Saveta Matis detine mai multe societati comerciale care au ca obiect principal de activitate exportul animalelor vii. Sirul scandalurilor a izbucnit dupa ce autoritatile competente – in speta DSV – au blocat un transport de cabaline. Povestea ei este o „comedie neagra" inceputa prin 1999.

Acum, dupa sase ani, Bety (asa se recomanda), a iesit in public cu o afirmatie socanta: „Am dat mita 300 de mii de marci germane pentru 150 de certificate de sanatate a animalelor in alb!"

In data de 29 septembrie, patru medici veterinari din cadrul Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Arad ( DSV) au efectuat un control la SC ZOOFARMY SRL, punctul de lucru de pe strada Campurilor numerele 2-4.

„Vizita" lor s-a terminat cu „cantec" dupa ce Saveta Matis, administratorul societatii, a blocat iesirea din ferma nelasandu-i pe inspectori sa iasa. Motivul acestui gest a fost oprirea unui transport de cabaline care trebuia sa plece spre Italia.

Medicii au reusit sa solicite interventia fortelor de ordine, dar de iesit au iesit abia in jurul orei 19:00, dupa ce au escaladat gardul societatii.

Conform comunicatului remis de Inspectoratul de Politie judetean Arad, Matis Saveta „a avut o atitudine total necorespunzatoare fata de cei prezenti, la solicitarea organelor de ordine a refuzat sa se legitimeze si a continuat sa afirme ca nu-i va lasa pe cei patru veterinari sa paraseasca incinta societatii."

Documentele premergatoare inceperii urmaririi penale, sub aspectul savarsirii infractiunii de lipsire ilegala de libertate, intocmite de politisti, trebuiau sa constituie incetarea „violentelor". Acestea au reizbucnit insa ieri, odata cu sosirea la Arad a ministrului Gheorghe Flutur.

Intrata in Sala 70 a Palatului Administrativ unde membrul executivului s-a intalnit cu alesii locali pentru a dezbate problemele agriculturii, Saveta Matis a declansat un circ in toata regula.

Ea a venit cu o plasa de documente pentru a-i dovedi ministrului abuzurile personalului DSV, dar mai ales pentru a-i arata Certificatele de sanatate in alb, cumparate cu 300.000 de marci germane in 1999.

„Convinsa" de interventia angajatilor Directiei Judetene de Paza sa paraseasca sala de sedinte, Saveta Matis nu a renuntat la ideea de a-i vorbi ministrului. A asteptat asadar mai bine de o ora pe holul Palatului, urmarita indeaproape de gardienii ce pazeau intrarile in sala 70.

Apoi, a decis sa se mute in Prefectura, unde Gheorghe Flutur urma sa participe la o intalnire cu presa locala. Aici s-a „instalat confortabil" in holul cabinetului prefectoral si a convocat ziaristii pentru a se face inteleasa de acestia.

Au insotit-o, bineinteles, gardienii carora li s-au alaturat angajatii din subordinea prefectului. Acestia au solicitat sprijinul fortelor speciale de interventie ale Jandarmeriei care au evacuat-o pe Bety din cladire, starnind hohote de ras pe holuri.

Masura nu fost insa suficienta pentru a opri actiunile disperate ale femeii… Insotita de reprezentantii presei pe platoul din fata Palatului Administrativ, ea a continuat sirul acuzatiilor care au vizat conducerea DSV Arad. Saveta Matis a prezentat, pe rand, mai multe adrese ramase fara vreun raspuns.

Acestea au fot inaintate, in speranta ca va primi ajutor, catre prefect, unor parlamentari de Arad, dar si ministrului Administratiei si Internelor si presedintelui in functie Traian Basescu. Apoi a plecat, spre linistea gardienilor si a functionarilor din Palatul Administrativ.

In cadrul conferintei de presa de aseara, ministrul Gheorghe Flutur a declarat ca regreta modul in care Saveta Matis a ales sa dialogheze si s-a aratat interesat de verificarea acuzatiilor acesteia, solicitand deputatului Titu Gheorghiof „medierea unei intalniri cu doamna in cauza".

Ministrul a afirmat ca va ordona o ancheta si nu va tolera nici o abatere care ar putea sa iasa la iveala.