a capitolelor 4 si 5 (paginile 269-317) din lucrarea Institutions Internationales, de Claude-Albert Colliard, aparuta la celebra editura franceza Dalloz.

"Anglofil"

In subcapitolul 2 al "notelor de atelier", Emanuel-Ionut Crudu demonstreaza ca este un veritabil anglofil: paginile 12 - 14 si 22 - 23 sunt traducerea fidela a filelor 145 - 148, respectiv 420 - 421 din cartea "A new handbook of political science", semnata de Robert Goodin si Hans-Dieter Klingemann si aparuta la prestigioasa editura Oxford University Press, in anul 2000.

Conform retetei

Aceeasi reteta o aplica asistentul timisorean la paragraful "Institutionalismul ca paradigma a relatiilor internationale" (paginile 18 - 21), unde reproduce in bloc pasaje (paginile 46 - 49) din cartea lui Mark Brawley, "Turning Points: decisions shaping the international political economy", aparuta in Canada, la Broadview Press LTD., in 1998.

Obiectiv: NATO

Anticipand primirea Romaniei in Organizatia Atlanticului de Nord, asistentul timisorean se documenteaza serios din Manualul NATO (NATO Handbook, Office of Information and Press, NATO Brussels, 1998-1999), fiind atent si la grafice.

Schema 4 din cartea sa "Institutii Politice Internationale", prezentata ca "note de atelier" (foto) este preluata de la pagina 517 a NATO Handbook, fara insa a preciza sursa bibliografica consultata.

Pagina 93 a lucrarii incriminate lamureste "Obiectivele si functiile NATO..." care nu sunt altele decat "The Purpose and Tasks of the Alliance" din Partea a II-a a NATO Handbook.

Povestea se repeta in paginile 94-95: paragrafe intregi din partea a III-a a Manualului NATO ("The Transatlantic Link The Maintenance", "Of Alliance Military Capabilities", "The European Security And Defence Identity", "Conflict Prevention And Crisis Management", "Partnership, Cooperation, And Dialogue", "Enlargement", "Arms Control, Disarmament, And Non-Proliferation") sunt "xeroxate". Lipsa de imaginatie a mers pana acolo incat Ionut Crudu a copiat chiar si titlurile paragrafelor plagiate.

Atentie la detalii

Foarte meticulos, asistentul universitar a dat dovada de o lipsa totala de imaginatie si a pastrat intocmai ca in original aliniatele, notele de subsol si denumirile paragrafelor sau capitolelor.

De pilda, subcapitolul "What are political institutions?" al lui Brawley (pagina 145) a devenit paragraful "Ce sunt institutiile politice?" din cartea lui Emanuel-Ionut Crudu; subcapitolul "What do political institutions do?" apare la pagina 13 cu titlul "Ce fac institutiile politice?". Si lista de exemple poate continua.

Mici "scapari"

Dupa ce a dovedit ca stapaneste limba lui Shakespeare, Crudu testeaza lingvistic cititorul, inserand - ca Anexa - Carta Natiunilor Unite in limba engleza, desi documentul este disponibil in graiul autohton inca din 1955, cand Romania devine membra a ONU.

Fara a avea studii juridice si fara a face vreo referire la lucrarile din care s-a documentat, Crudu descrie in 5 pagini (77 - 82) Competenta materiala si personala a Curtii Penale Internationale, procedura in fata Curtii, dreptul aplicabil si cauzele care inlatura responsabilitatea penala, si dedica o pagina Curtii Internationale de Justitie. De mentionat ca atat Curtea Penala Internationala, cat si Curtea Internationala de Justitie sunt organisme juridice, nicidecum politice, cum anunta titlul cartii.

"Imi asum scaparea"

Ionut Crudu stie ca, impotriva sa, a fost facuta, in cursul anului trecut, o sesizare venita din partea Societatii Romane de Stiinte Politice. "Datorita sesizarii, am retras cartea", a declarat, pentru BANATEANUL, asistentul universitar timisorean.

In ciuda acestei retorici convingatoare, studentii Facultatii de Stiinte Politice spun ca si-au cumparat cartea fara probleme si ca invata dupa ea. Crudu recunoaste insa fara echivoc ca exista niste probleme cu cartea sa. "Sunt cateva scapari, recunosc.

Unii le-au zis plagiat. Eu cred mai mult ca este vorba despre omisiune, decat de plagiat. Imi asum scaparea din start", a declarat Ionut Crudu pentru BANATEANUL. Acesta isi justifica gestul de a copia pagini intregi din cartile altora prin... criza de timp: "Trebuia sa tin un atelier de Institutii Politice Internationale si nu aveam un curs. Practic, intr-o luna de zile a trebuit sa redactez cartea pentru ca studentii sa aiba materialul la dispozitie in cel mai scurt timp".

