Astazi, incepand cu ora 9,30, la Univers T, se va desfasura Conferinta Judeteana a PNL Cluj. La acest eveniment si-au anuntat participarea o sumedenie de lideri marcanti de la nivel central. Dintre numele cele mai sonore ale partidului merita amintite: vicepresedintii Gheorghe Flutur si Teodor Melescanu, presedintele Curtii de Onoare si Arbitraj Bogdan Olteanu si secretarul general Dan Motreanu.

Cu aceasta ocazie va fi aleasa si noua structura de conducere a filialei judetene PNL.

A vorbi despre alegeri este cam mult spus, in conditiile in care, in acest moment, numarul candidatilor pentru functiile din cadrul Biroului Permanent Teritorial (BPT) este identic cu numarul functiilor. Noua structura a BPT nu va suferi mari modificari fata de cea existenta pana in acest moment.

Numeric, BPT va scadea de la 21 de membri la 19, iar vicepresedinti vor fi patru in loc de opt, cati erau pana acum. Alegerile se vor desfasura in sistem mixt, pe lista si uninominal. Presedintele va fi ales impreuna cu inca noua membri BPT pe aceeasi lista, dupa formula consacrata de Tariceanu la Congresul PNL din februarie.

Cei patru vicepresedinti vor figura printre cei noua de pe lista presedintelui. Alti noua membri in BPT vor fi alesi uninominal. In acest moment, pentru functia de presedinte singura candidatura depusa este cea a actualului presedinte, Marius Nicoara. Cei patru vicepresedinti pe care ii propune sunt Horea Uioreanu, Valentin Naumescu, Ioan Petran si Mircea Chertes.

Teoretic, chiar si in timpul sedintei pot aparea noi candidati, fiecare cu lista lui, dar, practic, acest lucru este mai mult decat improbabil. Prin urmare, singura concurenta adevarata ar putea fi pentru celelalte noua locuri de membri care vor fi alesi uninominal. In momentul de fata exista 11 candidati.

Dar, surpriza, nici aici liberalii nu vor avea parte de alegeri in sensul propriu al cuvantului. Pentru ca mai exista doua locuri de membri supleanti. Deci, practic, toti cei 11 vor avea functiile asigurate! Din pacate, liberalii clujeni au facut uitate unele dintre marile valori ale liberalismului: individualismul si concurenta.

Nicoara, "el lider maximo"

Marius Nicoara este presedintele in exercitiu al PNL Cluj, presedintele Consiliului Judetean Cluj, prieten si colaborator apropiat al premierului Calin Popescu Tariceanu. Influenta sa in cadrul partidului, dar si in cadrul administratiei locale se datoreaza, in primul rand, spiritului managerial si succesului sau in afaceri.

Nicoara este, fara indoiala, personalitatea numarul unu a liberalilor clujeni si persoana cea mai potrivita pentru a ocupa functia de presedinte. Prezent pe meterezele liberale si atunci cand partidul se afla in Opozitie sau chiar in afara Parlamentului, actualul presedinte al PNL Cluj a reusit sa se impuna ca autentic lider.

Singurele acuze care i se aduc lui Nicoara sunt cele legate de deservirea unor grupuri de interese locale, grupuri de interese din care chiar el insusi provine. De asemenea, Nicoara este acuzat ca a avut si continua sa aiba relatii privilegiate cu lideri PSD locali, in special cu fostul presedinte al CJ Cluj, Serban Gratian, si cu fiul acestuia, Dan Serban.

Oamenii presedintelui plus "deputatul pestilor"

Cei patru vicepresedinti propusi de Marius Nicoara in echipa sa sunt sunt oameni apropiati lui, promovati in ultimul an in functii importante la nivel local sau central. Mircea Chertes, cel mai apropiat colaborator al lui Nicoara, a fost promovat de acesta in functia de consilier personal al premierului Calin Popescu Tariceanu.

Figura fara o istorie indelungata in randul liberalilor clujeni, Chertes s-a facut remarcat prin aportul la campaniile electorale de anul trecut.

