Conducatorii filialelor locale a PNL si PD, Victor Paul Dobre si Mircea Nicu Toader au suspendat sambata protocolul cu Partidul Conservator si au anuntat discutarea situatiei de la Galati in consiliul National al Coalitiei.

Decizia lor vine ca urmare a votului pe care mai multi consilieri judeteni din PC l-au acordat la alegerea vicepresedintelui de Consiliu, candidatului din partea PSD, Eugen Chebac.

Dupa cum se stie, pentru unul dintre posturile de vicepresedinte, ramas vacant dupa promovarea lui Toader in Ministerul de Interne au candidat consilierii Eugen Chebac (PSD) si Iulian Arama (PD).

Desi Arama era favorit , 7 dintre voturile coalitei s-au indreptat catre Chebac, acesta devenind astfel vicepresedinte al Consiliului Judetului.

Dupa ore de dezbateri, Comitetul Executiv al PNL Galati, precum si cei din conducerea PD au decis sa propuna Aliantei D.A. suspendarea protocolului cu Partidul Conservator.

Presedintele PNL, Victor Paul Dobre a afirmat ca a avut o intalnire cu presedintele CJ, Eugen Durbaca (PC), care a recunoscut faptul ca ar fi existat „defectiuni" in cadrul Partidului Conservator de la nivelul judetului nostru, dar a considerat ca totusi aceste „defectiuni" nu au fost numai la PC.

Si Mircea Nicu Toader a sustinut ca democratii au facut analiza voturilor si s-a ajuns la aceeasi concluzie: ca PC nu si-a respectat promisiunea si nu a votat corespunzator discutiei anterioare alegerilor si prevederilor protocolului.

„E o situatie de criza pe care nu putem sa o acceptam ca pe un fapt simplu si de nebagat in seama. Fiind un vot diferit, in bloc, e clar ca a fost o intelegere politica", a precizat Toader.

Liberalul Dobre a adaugat la finele conferintei de presa „fulger", organizata la sediul PD, ca Partidului condus de Eugen Durbaca nu ii va fi usor pe termen mediu si lung.

Cu toate acestea, el a tinut sa mentioneze ca, deocamdata, fisura din coalitia formata la nivelul judetului Galati nu va afecta activitatea coalitiei de la nivel central.

Consilierul Ion Stefan nu a vrut sa tradeze

Desi presedintele PC, Eugen Durbaca este cunoscut ca fiind extrem de autoritar cu subordonatii sai din partid, la alegerile din Consiliul Judetului, doi dintre oamenii lui nu au votat cu PSD.

Surse din cadrul PD ne-au informat ca Ion Stefan, consilier judetean si director al societatii Apaterm, a votat PD si a aratat buletinul sau de vot unui reprezentant din Alianta, inainte de a-l introduce in urna.

Contactat de noi in cursul zilei de sambata, consilierul Ion Stefan a recunoscut ca a votat cu PD, dar a refuzat sa ne spuna din ce cauza colegii lui au ales sa tradeze Coalitia si sa voteze in bloc PSD. „Eu nu am vrut sa fiu un tradator si am votat asa cum mi-a dictat constiinta.

Nu vreau sa vorbesc despre colegii mei. Ei au facut cum au considerat ei", a afirmat Ion Stefan. Desi atitudinea sa ar putea sa il coste scump, directorul societatii Apa Canal a afirmat ca deocamdata nu s-a gandit sa se inscrie intr-un alt partid politic (PD sau PNL). „Deocamdata nu se poate vorbi despre parasirea PC.

Sa stiti ca in politica timpul le hotaraste pe toate. El aseaza cel mai bine lucrurile aici", a adaugat consilierul PC.

Pentru a afla daca restul consilierilor din PC au votat cu PSD la un ordin venit din partea lui Eugen Durbaca sau ca urmare a unor negocieri purtate cu reprezentantii PSD, noi am incercat in weekend sa luam legatura cu toti consilierii PC. Insa ei nu au fost de gasit nici la telefon si nici la sediul partidului de pe strada Brailei.

Totusi, imediat dupa alegerea noului vicepresedinte al CJ, consilierul judetean Adelina Hristea (demisionara din PSD dupa alegerile generale) a afirmat ca ea nu stie ce consilier din PC a votat cu PSD. „Nu stiu cine a votat cu PSD.

Si nu sunt eu cea mai in masura sa spun ce au facut colegii mei", ne-a declarat atunci, Adelina Hristea.

Eugen Durbaca: „Nu e o tragedie!"

Desi votul din CJ a dus la aparitia unei crize in Alianta, presedintele PC, Eugen Durbaca, afirma dupa votare ca ceea ce s-a intamplat in CJ nu este o tragedie. „A fost un vot democratic. Nu s-a intamplat nimic grav", afirma Eugen Durbaca dupa alegerea pesedistului Chebac in functia de vicepresedinte al CJ.

Sambata si duminica, presedintele PC, Eugen Durbaca nu a mai fost de gasit nicaieri.

Consiliul „curcubeu"

Consiliul Judetului Galati a fost „vopsit", in urma votului de vineri, in culorile curcubeului. Adica exista un presedinte, Eugen Durbaca, ce provine din Partidul Conservator si doi vicepresedinti. Unul membru PNL (Marcela Sighinas) iar celalalalt reprezentant al PSD (Eugen Chebac).

In aceste conditii, activitatea institutiei ar putea fi ingreunata in urmatorii ani datorita intereselor si orgoliilor personale si de partid ale celor care conduc CJ.

Cu toate acestea, presedintele PNL si secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Victor Paul Dobre, a afirmat in conferinta de la sfarsitul saptamanii trecute ca raportul de forte de la CJ s-ar mai putea schimba in viitor.