Etapa musamalizarii

Afinitatea pentru plagiat a lui Emanuel-Ionut Crudu se pare ca nu deranjeaza deloc catedra de Stiinte Politice, care - culmea ironiei - il mentine in functia de membru al Comisiei de Etica a Facultatii.

Ba mai mult, asistentul-copist este numit titularul unui curs masteral de "Etica profesionala" organizat de Stiintele Politice.

Musamalizarea plagiatului nu pare deloc in concordanta cu deviza Facultatii de Stiinte Politice, "Verum ipsum factum", adica "Omul poate cunoaste cu adevarat doar ceea ce el insusi a creat".

Cariera cladita pe hotie

In anul 2002, Emanuel-Ionut Crudu a descoperit ca reteta unei cariere de succes este "scopul scuza mijloacele": a comis un plagiat si s-a pretins lector universitar la o conferinta internationala organizata de Universitatea Central-Europeana (CEU) din Budapesta (vezi foto). Nici acum, dupa trei ani, nu are acest grad.

Figureaza, insa, pe site-ul Societatii Romane de Stiinte Politice, ca membru (alaturi de Cristian Parvulescu, Emil Boc, Mihaela Miroiu!) si este coordonator SOCRATES al Departamentului de Stiinte Politice de la Universitatea de Vest.

Cat se poate de convingator, Crudu spune insa: "Nu sunt lector si nu m-am declarat niciodata lector".

Traiasca plagiatul!

La mai bine de trei ani de la comiterea delictului intelectual, Ionut Crudu recunoaste ca a copiat pasaje intregi, dar sustine ca "scaparile" sale nu aduc prejudicii... studentilor: "Eu nu cred ca scaparile sunt in deserviciul studentilor.

Recunosc ca am introdus in carte pasaje intregi fara nota, insa nu am avut timp. Le-am dat studentilor copii xerox dupa pasajele cu autorii respectivi, pentru ca ei sa le parcurga la seminar. De altfel, chiar acum, lucrez la republicarea acestei carti intr-un format mult mai bine facut, astfel incat sa-i corectez neajunsurile".

Asistentul spune ca din fondurile alocate pentru publicarea volumului plagiat nu s-a ales cu nici un leu, banii fiind alocati strict pentru editarea lucrarii.

"Mi-l asum"

Asistentul-copist isi asuma furtul intelectual, numindu-l "scapare", dar spune ca... plagiatul nu caracterizeaza intreaga sa activitate: "Faptul ca am trecut la bibliografie autorii lucrarilor inseamna ca nu am avut intentia de a plagia.

Mi-am dat seama de scapari, insa contextul in care eram la vremea respectiva, cand a trebuit sa termin totul in timp foarte scurt... Plagiatul nu caracterizeaza toata activitatea mea. E un caz izolat, pe care mi-l asum ca scapare si voi face tot ce pot ca sa-l corectez".

Posibile sanctiuni

Decanul Facultatii de Stiinte Politice, Ioan Biris, ne-a declarat ca nu stie nimic despre acest caz: "M-as mira sa fie vorba de plagiat. Pot fi unele rautati... Nici nu mi-am pus problema! Dupa cate il cunosc, nu pot sa cred ca este vorba despre asa ceva.

Chiar maine o sa verific si o sa o dau la comisia de specialisti sa se pronunte". La randul sau, rectorul Universitatii de Vest, Ioan Mihai, sustine ca n-a aflat nimic pana acum de plagiatul comis de asistentul universitar Ionut Crudu.

Rectorul UVT a precizat ca trebuie sa existe o sesizare pentru a putea fi convocata Comisia de Etica si Disciplina.

Daca plagiatul va fi dovedit, chiar daca autorul furtului intelectual si-a admis fapta, el nu va fi scutit de sanctiuni: ''Comisia de Etica si Disciplina va decide sanctiunile care se vor aplica plagiatorului, in functie de gravitatea faptei. Probabil i se va desface contractul de munca sau i se va retrage titlul universitar''.

PREVEDERI LEGALE In conformitate cu prevederile art. 141 din Legea 285/2004 privind dreptul de autor si drepturile conexe, "constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani, sau cu amenda de la 25.000.000 ROL la 500.000.000 ROL, fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor.

Articolul 145 din aceeasi lege mentioneaza obligativitatea constatarii acestei infractiuni de catre structurile specializate ale Ministerului de Interne si ale Oficiului Roman al Dreptului de Autor.

FURTUL, O TRADITIE In ultimii ani, numeroase cazuri de plagiat au impanzit mediul universitar autohton. Grav este ca, de cele mai multe ori, dezvaluirile de presa nu sunt urmate de masuri de sanctionare, contribuindu-se astfel la institutionalizarea acestei practici.

De departe, Facultatea de Medicina si Farmacie Bucuresti detine recordul in materie de plagiat.