Valentin Naumescu este secretar de stat in Ministerul Afacerilor Externe si este un vechi membru al partidului, asigurand legatura intre vechea si noua generatie din cadrul filialei. Membru al echipei fostului presedinte PNL Cluj, Anton Ionescu, Naumescu a fost adoptat de noii lideri locali, fiind mult timp insarcinat cu relatiile cu presa.

Lipsit, din pacate, de spirit managerial, lucru dovedit si in timpul ministeriatului lui Andrei Marga, cand a ocupat functia de director general in cadrul Ministerului Invatamantului, Naumescu a fost, totusi, recompensat, mai ales pentru discursurile redactate pentru Nicoara, cu o functie extrem de importanta in actualul Guvern.

Ioan Petran este consilier judetean si un apropiat al lui Anton Ionescu, caruia i-a fost consilier in plan politic si asistent, in plan universitar. Petran este un tip abil si extrem de muncitor, reusind sa-si castige o importanta sustinere in cadrul partidului, mai ales in organizatiile teritoriale.

Aceasta influenta a castigat-o in urma celor doua campanii electorale de care s-a ocupat indeaproape. Petran a reusit, astfel, sa devina o adevarata forta in cadrul PNL chiar daca, la nivelul liderilor, nu se bucura de o mare simpatie.

In acest moment, Petran conduce Inspectoratul Teritorial in Constructii si se pregateste, potrivit informatiilor ZIUA de Cluj, pentru un post de secretar de stat la Lucrari Publice, in cadrul ministerului condus de Gheorghe Dobre.

Cel mai interesant dintre cei patru vicepresedinti desemnati de Nicoara este, fara indoiala, deputatul Horica. Desi este un vechi liberal clujean si, in acest context, ar trebui sa se bucure de simpatia membrilor PNL Cluj, a reusit sa-si piarda aproape complet sustinerea membrilor de partid, precum si a liderilor liberali clujeni.

Este greu de crezut, in acest moment, ca, in cazul in care votul ar fi unul direct, Uioreanu ar mai obtine vreo functie in structurile partidului. De altfel, la alegerile pentru Biroul Municipal, Uioreanu a obtinut cele mai putine voturi, trecand cu greu pragul de intrare in Birou.

In ultimul an, relatiile dintre Uioreanu si fostul sau prieten, Marius Nicoara s-au racit considerabil, Horica incercand compromiterea actualului presedinte si obtinerea fotoliului de lider judetean al liberalilor.

De altfel, deputatul Uioreanu a reusit sa-si compromita, in doar jumatate de an, relatiile atat cu ceilalti lideri liberali, in special cu Adrian Popa si liderii tinerilor liberali, cat si cu colegul din Alianta D.A., Emil Boc.

Liberalii clujeni si colegii de Alianta democrati ii reproseaza lui Uioreanu in special preocuparea exagerata si uneori desantata pentru propriile afaceri, fiind de notorietate implicarea acestuia in scandalul vanzarii spatiilor comerciale si a unor privatizari dubioase.

"Deputatul pestilor", cel care a considerat ca prioritara pentru actuala guvernare legalizarea pescuitului nocturn, se pregateste, conform informatiilor vehiculate de mass-media locala, sa "privatizeze" = preia Piscicola Cluj si, culmea tupeului (pe care nu l-au avut nici macar baronii coruptiei PSD-iste), sa asaneze unul dintre lacurile de langa Cluj pentru a face loc unui cartier rezidential!

Este de neinteles desemnarea acestuia in echipa lui Nicoara, singura explicatie fiind dorinta liderului liberal de a pastra unitatea in cadrul filialei. Maximum de obraznicie il reprezinta dorinta deputatului Uioreanu de a deveni prim-vicepresedintele organizatiei judetene, chiar daca aceasta functie nu exista in statutul partidului.

Cenzura liberala la Cluj

In chiar preziua Conferintei Judetene a PNL Cluj, in organizatia liberala locala s-a instituit cenzura. Deranjati de informatiile furnizate din interiorul partidului, in urma carora un ziar local a publicat un material deranjant pentru conducere, liderii locali ai PNL au decis sa interzica oricaror membri de partid sa mai stea de vorba cu presa.

Conform noilor instructiuni interne, singurele persoane abilitate sa ofere presei date despre partid sunt purtatorii de cuvant si presedintii.