*Primul caz semnalat la Universitatea de Medicina si Farmacie dateaza din 2002 si il are in prim-plan pe conf. dr. Nicolae Jitea, chirurg la Spitalul Clinic Coltea si seful catedrei de chirurgie, acuzat ca s-ar fi trecut drept autor principal al unei carti despre chirugia laparoscopica. Dupa izbucnirea scandalului, dr.

Nicolae Jitea a preferat sa-si dea demisia din cadrul UMF, pierzandu-si postul de la Spitalul Coltea

*Un an mai tarziu, alt membru de marca al UMF, conf. univ. dr. Mihai Dumitru Gheorghe, general de armata (seful Departamentului de Psihiatrie din MApN si al Spitalului Militar Central), este acuzat ca s-a inspirat masiv din prestigioasa publicatie de specialitate American Journal of Psychiatry, ca a preluat si prezentat ca originala lucrarea Psycopharmacology of Antypsychotics de Stephen Stahl, Ed. Martin Dunitz, 1999.

Desi la MAPN si MEC existau probe clare care-l incriminau pe "generalul plagiator", cazul a fost musamalizat.

*Clasic deja este cazul fostului ministru al Sanatatii Mircea Beuran, acuzat in 2004 ca ar fi plagiat o serie de ghiduri medicale editate in Statele Unite si Franta.

In urma scandalului, Beuran a fost inlocuit din functia de ministru, insa abia in august 2005 Ministerul Educatiei si Cercetarii a decis constituirea unei comisii de reevaluare a dosarului de concurs pentru postul de profesor la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davilla" pe care a candidat conferentiarul Mircea Beuran.

*Nici lumea culturii nu a fost ocolita de acuzatii de furt intelectual. Insusi Presedintele Academiei Romane, Eugen Simion, a comis un plagiat intr-un manual de liceu aparut la Editura Corint. Din nou, furtul nu a fost sanctionat, cartea nefiind retrasa de pe piata.

*In anul 2004, Mircea Angelescu, director al Directiei Monumente Istorice si Muzee a Ministerului Culturii si Cultelor si arheolog la Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" Bucuresti, publica o carte, "Standarde si proceduri in arheologie", plagiata dupa lucrarea "Standards and Guidance" (Editura Institute of Field Archaeologists, Marea Britanie, 1994, revizuita in 2001). Cartea lui Angelescu a aparut sub egida Institutului National al Monumentelor Istorice, fiind editata din bani publici.

*In martie 2005, a fost dat in vileag un plagiat comis, la Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, de catre Oana Maria Antoce pentru a avansa in postul de conferentiar.

Plagiatul, intitulat "Chimia vinului" si aparut la Editura Niculescu in 2001, este copia fidela a lucrarii "Oenologie" semnata de reputati chimisti romani si aparuta la Editura Didactica si Pedagogica in 1990.

Denuntarea plagiatului nu a atras sanctionarea Oanei Maria Antoce, ci ostracizarea celui care a demascat furtul! Conf. dr. Aurelian Oprea a devenit tinta unor presiuni, intimidari si abuzuri in serviciu, culminand cu evacuarea sa din propriul birou.

*La Politehnica Bucuresti, trei ingineri au obtinut doctoratul pe baza unor teze copiate din articole publicate in anii '80. In culpa sunt inginerul Rodica Stanescu, inginerul Cristina Michaela Costache si inginerul Carmen Florea. Doua dintre cele trei autoare au fost avansate la functia de profesor.

*Plagiatul tezelor de doctorat nu a fost un fapt singular la Politehnica Bucuresti: lucrarea Internal Marketing - The Starting point of quality system in higher education, prezentata in 2003 de D.C. Momete, C. Radu si R. Benga la o Conferinta Internationala de Chimie, este plagiata din lucrarea lui Noel Mark Noel, Implementing the Strategic Marketing Plan: Structuring Program Management in Institution of Higher Learning, disponibila pe Internet.

*Legea dreptului de autor a fost calcata in picioare chiar de cei care ar trebui sa vegheze la respectarea ei. Este situatia magistratului Marcela Bulzan, presedinta Tribunalului Mures, data in judecata in 2004 de un coleg de breasla care o acuza de doua acte de plagiat.

Desi dovada furtului a fost prezentata in fata procurorilor, fostul ministru al Justitiei, Rodica Stanoiu, a refuzat sa dea avizul de incepere a urmaririi penale impotriva judecatoarei.

*Porunca "Sa nu furi" nu a avut nici o valoare pentru clericul Marin Ciulei, care obtinuse, in 1998, titlul de doctor al Facultatii de Teologie Bucuresti, in baza unei teze plagiate din opera Parintelui Dumitru Staniloae. Plagiatul reclamat Patriarhiei Bisericii Ortodoxe de insasi fiica marelui teolog a fost musamalizat de Sfantul Sinod